Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών από την πληθωριστική καταιγίδα με κινητήριες δυνάμεις τα θετικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο που θα ανακοινωθούν αύριο και το «εξιτήριο» από την ενισχυμένη εποπτεία που αναμένεται να δώσει το Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη.
Την ίδια ώρα, σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτούν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ μετά τη συνάντηση του με τον Χρ. Σταικούρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κλειδί για το είδος, την ένταση και την έκταση των νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και την αγορά αποτελούν τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του έτους με επίκεντρο το ύψος του πλεονάσματος στα φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη η υπέρβαση στις φορολογικές εισπράξεις συνεχίστηκε το Μάιο, πράγμα που σε συνδυασμό με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο απελευθερώνει δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετα, στοχευμένα και συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου οι υπερεισπράξεις από φόρους ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας τη κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα της κρατικής στρόφιγγας για την χρηματοδότηση αντισταθμιστικών στην πληθωριστική κρίση μέτρων
Επίσης ένας ακόμα καταλυτικός παράγοντας για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου τόσο από πλευράς κλίματος όσο και από πλευράς πόρων είναι το «πράσινο φως» για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να ανάψει το Eurogroup στη συνεδρίαση του στις 16 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 21 Αυγούστου, σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα. Πέραν του θετικού αντίχτυπου που θα έχει για την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές η απόφαση του Eurogroup θα συνοδευτεί και με την έγκριση για την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσει τη ρευστότητα του Δημοσίου.
Βέβαια η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτείας δεν σημαίνει άνευ όρων και ορίων δημοσιονομική ελευθερία αφού ο έλεγχος και η αξιολόγηση της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων, πράγμα που αναμένεται να συμβεί το 2059.
Τα θετικά μηνύματα από το δημοσιονομικό μέτωπο σε συνδυασμό με τη διόγκωση του κύματος των ανατιμήσεων ωθούν τη κυβέρνηση σε παράταση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης, με τις αποφάσεις να κλειδώνουν τις επόμενες ημέρες, αφού «μετρηθούν με προσοχή» οι ταμειακές αντοχές και η σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν παράταση του μέτρου της επιδότησης στη βενζίνη με αύξηση ποσού και του αριθμού των δικαιούχων του fuel pass, επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία με αναπροσαρμογή του ύψους της και διανομή μιας νέας επιταγής ακρίβειας.
Υπάρχει και πρόταση για εφαρμογή του μοντέλου της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη καθώς και για «κούρεμα» του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά λόγω του υψηλού κόστους για τα δημόσια ταμεία τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εγείρουν σοβαρές ενστάσεις, ενώ αποκλείουν κατηγορηματικά μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα.