Η εναρκτήρια σύσκεψη του προγράμματος «Γρύπας» που αφορά στον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή ενός δεύτερου, πιο σύνθετου μη επανδρωμένου αεροχήματος (drone) πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, στην Τανάγρα.
Στη σύσκεψη για το νέο πρόγραμμα, που αξιοποιεί τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας», συμμετείχαν οι επιστημονικά υπεύθυνοι και οι συνεργάτες τους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και οι αρμόδιοι επιτελείς της ΕΑΒ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σύσκεψη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και δημιούργησε θετικές προσδοκίες για την έγκαιρη και επιτυχή περάτωση του έργου.
Η συνέργεια του προγράμματος «Γρύπας» μεταξύ τόσων φορέων καταδεικνύει το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας αλλά και της Πολιτείας και προβλέπεται ότι θα είναι πολλαπλασιαστική του θετικού αποτελέσματος, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Η πρώτη φάση του προγράμματος «Γρύπας» πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ετών, έως το 2025.
Το Υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, θα συνδράμει ποικιλοτρόπως και χρηματοδοτεί και αυτό το πρόγραμμα, όπως έπραξε και για το πρόγραμμα «Αρχύτας», στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας σε καινοτομικούς τομείς, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και της χώρας συνολικά. Το πρόγραμμα «Γρύπας» αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς και, ευρύτερα, για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική οικονομία και, συνολικά, την πατρίδα μας.
Στο νέο εγχείρημα του «Γρύπα» σημαντικό ρόλο θα παίξει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο και θα συμβάλει στα εξής σημεία:
- Θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις επιχειρησιακές αποστολές και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων
- Θα προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του προσχεδίου UCAV, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των αποστολών
- Θα διαθέσει εξειδικευμένο προσωπικό ώστε με την ειδική του γνώση να συνεισφέρει, όπως άλλωστε το ζήτησε η ΕΑΒ
- Θα συνεισφέρει στην πιστοποίηση των εξωτερικών φορτίων, στη συγγραφή των επιχειρησιακών προδιαγραφών ασφαλώς και των απαιτήσεων των διαφόρων χρηστών
- Θα παρέχει διά του εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα συμμετάσχει στην εκτέλεση των τυπικών και υπηρεσιακών δοκιμών
- Θα συμμετάσχει στη συγγραφή των εγχειριδίων πτήσεως, τόσο για εκπαίδευση, όσο και χρήση από τους μελλοντικούς χειριστές
- Θα εκτελέσει τους επιχειρησιακούς ελέγχους και ειδικές δοκιμές, μια σειρά από εργασίες που είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος και είναι δεδομένη η συνεισφορά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, φυσικά υπό την προτροπή, τη σύμφωνη γνώμη, την αρωγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.