ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Συμφωνία για πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ/Kwh

Το πλαφόν θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου και σε πρώτη φάση δεν θα περιλαμβάνει τις συναλλαγές που γίνονται εξωχρηματιστηριακά (OTC). Υπέρ ψήφισε εν τέλει και η Γερμανία.

«Λευκός καπνός» από το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ καθώς όπως όλα δείχνουν κατέληξε σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία έκλεισε στα 180 ευρώ/Kwh και υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά. Το πλαφόν θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου του 2023.

Για την αρχική περίοδο εφαρμογής του μέτρου δεν θα ισχύει το πλαφόν για συναλλαγές που γίνονται εκτός οργανωμένων αγορών, αλλά μόνο για αυτές που περνούν μέσα από χρηματιστηριακές πλατφόρμες.

«Οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στα 150 και τα 190/200 θα έχει αποτέλεσμα. Πιστεύω πως τα 188 θα δώσουν τα σωστά σήματα στις αγορές», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας υπουργός πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν.

Επίσης η Eυρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί θα επιχειρήσουν να εγκρίνουν την πολιτική, εξέφρασε την αισιοδοξία της πως πλησιάζει η συμφωνία αναφέροντας ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ' όλους».

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν καλέσει να εξευρεθεί λύση μέχρι σήμερα. Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF («Title Transfer Facility»).

Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δε θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως ιδίως η Γερμανία. Ωστόσο, αρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν. Επισημαίνουν πως οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι υπερβολικά αυστηροί. Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν και ταυτόχρονα μηχανισμούς για τη διασφάλιση της επάρκειας προσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.

«Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε» σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και τόνισε ότι «το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που - για μια ακόμη φορά - επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών - μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η EE προσέλκυσε πάνω από 13,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από συνολικό αριθμό 25 εταιρειών προμήθειας. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαγωνισμοί κάθε δύο μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Ο επόμενος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «παζάρια» στην ΕΕ για την επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας συνεδριάζουν για να εγκρίνουν το πλαφόν που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θεωρούν το όριο ότι είναι απαραίτητο για να προστατευτούν οι οικονομίες τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nέα προσπάθεια για το πλαφόν στο αέριο με την τιμή στα 220 ευρώ

Μία νέα πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 220 ευρώ/MWh προωθεί η Τσεχία μετά το όριο των 275 ευρώ/MWh που είχε προτείνει η Κομισιόν και το οποίο βρήκε ισχυρές αντιστάσεις από πολλά κράτη.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τέταρτη θέση η Ελλάδα στην Ευρώπη στις επιδοτήσεις για την ενέργεια

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προβλέψει και διαθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη από τον Σεπτέμβριο του 2021 για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την εκτίναξη του κόστους.