Από τις πλέον ανταγωνιστικές αποσβέσεις φαίνεται πως έχει η επένδυση σε ακίνητο που διατίθεται σε βραχυχρόνια μίσθωση στην Αθήνα με έσοδα που μπορεί να φτάνουν έως και τα 97.000 ευρώ το χρόνο. Έρευνα του βρετανικού φορέα ασφάλισης κατοικιών CIA Landlords, τοποθετεί την Αθήνα στην πρώτη δεκάδα των πόλεων με την ταχύτερη απόσβεση της επένδυσης και συγκεκριμένα στην 6η θέση.
Η βρετανική έρευνα σημειώνει ότι ένα μικρό διαμέρισμα έως 45 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας που θα αγοραστεί με μία μέση τιμή 97.000 ευρώ και στη συνέχεια θα διατεθεί προς ενοικίαση σε κάποια πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 250 ευρώ θα αποσβεστεί σε 13 μήνες και συγκεκριμένα σε 378 ημέρες. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν υπολογίζεται στην έρευνα η τοποθεσία ή οι πληρότητες αλλά αντίθετα, λαμβάνεται σαν δεδομένη η πληρότητα στο ανώτατο επιτρεπτό όριο.
Ακόμη και με αυτή την υποσημείωση, όμως, και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ποσά μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακά όσο της έρευνας για ένα διαμέρισμα σε μία όχι τόσο ανταγωνιστική για την αγορά αυτή γειτονιά και πάλι, η απόσβεση δείχνει σημαντικά ταχύτερη από την παραδοσιακή ενοικίαση. Έρευνα της Deloitte έδειξε ότι ένα διαμέρισμα έως 50 τ.μ. στην Αθήνα που αγοράστηκε για να τεθεί σε ενοικίαση θα αποσβεστεί κατά μέσο όρο στα 17,5 χρόνια.
Παρά την πτώση που παρουσιάστηκε μέσα στην πανδημία, όταν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων γύρισαν την πλάτη στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι υψηλές αποδόσεις διατηρούν επίσης ψηλά και τον αριθμό των ακινήτων που παραμένουν. Είναι ενδεικτικό ότι στο κέντρο της Αθήνας τα καταλύματα που μπορεί να βρει κανείς προς ενοικίαση για περιορισμένο χρόνο ξεπερνούν τα 7.500. Ειδικά στο ιστορικό κέντρο οι τιμές παραμένουν υψηλές καθώς η ζήτηση είναι ιδιαίτερη υψηλή.
Ωστόσο, αρκετές είναι και οι διαμαρτυρίες τόσο από ξενοδόχους, όσο και από κατοίκους γειτονιών που τις βλέπουν να μετατρέπονται σταδιακά σε ζώνες μόνο υποδοχής και διασκέδασης τουριστών. Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης σε συνέντευξή του πρόσφατα, σημειώνοντας πώς θα πρέπει να περάσουν στους δήμους οι ρυθμίσεις για τον καθορισμό ενός πλαισίου σε σχέση με αυτή την αγορά, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο να πρέπει να μπει πλαφόν σε κάποιες γειτονιές, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι πρόσφατη δικαστική απόφαση έβαλε τέλος στις συζητήσεις ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ακινήτων στην ίδια πολυκατοικία σε σχέση με τη δυνατότητα χρήσης κατοικιών ή γραφείων ως τουριστικά καταλύματα σε βραχυχρόνια μίσθωση. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ιδιοκτήτης του κάθε ακινήτου έχει το απόλυτο δικαίωμα να προβαίνει σε οποιαδήποτε χρήση της οριζόντιας ιδιοκτησίας του, τηρώντας τους περιορισμούς του Κανονισμού, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι μία χρήση τέτοια χρήση όπως εκείνη για την υποδοχή ενοικιαστών μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης συμβάλει στην βελτίωση του κτιρίου διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες εμφάνισης και υποδομών.