Την έναρξη κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου Υψηλής Πίεσης συνολικού μήκους 160 χλμ που θα συνδέει τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας εγκαινίασε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην Κοζάνη ο ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προυπολογισμού 163 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ ενώ υπάρχουν συζητήσεις για την ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη συγ-χρηματοδότησή του
Ο νέος αγωγός θα εξυπηρετεί τις περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης όπου κατασκευάζεται ο Σταθμός Μέτρησης στις εγκαταστάσεις για την τηλεθέρμανση των πόλεων Κοζάνης, Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας προϋπολογισμού €4 εκατ. με δυναμικότητα 50.000 Nm3/h. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι ο Ιούνιος του 2024 ενώ ο αγωγός πρόκειται να ενταχθεί στο σύστημα τον Σεπτέμβριο του 2024. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία αναμονών για τη μελλοντική επέκταση του αγωγού στην περιοχή της Καστοριάς, καθώς και την τροφοδοσία μελλοντικών καταναλωτών.
Βασική καινοτομία του νέου αυτού αγωγού είναι ότι αποτελεί τον πρώτο στην Ελλάδα και έναν από τους πρώτους στην Ευρώπη συμβατότητα μεταφοράς οποιουδήποτε μείγματος φυσικού αερίου και υδρογόνου, έως και 100% υδρογόνου στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΔΕΣΦΑ για την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα και της εθνικής στρατηγικής για την «απανθρακοποίηση» του ελληνικού ενεργειακού συστήματος. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κατασκευή έργων συμβατών με τη χρήση υδρογόνου αποτελεί τον νέο «κανόνα» για τον Διαχειριστή με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης της αγοράς υδρογόνου και της εθνικής στρατηγικής για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική επόχή.
Μέσω του έργου θα διασφαλίζεται η προμήθεια φυσικού αερίου για βιομηχανικούς, βιοτεχνικούς, αγροτικούς και οικιακούς καταναλωτές, θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε τηλεθέρμανση των ωφελούμενων περιοχών. Επιπρόσθετα αναμένεται να συμβάλει στην οικονομική βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων και να οδηγήσει στη δημιουργία νέων έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας, μέσω και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων στην περιοχή.
Ανάδοχος του έργου είναι η PROMETHEUS GAS– DAMCO ENERGY, υπεργολάβος η ΑΒΑΞ, ενώ στην κατασκευή συνεργάζονται και άλλες ελληνικές εταιρίες, οι C&M ENGINEERING, MOODY TOTTRUP HELLAS, ASPROFOS και η Σωληνουργεία Κορίνθου.
Στη συμμετοχή του νέου αγωγού σε μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός αγωγού πράσινου υδρογόνου 40.000 χλμ αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli η οποία τόνισε ότι μπορεί η κατασκευή του αγωγού να ξεκινάει σήμερα, εντούτοις πρόκειται για ένα πρότζεκτ ο σχεδιασμός του οποίου ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Όπως είπε, σηματοδοτεί την δημιουργία νέων προοπτικών ανάπτυξης για τις περιφέρειες της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας που ανανεώνουν και αναβαθμίζουν τον ρόλο τους στον ενεργειακό χάρτη συμμετέχοντας στη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. «Καθώς ο νέος αγωγός είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη που σχεδιάστηκε ως 100% έτοιμος για μεταφορά υδρογόνου, ο ΔΕΣΦΑ κάνει κάτι περισσότερο από το να ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή διασύνδεση αυτών των περιοχών: Ξεκινώντας από τη Δυτική Μακεδονία δημιουργεί μια ενεργειακή υποδομή έτοιμη να παίξει κεντρικό ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό σύστημα της χώρας, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος αγωγός επιτρέπει την παραγωγή πράσινων αερίων όπως βιομεθάνιο και υδρογόνο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην περιοχή, ενώ παράλληλα διαφοροποιεί και ενισχύει περαιτέρω την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με βιώσιμη ενέργεια» σημείωσε.
«Η Δυτική Μακεδονία έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη ως το ενεργειακό κέντρο της χώρας, όμως το σημαντικότερο κεφάλαιο της περιοχής αποτελεί το υψηλής ποιότητας εξειδικευμένο προσωπικό της που υπηρετεί αδιάλειπτα το δημόσιο συμφέρον. Η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία καλείται σήμερα να διαμορφώσει ένα νέο στρατηγικό ρόλο. Η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί προκλήσεις, όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου, του βιομεθανίου και του υδρογόνου έχουν σημαίνοντα ρόλο. Ο νέος αυτός αγωγός αποτελεί την πρώτη υποδομή στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που υποστηρίζει πλήρως τη μεταφορά ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο. Ως Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εγκρίνουμε και εποπτεύουμε την έγκαιρη υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, οι οποίες μαζί με τις λοιπές δράσεις και το ανθρώπινο κεφάλαιο της περιοχής ευελπιστούμε να δημιουργήσουν ένα υπόδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης και δίκαιης μετάβασης» τόνισε σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας.
Ως ιστορική μέρα για την περιοχή αλλά και ευρύτερα για τη χώρα χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης την εγκαινίαση της κατασκευής του νέου αγωγού που θα δώσει νέες ενεργειακές προοπτικές στην περιοχή. «Η ενεργειακή καρδιά της χώρας των περασμένων δεκαετιών θα συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων» σημείωσε τονίζοντας πως με το έργο αυτό θα θωρακιστεί η δυτ. Μακεδονία με έργα που εγγυόνται την μετάβαση της περιοχής στην μεταλιγνιτική εποχή. Έτσι, είπε, η περιφέρεια θα συνεχίσει να διατηρεί τα «σκήπτρα» στην ενέργεια ενώ παράλληλα, μέσα από τα νέα έργα που θα υλοποιηθούν στην περιοχή αναβαθμίζεται και γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος είναι η Δυτ. Μακεδονία να γίνει προορισμός επενδύσεων για την παραγωγή εξοπλισμού, μηχανημάτων και τεχνολογίας που θα είναι απαραίτητες στην πράσινη μετάβαση της χώρας ενώ θα συμβάλουν και στην αύξηση των εξαγωγών. Επιπρόσθετα, όπως τόνισε «η πορεία έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, μέσω του νέου αγωγού που θα τη συνδέει με το εθνικό δίκτυο, είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την περιοχή, που έγινε έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής, η οποία έπεισε, τόσο το ΥΠΕΝ όσο και τον ΔΕΣΦΑ, για την αναγκαιότητα του νέου αγωγού.
Με την κατασκευή του αγωγού θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε σημείο διάθεσης φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία και στην Τ.Κ. Περδίκκα της Π.Ε. Κοζάνης, τροφοδοτώντας πόλεις και επιμέρους σημεία στην Περιφέρειά μας, καθώς και το ενοποιημένο σύστημα τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο.
Σημαντικό για την Περιφέρειά μας είναι ότι ο αγωγός θα είναι 100% συμβατός με τη μεταφορά υδρογόνου και θα αποτελέσει μία σημαντική υποδομή στην προσπάθεια που καταβάλουμε ώστε η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει το σημαντικότερο ενεργειακό κέντρο της χώρας και στη μετά λιγνίτη εποχή, με την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου».
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ανέφερε: «Αναμφίβολα, ο νέος αγωγός φυσικού αερίου με δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου είναι ένα έργο που υπηρετεί τόσο την περίοδο μετάβασης στις ΑΠΕ όσο και την περίοδο της κλιματικής ουδετερότητας. Είναι μια σημαντική αναπτυξιακή υποδομή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό έργο δεδομένης της επιλογής της Κοζάνης στην Αποστολή της ΕΕ για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».