Ο χειμώνας κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη και ο ερχομός του φέρνει νέα μεγάλη αύξηση στις τιμές ενέργειας, οι οποίες σε αρκετές χώρες φθάνουν σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς παραγωγοί και διαχειριστές προσπαθούν να διαχειριστούν την αυξημένη ζήτηση, χωρίς, όμως, να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του συστήματος.
Η τιμή spot για το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γαλλία έφθασε στα 740 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην αγορά Epex Spot, ενώ η αντίστοιχη στη Γερμανία βρέθηκε μία ανάσα από το ρεκόρ των 800 ευρώ και ανάλογες συνθήκες επικρατούν και στη βρετανική αγορά.
Ακόμη και με τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινώσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τελικά αποδεικνύεται ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν υψηλό κόστος για τους καταναλωτές οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους κυρίως για τη θέρμανση των σπιτιών τους.
«Το υπόλοιπο της εβδομάδας θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πολύ υψηλές τιμές», εκτιμούν οι αναλυτές της Rystad προσθέτοντας ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στη Βρετανία, αλλά τόσο η γαλλική όσο και η γερμανική αγορά είναι μεταξύ αυτών που θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με πιο υψηλές τιμές.
Η πορεία των τιμών spot αποτελεί, πέραν όλων των άλλων, ένδειξη του πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τους διαχειριστές του δικτύου να κρατήσουν σταθερή την προσφορά.
Την ίδια ώρα αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν σε εναλλακτικές λύσεις, με τη Γαλλία να επαναφέρει σε λειτουργία τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών συστημάτων θέρμανσης της χώρας. Τα εργοστάσια της Electricite de France, τα οποία μπορούν να παράγουν πάνω από τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, είχαν παραγωγή πάνω από 41 γιγαβάτ το πρωί της Τρίτης.
«Όλοι ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε τα 45 γιγαβάτ κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, κάτι που θα μας έβαζε σε μια ζώνη που θα είναι λίγο πιο άνετη», σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας και προσέθεσε ότι «περιμένουμε ακόμη τρεις αντιδραστήρες να επανεκκινήσουν τις επόμενες ημέρες, οπότε θα πρέπει να είμαστε σε θέση να φτάσουμε αυτά τα 45 γιγαβάτ παραγωγής μάλλον γρήγορα».