ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:06:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Nέα προσπάθεια για το πλαφόν στο αέριο με την τιμή στα 220 ευρώ

Μία νέα πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 220 ευρώ/MWh προωθεί η Τσεχία μετά το όριο των 275 ευρώ/MWh που είχε προτείνει η Κομισιόν και το οποίο βρήκε ισχυρές αντιστάσεις από πολλά κράτη.

Νέα πρόταση για τον ορισμό του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 220 ευρώ/MWh εξετάσει Ευρωπαϊκή Ένωση μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κατά την οποία η ΕΕ ελπίζει να επιλύσει ένα ζήτημα που έχει διχάσει βαθιά τα 27 κράτη μέλη. Η νέα συμβιβαστική λύση είναι κάτω από το όριο των 275 ευρώ/MWh που πρότεινε Κομισιόν στις 22 Νοεμβρίου και η οποία βρήκε ισχυρές αντιδράσεις από 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα που πιέζουν η ανώτατη τιμή που θα οριστεί να είναι κάτω από τα 200/MWh.

Υπενθυμίζεται πως οι Βρυξέλλες είχαν προτείνει να ενεργοποιηθεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, εάν αυτή φτάσει τα 275 ευρώ/Mwh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και εάν η διαφορά μεταξύ αυτής και ενός σημείου αναφοράς για το ευρωπαϊκό κόστος του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι από 58 ευρώ/Mwh και πάνω για 10 ημέρες εντός αυτών των εβδομάδων. Ωστόσο, η πλευρά που αντιτίθεται, ισχυρίζεται ότι αν το πλαφόν κλειδώσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα δε θα έχει στην πραγματικότητα επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών, ενώ θεωρεί πως ένα τέτοιο ανώτατο όριο στέλνει το λάθος μήνυμα για τις δυνατότητες που έχει η Ευρώπη να πραγματοποιήσει αγορές. Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας είχε χαρακτηρίσει «παράλογα» τα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνοντας ότι το όριο που προτείνει η Κομισιόν δε διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του που είναι η μείωση των τιμών.

Από την άλλη πλευρά, αντίθετες σε οποιαδήποτε πρόταση για πλαφόν είναι μία σειρά από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, της Γερμανίας, η οποία έχει αντιταχθεί στην ιδέα οποιουδήποτε ανώτατου ορίου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την εξασφάλιση προμηθειών.

Σύμφωνα με συμβιβασμό που προτάθηκε χθες από την Τσεχική Δημοκρατία το ανώτατο όριο θα εφαρμοστεί εάν οι τιμές ξεπεράσουν τα 220 ευρώ/MWh για πέντε ημέρες στο συμβόλαιο του πρώτου μήνα στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου TTF (Title Transfer Facility), σύμφωνα το Reuters. Η τιμή TTF, η οποία χρησιμεύει ως ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, θα πρέπει επίσης να είναι 35 ευρώ υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), για να ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο.

Διπλωμάτες μιλώντας στο Reuters, δήλωσαν ότι οι θέσεις των χωρών δεν έχουν μετατοπιστεί και προέβλεψαν ότι μπορεί να χρειαστεί νέα συνάντηση στις 19 Δεκεμβρίου μετά τις υπουργικές συνομιλίες της επόμενης Τρίτης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου χθες, ο υΠΕΝ, κ. Σκρέκας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα καταφέρει να καταλήξει σε μία συμβιβαστική λύση για το για το πλαφόν προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές και να προστατευθούν οι καταναλωτές. Αναφορικά με την πρόταση των 15 χωρών για την επιβολή ενός δυναμικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου τόνισε πως τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για τη δοκιμή μιας τέτοιας πρότασης και όχι το προσεχές καλοκαίρι, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο δύσκολες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η EE προσέλκυσε πάνω από 13,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από συνολικό αριθμό 25 εταιρειών προμήθειας. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαγωνισμοί κάθε δύο μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Ο επόμενος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «παζάρια» στην ΕΕ για την επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας συνεδριάζουν για να εγκρίνουν το πλαφόν που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θεωρούν το όριο ότι είναι απαραίτητο για να προστατευτούν οι οικονομίες τους.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τέταρτη θέση η Ελλάδα στην Ευρώπη στις επιδοτήσεις για την ενέργεια

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προβλέψει και διαθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη από τον Σεπτέμβριο του 2021 για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την εκτίναξη του κόστους.