ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:14:31 DATA
Ergasia, Tilergasia, Telergasia
Φωτο: Unsplash

ICAP: Αύξηση κατά 5,4% της απασχόλησης στην Ελλάδα το 2022

Σύμφωνα με έκθεση της ICAP η ελληνική οικονομία το 2022 κινήθηκε σε αναπτυξιακή τροχιά, καταγράφοντας θετικό ρυθμό μεταβολής, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5,9% ενισχύοντας την απασχόληση στη χώρα μετά την ύφεση του 2020.

Συνεχίστηκε η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα το 2022 που επανήλθε σε ανοδική πορεία μετά το δύσκολο 2020 και την πανδημία του κορονοϊού, καθώς η ελληνική οικονομία προσπαθεί να αφήσει πίσω της τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων της προηγούμενης διετίας, σύμφωνα με την έκθεση της ICAP για την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της ICAP, το ποσοστό ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει συνεχή μείωση τα τελευταία χρόνια (2014-2022). Χαρακτηριστικό είναι ότι η συνεχής καθοδική πορεία, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βίωσε η οικονομική δραστηριότητα της χώρας, συνεχίστηκε και την περίοδο 2021-2022. Τονίζεται, ότι το 2022 παρατηρήθηκε μείωση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού κατά 138 χιλ. (ή 3,1% σε ετήσια βάση). Η μείωση αυτή προήλθε, σε μεγάλο βαθμό, από την αύξηση της απασχόλησης δεδομένου ότι ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας στην Ελληνική Επικράτεια παρέμεινε σχετικά σταθερός.

Όπως δήλωσε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP CRIF, «η αγορά εργασίας εμφάνισε αύξηση της απασχόλησης το 2022, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία από το 2021, και μάλιστα με υψηλότερο ρυθμό. Συγκεκριμένα, η μέση ετήσια απασχόληση ενισχύθηκε κατά 5,4% το 2022 έναντι ποσοστού 1,4% το προηγούμενο έτος. Η ελληνική οικονομία κατά το 2022 κινήθηκε σε αναπτυξιακή τροχιά, καταγράφοντας θετικό ρυθμό μεταβολής, με το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) να σημειώνει αύξηση 5,9%, ποσοστό ωστόσο χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2021 (+8,4%)».

Σημείωσε πως «η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας επηρεάζει άμεσα και την αγορά εργασίας, έστω και σε βραχύ χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς, η αύξηση της απασχόλησης τη διετία 2021-2022 ήταν απόρροια της δυναμικής επιστροφής της εγχώριας οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, μετά την βαθιά ύφεση του 2020. Επιπλέον, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία με την εκτόξευση του πληθωρισμού, ο ετήσιος δείκτης ανεργίας για το 2022 ακολουθώντας την πτωτική τάση της τελευταίας δεκαετίας, διαμορφώθηκε σε ποσοστό 12,4% από 14,8% το 2021».

Ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε επίσης πως «αναφορικά με την εξέλιξη της πορείας της ελληνικής οικονομίας, θεσμικοί φορείς κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2023, καθώς προβλέπεται μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%. Οι εκτιμήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, υποστηρίζοντας το σενάριο ότι η κορύφωση του πληθωρισμού έχει περάσει, και πλέον μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης. Παράλληλα, ο στόχος της επαναφοράς της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023 είναι πιο ορατός από ποτέ, μετά από μία δύσκολη οικονομική δεκαετία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει την ανοδική της πορεία, βάζοντας γερές βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Βεβαίως, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της απασχόλησης στη χώρα μας θα διαδραματίσει η πορεία των κλάδων που συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτήν, όπως είναι ο εισερχόμενος τουρισμός, ο οποίος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει, σε επίδοση, τη χρονιά ρεκόρ του 2019, τόσο σε αφίξεις τουριστών όσο και εσόδων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DYPA, DIPA, YPOYRGEIO ERGASIAS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κατά 8% τον Σεπτέμβριο

Η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων, ο οποίος ανήλθε σε 274.759 άτομα (ποσοστό 35,4%) και 157.879 άτομα (ποσοστό 20,3%) αντίστοιχα.