Η αλλαγή της σχέσης ευρώ - δολαρίου και η ευθυγράμμιση των δύο κορυφαίων νομισμάτων σε ισοτιμία περίπου 1 προς 1, πυροδοτεί δυσάρεστες εξελίξεις όχι μόνο στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων αδυνατούν ήδη να ενσωματώσουν στις τιμές των προϊόντων τους τις υπερβάλλουσες κοστολογικές επιβαρύνσεις λόγω της υπερτίμησης της ενέργειας.
Βέβαια, η μείωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου προσδίδει εξαγωγικό πλεονέκτημα στα ελληνικά προϊόντα που προωθούνται σε αγορές τρίτων χωρών, και κυρίως εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου, όμως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι ελληνικές εξαγωγές σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα εκτός της Ευρώπης είναι περιορισμένες.
Αντιθέτως οι εισαγωγές από τρίτες χώρες είναι σημαντικές και αφορούν όχι μόνο τελικά προϊόντα, αλλά πρώτες και βοηθητικές ύλες για την παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων.
Από την άλλη πλευρά, αυτή η εξέλιξη ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις, δεδομένου ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Allianz, η κατά 7% υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου επιβαρύνει το πληθωρισμό στην ευρωζώνη κατά 0,8%. Αν μάλιστα στους επόμενους πέντε μήνες ως το τέλος του χρόνου, δεν αλλάξει η σχέση των δύο νομισμάτων θεωρείται βέβαιο ότι στην πολλαπλώς εκτεθειμένη ελληνική οικονομία, θα υπάρξει ένας ακόμη πληθωριστικός παράγοντας που θα ενισχύσει τον περιορισμό της ζήτησης.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε μιλώντας προς το BD ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής κ. Βασίλης Κορκίδης, η αύξηση κατά 14% από την αρχή του χρόνου του δολαρίου έναντι του ευρώ αυξάνει το κόστος των ελληνικών εισαγωγών αντιστοίχως.
Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες γίνονται σε δολάρια. Και σημειώνει πως αυτό το γεγονός έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι αυτές οι εισαγωγές αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών. Ήδη, αναφέρει ο κ. Κορκίδης οι ξένοι εξαγωγείς προς την ελληνική αγορά ζητούν το τελευταίο διάστημα την αναπροσαρμογή των τιμών εισαγωγής μας.
Μέσα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά σύνθετο και επιβαρυμένο από οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, η υποτίμηση του ευρώ έχει πολλαπλασιαστική επίδραση, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ. Βέβαια, η ενίσχυση του νομίσματος ευρωζώνης έναντι του δολαρίου θα γίνει με την αύξηση των επιτοκίων, που όμως θα προκαλέσει νέες επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις που έχουν δανεισμό. Κι όπως υπογραμμίζει «πολλές επιχειρήσεις δεν πουλάμε για να κερδίσουμε, πουλάμε μάλλον επί ζημία για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις που τρέχουν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικές αιτίες της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι κυρίως ο φόβος των αγορών για τον κίνδυνο της ύφεσης στην ευρωζώνη, ο υψηλός πληθωρισμός και και η αδυναμία κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της ευρωζώνης λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας.