Με το «εργαλείο» της θετικής, αλλά και της αρνητικής δημοσιότητας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης προκαλεί την απορρύθμιση της αγοράς και την αναδιαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών τους.
Στόχος του είναι η επικοινωνιακή προβολή ενός «φθηνού καλαθιού» -το οποίο έτσι κι αλλιώς υπάρχει στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, δεδομένου ότι πάνω από το 50% των προϊόντων βρίσκονται σε κάποιου είδους προσφορά– καθ΄ όλη την παρατεταμένη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ειδικότερα, επιχειρεί:
- Πρώτον, να εντείνει τον ήδη υπάρχοντα ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για το ποια θα έχει το φθηνότερο καλάθι προϊόντων, χρησιμοποιώντας την θετική δημοσιότητα και
- Δεύτερον, να αναγκάσει κυρίως τις θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων, στους οποίους ανήκουν τα περισσότερα προϊόντα με ηγετική θέση στην αγορά (market leaders), να αναπροσαρμόσουν την εμπορική τους πολιτική και να συμμετάσχουν στα καλάθια των αλυσίδων, με την απειλή της αρνητικής δημοσιότητας.
Το γεγονός ότι οι πολυεθνικοί όμιλοι αρνήθηκαν σε πρώτη φάση τουλάχιστον να συμμετάσχουν και οι διαμαρτυρίες των αλυσίδων προς τον κ. Γεωργιάδη ότι δεν θα μπορούν για πολύ να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης των προσφορών μόνοι τους, οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης, με τον συνήθη επικοινωνιακό του τρόπο, να στείλει προειδοποιήσεις για αρνητική δημοσιότητα, οι οποίες μάλλον ελήφθησαν, ενώ παράλληλα σκοπεύει να συναντηθεί με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων για να αρθούν οι επιφυλάξεις.
Πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε το BD έλεγαν ότι οι διοικήσεις των θυγατρικών των πολυεθνικών ομίλων τις τελευταίες ημέρες «δεινοπάθησαν» να εξηγήσουν στους επικεφαλής τους στην Δυτική Ευρώπη τι ακριβώς συμβαίνει στη Ελλάδα. Και βεβαίως εισέπραξαν αρνητικές προσεγγίσεις «απ΄ έξω».
Άλλες πηγές έλεγαν ότι οι πολυεθνικές εταιρείες, έχοντας έναν μακροχρόνιο προγραμματισμό προωθητικών ενεργειών, ο οποίος έχει εγκριθεί από τα «αφεντικά» τους στο εξωτερικό, δεν είναι εύκολο να τον ανατρέψουν σε λίγες ημέρες. Χρειάζεται τον χρόνο του, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές. Και εκτιμούν ότι, προϊόντος του χρόνου, τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά. Από την άλλη πλευρά, θεσμικές πηγές από την βιομηχανία έλεγαν ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν προσφορές, οι οποίες με ένα σχετικό προγραμματισμό μπορούν να ενταχθούν στο καλάθι της κάθε αλυσίδας.
Η απειλή από την ιδιωτική ετικέτα
Εν τω μεταξύ, η προώθηση των δεκάδων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας μέσα από τα καταστήματα των αλυσίδων προκαλεί ένα νέο κίνδυνο για τα επώνυμα προϊόντα. Κι αυτό σε μια χρονιά που οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ανέρχονται στο 15,9% των συνολικών πωλήσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ –εξαιρούνται τα Lidl που διακινούν σε μεγαλύτερο βαθμό ιδιωτικής ετικέτας– σημειώνοντας αύξηση στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 12,8%.
Επί του προκειμένου έχουν ιδιαίτερη σημασία δύο παρατηρήσεις, αναφέρουν πηγές της αγοράς: πρώτον, στη διάρκεια του 2021 οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ήταν πτωτικές κατά 2,8% έναντι του 2020 και το μερίδιο τους είχε διαμορφωθεί στο 14,8% και δεύτερον, η ανάπτυξη αυτής της κατηγορίας πλησιάζει το 2011, όταν το μερίδιο της ήταν 16,1%, το υψηλότερο εδώ και πολλά χρόνια, με τη διαφορά ότι εκείνη η χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες στη δεκαετία της κρίσης.