ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Κοιλάδα υδρογόνου στη δυτική Μακεδονία: Ποιες επενδύσεις σχεδιάζονται

Ο πρώτος αγωγός με δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου από τον ΔΕΣΦΑ και το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες και προβλέπει μεγάλες επενδύσεις στην οικονομία του υδρογόνου.

Σε σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη και στη μεταλιγνιτική εποχή μετατρέπεται η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας με μία σειρά από μεγάλα έργα που βρίσκονται «στα σκαριά» για την προώθηση της αγοράς του υδρογόνου να βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης.

Το σήμα έδωσε ήδη χτες η εγκαινίαση της έναρξης κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ που θα συνδέει τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και θα είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και από τους πρώτους πανευρωπαϊκά αγωγούς 100% συμβατούς για τη μεταφορά υδρογόνου. Μάλιστα, όπως σημείωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, η Δυτική Μακεδονία μπορεί να είναι η τελευταία περιφέρεια της χώρας που εξασφαλίζει αγωγό φυσικού αερίου, ωστόσο θα είναι η πρώτη που θα συνδέεται με αγωγό υδρογόνου.

Όπως τόνισε, μάλιστα, μιλώντας σε σχετική εκδήλωσε χθες στην Κοζάνη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης μία σειρά από έργα στην περιοχή θα την καταστήσουν ενεργειακά θωρακισμένη και πρωταγωνίστρια των εξελίξεων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, την 1η Μαρτίου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και άλλων φορέων θα βρεθούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να υποστηρίξουν το project της δημιουργίας μίας Κοιλάδας Υδρογόνου στην περιοχή ακολουθώντας και αντίστοιχα ευρωπαϊκά παραδείγματα.

Να δημιουργηθεί, δηλαδή, μία αλυσίδα από έργα που θα προωθήσουν συνολικά την αγορά παραγωγής, μεταφοράς υδρογόνου αλλά και όλων των απαραίτητων εργαλείων, μηχανημάτων και τεχνολογιών γύρω από αυτό. Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη έντονο, ενώ οι προοπτικές παραμένουν ανοιχτές καθώς υπάρχει το απαραίτητο μομέντουμ με την ύπαρξη διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα στους επενδυτές.

Ναυαρχίδα για τη μετάβαση στο υδρογόνο θεωρείται το μεγάλο έργο που προγραμματίζει η Advent Technologies για τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας παραγωγής κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτών καθώς και συστημάτων αποθήκευσης.

Πρόκειται για ένα το έργο Green HiPo που το περασμένο καλοκαίρι εντάχθηκε στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος («IPCEI»), με ενίσχυση που θα φθάνει τα 782 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, τα οποία θα διατεθούν σταδιακά εντός μίας εξαετίας. Ήδη η εταιρεία έχει δημιουργήσει εδώ και ένα μήνα τα πρώτα της γραφεία στην Κοζάνη προκειμένου να προχωρήσει το έργο που αναμένεται να εκκινήσει εντός του 2023. Έως την ολοκλήρωση της κατασκευής πρόκειται να δημιουργούν περί τις 650 θέσεις εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινδυνεύει να χάσει την ευρωπαϊκή στήριξη η Αποθήκη Αερίου της Καβάλας

Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να περιληφθεί και η αποθήκευση υδρογόνου στον σχεδιασμό, αλλά είναι αμφίβολο αν θα περιληφθεί το έργο στη λίστα ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Υπό αμφισβήτηση και η οικονομική βιωσιμότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνει μπροστά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Σαουδική Αραβία

Ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος, στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα εκπονήσει τις μελέτες για την εμπορική βιωσιμότητα του project της διασύνδεσης. Σε ποιους άλλους τομείς ενέργειας θα ενώσουν δυνάμεις οι δυο χώρες.
ydrogono-energeia-ananeosimes piges energeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργείται στην Ελλάδα κόμβος καινοτομίας για το υδρογόνο

Ο κόμβος που θα δημιουργηθεί θα έχει σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών για την παραγωγή, αποθήκευση και αξιοποίησή του υδρογόνου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθιές περικοπές στην ενέργεια από ΑΠΕ, ανησυχία στους παραγωγούς

Για την αποφυγή μπλακάουτ κόβεται παραγωγή ακόμη και από μονάδες που δημιουργήθηκαν πριν από το 2019. Ήδη μεγάλες εταιρείες πλησιάζουν το ετήσιο όριο μείωσης 5% πριν κλείσει το εξάμηνο. Πιθανή διεκδίκηση αποζημιώσεων.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.