Τέταρτη στην Ευρώπη κατατάσσεται η Ελλάδα στις επιδοτήσεις ενεργειακού κόστους, με τις δαπάνες να αντιστοιχούν στο 5,74% του ΑΕΠ, έναντι 7,40% για τη Γερμανία, που παίρνει την πρώτη θέση. Ο λογαριασμός της Ευρώπης για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία των καταναλωτών από τις εξάρσεις των τιμών ξεπέρασε τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ αυτόν τον μήνα, με τις χώρες να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους λόγω της κατακόρυφης πτώσης των θερμοκρασιών.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προβλέψει και διαθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη από τον Σεπτέμβριο του 2021 για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την εκτίναξη του κόστους, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για αύξηση κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον υπολογισμό του περασμένου μήνα. Τα μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία προσθέτουν 105 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύνολο αυτό, καθώς η περιοχή συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα τελευταία στοιχεία είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουν την πίεση προς την ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο πριν από τα Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις έρχονται καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι "ασυνήθιστα χαμηλές" σε όλο το βόρειο τμήμα της ηπείρου την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αντίστοιχη πρόβλεψη από την εταιρεία Maxar.
Η δαπάνη είναι σχεδόν ισοδύναμη με το πρόγραμμα έκδοσης κοινών ομολόγων της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε για να συμβάλει στην απορρόφηση της οικονομίας της περιοχής από την πανδημία του κορονοϊού. Το Bruegel κάλεσε την ΕΕ να δημιουργήσει ένα ταμείο ενεργειακής κρίσης για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κρίσης και να εξισορροπήσει το πιθανό τίμημα στα αποτελέσματα των εθνών.
«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές της ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα δεχθούν νέες πιέσεις για να γίνουν πιο στοχευμένες στη στήριξη που προσφέρουν στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις», τόνισε η Σιμόν Ταλιαπιέτρα, στέλεχος της Bruegel. Προσθέτει ακόμη ότι «αυτό αναδεικνύει επίσης τον κίνδυνο κατακερματισμού για την ευρωπαϊκή αγορά, εάν οι δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες παρέχουν μεγαλύτερη στήριξη στους κλάδους τους από ό,τι άλλες».
Η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από τον περασμένο μήνα, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να διαθέτει τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού της ύψους 30 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος για την παροχή ανακούφισης στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας.
Αυτό προστίθεται στα περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για να κρατηθεί η οικονομία όρθια, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να στοχεύει σε μέτρα ανακούφισης. Σε αυτά περιλαμβάνονται φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και οικογένειες, καθώς και μειώσεις φόρων που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών της βενζίνης στις αντλίες.
Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν την τελευταία από μια σειρά έκτακτων συνεδριάσεων, σε μια προσπάθεια να υπογράψουν μια δέσμη μέτρων για την ανάσχεση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Η δέσμη μέτρων τέθηκε σε αναμονή καθώς οι χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν μια βαθιά διαφωνία σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να καθοριστεί το ανώτατο όριο τιμών.
Ταυτόχρονα, οι χώρες παλεύουν με ένα ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, το οποίο αποσκοπεί να διατηρήσει τις ροές από τη Μόσχα, περιορίζοντας παράλληλα τα έσοδά της.