ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA
lignitis-dei-apolignitopoiisi-ilektriko-energeia
Φώτο: Shutterstock

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η παραγωγή λιγνίτη τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την ανάλυση του Green Tank με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον Απρίλιο του 2022 οι ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 51,2% της ζήτησης, το ορυκτό αέριο το 22,4%, οι καθαρές εισαγωγές το 21,5%, ενώ ο λιγνίτης περιορίστηκε μόλις στο 4,8%.

Καθώς επιταχύνεται η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις δεσμεύσεις για το 2030, σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο κινήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη τον Απρίλιο, καθώς περιορίστηκε στις 176 γιγαβατώρες (GWh) ενώ σε χαμηλά τετραετίας κινήθηκε και η παραγωγή από ορυκτό αέριο (827 GWh), καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2018.

Αντίθετα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά παρέμειναν στα πολύ υψηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα (1658 GWh), καταγράφοντας την τρίτη ιστορικά υψηλότερη επίδοσή τους.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση του Green Tank με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τις πηγές κάλυψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των εισαγωγών οι οποίες έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2020 (793 GWh).

Έτσι, τον Απρίλιο 2022, οι ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 51,2% της ζήτησης, το ορυκτό αέριο το 22,4%, οι καθαρές εισαγωγές το 21,5%, ενώ ο λιγνίτης περιορίστηκε μόλις στο 4,8%. Η εξέλιξη στο μείγμα παραγωγής αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι παραδοσιακά ο Απρίλιος (λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών) είναι μήνας χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι, περιορίζεται η συμμετοχή των συμβατικών μονάδων (λιγνίτης και φυσικό αέριο) στην αγορά.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι συνολικά, στο πρώτο τετράμηνο του 2022, οι ΑΠΕ (μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά), υποσκέλισαν τα ορυκτά καύσιμα (ορυκτό αέριο και λιγνίτη), για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα το μερίδιο της "πράσινης" ενέργειας διαμορφώθηκε στο 44,4% (36,1% οι ΑΠΕ και 8,3% τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) ενώ το μερίδιο του λιγνίτη μαζί με το φυσικό αέριο ήταν 44,3% (10,2% και 34,1% αντίστοιχα).

Ενδεικτικό των τεκτονικών αλλαγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι πριν από μόλις 10 χρόνια, στο πρώτο τετράμηνο του 2011 ο λιγνίτης κάλυψε το 54,2% της ζήτησης και το φυσικό αέριο το 27,2% (συνολικά τα ορυκτά καύσιμα ήταν συνεπώς στο 81,4%), οι ΑΠΕ ήταν μόλις στο 4,7% και τα υδροηλεκτρικά 7,6%.

Υπενθυμίζουμε πως στις αρχές της εβδομάδας ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, είχε επισημάνει ότι ο μόνος τρόπος προστασίας του περιβάλλοντος στην παρούσα συγκυρία είναι η επιτάχυνση στη χρήση των ΑΠΕ, με την πορεία προς αυτό το αποτέλεσμα, την απολιγνιτοποίηση να πρέπει να γίνει ομαλά.

Κατά τον ίδιο, είναι σημαντικό ότι μέσω της ένταξης στα Ταμεία Ανάπτυξης το τελευταίο χρονικό διάστημα, δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα για απορροφήσει περισσότερους πόρους προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέροντας ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πακέτο στήριξης για τα συγκεκριμένα ζητήματα της ενέργειας, λεπτομέρειες για το οποίο θα ανακοινωθούν μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) μέσα στον Ιούνιο, και μέσα από αυτά, επί της ουσίας, ξεκινά η περίοδος του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η απολιγνιτοποίηση δεν είναι κάτι νέο, «τρέχει» για πολλά χρόνια, ο σχεδιασμός της δεν άλλαξε ποτέ και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Στην ενεργειακή μετάβαση, την επιχειρηματική μετάβαση και στην εργασιακή μετάβαση, με τη αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά στηρίζουν το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας

Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιούν με εντολή της διοίκησης έκτακτες επιθεωρήσεις του εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς ο οποίος καταπονείται από τις υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν προληπτικά τυχόν βλάβες.
manousakis-admie
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Μανουσάκης: Πράσινα δίκτυα για μία ανθεκτική και βιώσιμη Ευρώπη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO του ΑΔΜΗΕ Η ενεργειακή μετάβαση αναδεικνύεται ίσως στον πιο κρίσιμο παράγοντα για την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης. Μέχρι το 2030 στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν 30 δισ. ευρώ για έργα ΑΠΕ και δικτύων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης: Μείον 400 εκατ. στους λογαριασμούς ρεύματος με τη διασύνδεση της Κρήτης

Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης μίλησε για τα έργα που έχει δρομολογήσει ο οργανισμός τονίζοντας ότι παρά την πανδημία, «ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να διατηρήσει όλα τα σημαντικά έργα του στις ράγες».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να αποφέρει μέχρι και 157 εκ. ευρώ στην οικονομία

Εκτός από τα σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσει η ελληνική οικονομία, η ανάπτυξη τέτοιων μονάδων θα μειώσει το κόστος ενέργειας και θα διασφαλίσει την σταθερότητα του δικτύου.