ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Foroi, Forologia
Φωτο: Shutterstock

Μόνο 22 φορολογούμενοι άφησαν «φέσι» 1,1 δισ. ευρώ στην εφορία

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουλίου του 2022, διαμορφώθηκε στα 112,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Το 23,2% αφορά οφειλές ανεπίδεκτες είσπραξης.

Μόλις 22 φορολογούμενοι άφησαν «φέσια» στην εφορία ύψους 1,1 δισ. ευρώ μέσα σε οχτώ μήνες, άλλοι 319 προστέθηκαν στους οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ που χρωστούν 90 δισ. ευρώ ή το 80% του συνολικού χρέους, ενώ ο αριθμός των φορολογούμενων με οφειλές έως 500 ευρώ αυξήθηκε κατά 692.413 πρόσωπα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ακτινογραφία του «κόκκινου» χρέους και των οφειλετών που περιλαμβάνει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σύμφωνα με την οποία οι κύριες πηγές των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ.

Αναλυτικότερα:

  • Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ, καθώς οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή οι εισπράξεις και οι διαγραφές (3,9 δισ. ευρώ) ήταν λιγότερες από τις εισροές, οι οποίες περιλαμβάνουν τα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 4,4 δις ευρώ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του 2021 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα (781,7 εκατ. ευρώ).
  • Το μεγαλύτερο μέρος του νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου πηγάζει από την κατηγορία του φόρου εισοδήματος (1,3 δισ. ευρώ) και τον ΦΠΑ (1,7 δισ. ευρώ), ενώ περίπου το 23% του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους (που αντιστοιχεί σε 1,1 δισ. ευρώ) προέρχεται από μόλις 22 οφειλέτες.
  • Στο τέλος του Ιουλίου του 2022 παρατηρείται αύξηση κατά 741.827 του αριθμού των οφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 4.230.900 οφειλέτες. Η αύξηση διαπιστώνεται σε όλες τις κατηγορίες οφειλής, ενώ πηγάζει πρωτίστως από τις δύο χαμηλότερες κατηγορίες, δηλαδή αυτές που περιλαμβάνουν ποσά μέχρι 500 ευρώ. Ειδικότερα, στις ανωτέρω κατηγορίες οφειλής παρουσιάζεται συνολική αύξηση των οφειλετών κατά 692.413 πρόσωπα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα να αγγίζουν αθροιστικά τα 2.427.795 πρόσωπα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 57,4% του συνόλου των οφειλετών. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι η αύξηση των οφειλετών σχετίζεται με την αλλαγή του χρόνου βεβαίωσης και πληρωμής του ΕΝΦΙΑ το τρέχον έτος και επομένως οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη διαταραχή της εποχικότητας που καταγράφεται στη μεταβολή του πλήθους των οφειλετών.
  • Αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες οφειλής, με τη μεγαλύτερη κατά 2,7 δισ. ευρώ να πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ, ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 319 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.
  • Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων, καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι από τα νομικά πρόσωπα προέρχεται το 73% των οφειλών στο συγκεκριμένο εύρος οφειλής με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Ιουλίου του 2022 τα 65,8 δισ. ευρώ.  Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.407 καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 203 νομικά πρόσωπα.
  • Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουλίου του 2022, διαμορφώθηκε στα 112,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Ποσοστό 23,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,1 δισ. ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
  • Μόνο το 51,4% του ληξιπρόθεσμου χρέους που αντιστοιχεί σε 44,4 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.). Το υπόλοιπο προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) τα οποία αποτελούν το 27,8% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,1 δις ευρώ και οι μη φορολογικές οφειλές (καταπτώσεις εγγυήσεων, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.), οι οποίες αποτελούν το 20,8% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 18 δις ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση φόρων σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις, χτύπημα στη φοροδιαφυγή

Η μείωση των συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκεται στην ατζέντα του νέου υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει βασικό στόχο.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα «μπόνους» σε επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μικρότερος χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πιο γρήγορες επιστροφές φόρου και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευνοϊκή ρύθμιση έως και σε 72 δόσεις για χρέη της ενεργειακής κρίσης

Προβλέπεται τμηματική αποπληρωμή των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν από το καλοκαίρι του 2021 που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση στις διαφορές με την εφορία χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια

Ως τις 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρηθεί μόνιμα η δυνατότητα προσφυγής στην ειδική επιτροπή.