ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Αύξηση του βάρους των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά

Tο βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών ανήλθε σε 72.672,2 χιλιάδες τόνους έναντι 67.968,7 χιλιάδων τόνων το γ' τρίμηνο του 2021.

Αύξηση 6,9% σημειώθηκε στο βάρος των φορτίων/εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά οχήματα ταξινομημένα στην Ελλάδα το γ' τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα, το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών ανήλθε σε 72.672,2 χιλιάδες τόνους έναντι 67.968,7 χιλιάδων τόνων το γ' τρίμηνο του 2021. Τα τονοχιλιόμετρα ανήλθαν σε 5.632.922,6 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 4,7% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2021 οπότε είχαν ανέλθει σε 5.378.780,9 χιλιάδες.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε ό,τι αφορά στον τύπο φορτίου (είδος συσκευασίας μεταφοράς εμπορευμάτων), από την άποψη του βάρους των μεταφερθέντων φορτίων, η σημαντικότερη αύξηση το γ' τρίμηνο του 2022 έναντι του γ' τριμήνου του 2021 παρατηρήθηκε στην κατηγορία «Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας», ενώ από την άποψη των τονοχιλιομέτρων στην κατηγορία «Εμπορευματοκιβώτια». Η σημαντικότερη μείωση τόσο από την άποψη του βάρους των μεταφερθέντων φορτίων όσο και από την άποψη των τονοχιλιομέτρων παρατηρήθηκε στην κατηγορία «Κινητές, αυτοκινούμενες μονάδες».

Κατά Μεγάλη Γεωγραφική Περιοχή από την άποψη του βάρους των φορτίων και των διανυθέντων τονοχιλιομέτρων, ποσοστό 38% των φορτώσεων πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 16,2% σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2021. Κατά τη σύγκριση της ιδίας χρονικής περιόδου, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη κατά 19%.

Κατά Μεγάλη Γεωγραφική Περιοχή από την άποψη του βάρους των φορτίων και των διανυθέντων τονοχιλιομέτρων, οι περισσότερες εκφορτώσεις (ποσοστό 37,6%) πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 18,2% σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2021. Κατά τη σύγκριση της ιδίας χρονικής περιόδου, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη κατά 18,5%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτηγά μεταφορές Ρόδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάτησαν γκάζι οι μεταφορές προϊόντων στο δεύτερο εξάμηνο του 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκαν τα φορτία στις κατηγορίες των εμπορευματοκιβωτίων και εκείνων που βρίσκονται σε παλέτες. Στη Β. Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 37,3% των εκφορτώσεων.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές το 2025

Το 2025 μειώθηκαν τα διακινηθέντα εμπορεύματα με φορτηγά στην Ελλάδα έναντι του 2024. Το βάρος μειώθηκε κατά 9,9% στα ιδιωτικής χρήσης και 17,4% στα δημόσιας. Αύξηση κατά 0,7% καταγράφηκε στα τονοχιλιόμετρα.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 1,2% τον Σεπτέμβριο 2026

Τον Σεπτέμβριο 2026 οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με το 2025, με 21.902 νέες κυκλοφορίες. Τα νέα αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 4,2%. Αντίστοιχα, στις μοτοσυκλέτες σημειώθηκε αύξηση 6,8% στις νέες κυκλοφορίες.
Φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 6,7% στο βάρος φορτίων το α' τρίμηνο στην Ελλάδα

Το πρώτο τρίμηνο του 2026 σημειώθηκε αύξηση 6,7% στο βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά στην Ελλάδα σε σύγκριση με το 2025, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ οι μεταφορές σε τονοχιλιόμετρα αυξήθηκαν κατά 3,5%.