Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο 8,9% τον Ιούλιο, ενώ στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλότερος, καθώς έφτασε στο 11,5%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο 11,6% κάτι που σημαίνει ότι παρατηρείται μια μικρή εξασθένιση της πληθωριστικής πίεσης.
Με τις νέες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Eurostat ενισχύεται η πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για άλλη μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% τον Σεπτέμβριο.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε σε άλλο ένα ρεκόρ τον Ιούλιο και η κορύφωσή του μπορεί να απέχει ακόμη μήνες, καθώς η ενεργειακή κρίση μόλις τώρα κορυφώνεται, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ επιταχύνθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% τον προηγούμενο μήνα, πολύ πάνω από τις προσδοκίες για 8,6% και πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, την Παρασκευή.
Ο πληθωρισμός προκλήθηκε αρχικά από τις μεταπανδημικές συμφορήσεις στον εφοδιασμό, αλλά πιο πρόσφατα οι συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ο κύριος υπαίτιος, καθώς ανέβασαν τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων.
Ενώ οι υψηλές τιμές της ενέργειας παραμένουν ένας σημαντικός πληθωριστικός παράγοντας, οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων και των υπηρεσιών έχουν επίσης εκτοξευθεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός γίνεται όλο και πιο ευρύς.
Φοβούμενη ότι η αύξηση των τιμών βγαίνει εκτός ελέγχου, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, σπάζοντας τις δικές της οδηγίες για μικρότερη κίνηση, και υποσχέθηκε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για να αποτρέψει την εμφάνιση ενός σπειροειδούς κύματος μισθών-τιμών που είναι δύσκολο να σπάσει.
Αλλά ο πληθωρισμός αποτελεί επίσης ένα δίλημμα για την τράπεζα. Το αιφνίδια υψηλό κόστος των τροφίμων και της ενέργειας εξαντλεί τις αποταμιεύσεις και τελικά επιβραδύνει την ανάπτυξη, ωθώντας ενδεχομένως το μπλοκ σε ύφεση, στη χειρότερη περίπτωση.
Πράγματι, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο πριν από ένα δύσκολο τρίτο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε απροσδόκητα το δεύτερο τρίμηνο.
Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι οι φόβοι για τον πληθωρισμό υπερισχύουν των ανησυχιών για την ανάπτυξη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τα επιτόκια ακόμη και αν αυτό πλήξει την ανάπτυξη, καθώς ο πληθωρισμός κινδυνεύει πλέον να ενσωματωθεί.
Πράγματι, ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, επιταχύνθηκε στο 5,0% από 4,6%, υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2%. Μια ακόμη πιο στενή μέτρηση, η οποία δεν περιλαμβάνει το αλκοόλ και τον καπνό, αυξήθηκε εν τω μεταξύ στο 4,0% από 3,7%.
Πιέσεις στις τιμές δημιουργεί και η στενότητα της αγοράς εργασίας, που δεν ήταν ποτέ πιο σφιχτή στην ιστορία δύο δεκαετιών της ευρωζώνης. Το ποσοστό ανεργίας είναι σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ 6,6%, ενώ η απασχόληση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μισθολογικές πιέσεις, προϋπόθεση για έναν διαρκή πληθωρισμό, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Οι προσδοκίες, ωστόσο, έχουν περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς θεωρείται ότι η ύφεση, που ενδεχομένως προκαλείται από την απώλεια πρόσβασης στο ρωσικό φυσικό αέριο, πείθει την ΕΚΤ να ακολουθήσει μια πιο ήπια πορεία επιτοκίων. Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου.