ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βιομηχανική κοπή μετάλλου
Φώτο: Shutterstock

ΙΟΒΕ: Εξασθένησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο και το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξασθενεί τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Ενισχύθηκε κατά 5% η απασχόληση.

Ισχυρή εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία καταδεικνύει το μηνιαίο δελτίο εξελίξεων του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στις 108,8 (από 117,1 μονάδες τον Μάρτιο), αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (99,8 μονάδες), παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Παράλληλα, ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή 5% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. 'Ανοδος 8,2% (y-o-y) σημειώθηκε στην Ελλάδα, έναντι οριακής αύξησης 0,6% στην ΕΕ27, ενώ συνεχίστηκε η άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 26,7% τον Φεβρουάριο (y-o-y), με αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 3,7 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον Μάρτιο, σημειώθηκε άνοδος του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 27,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ σημειώνεται ότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο του 2021 η απασχόληση στη Βιομηχανία ενισχύθηκε 5% ή κατά 18,9 χιλ. άτομα (από τα 382,2 χιλ. στα 401,2 χιλ.) σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Την ίδια περίοδο η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε 1,4% ή κατά 52,5 χιλ. άτομα (στα 3.928 χιλ. από τα 3.875,5 χιλ.). Το δ' τρίμηνο του 2021 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε 13,2% (στα 420,7 χιλ. άτομα) σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι ανόδου 4,5% στο σύνολο της οικονομίας.

Ο δείκτης κόστους εργασίας στη μεταποίηση σημείωσε οριακή ενίσχυση, 0,2% στο σύνολο του 2021 (στις 109,2 μονάδες). Το δ' τρίμηνο του 2021 υποχώρησε 3,5% (στις 106,1 μονάδες από τις 109,9 μονάδες το δ' τρίμηνο 2020) σε συνέχεια ανόδου 1,1% το δ' τρίμηνο 2020 σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2019

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Οι «μικροί γίγαντες» της τεχνολογίας αποφέρουν το 13,7% των κερδών

Πάνω από 17.600 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Κίνα, γνωστές ως "μικροί γίγαντες", κατέχουν ηγετική θέση σε τεχνολογικούς τομείς, συμμετέχοντας με 9,6% στα έσοδα και 13,7% στα κέρδη του κλάδου, παρά το μικρό ποσοστό τους.
Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αξιοποιήσει την εξωστρέφεια

Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), τονίζει πως το 2025 είναι έτος κρίσιμης ευκαιρίας για τις επιχειρήσεις του Πειραιά, με έμφαση στην εξωστρέφεια, τις επενδύσεις και την απλοποίηση των γραφειοκρατικών εμποδίων.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Εγκρίθηκαν τρεις στρατηγικές επενδύσεις 205,8 εκατ. ευρώ

Με πρωτοβουλία του Τάκη Θεοδωρικάκου εγκρίθηκαν τρεις στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 205,8 εκατ. ευρώ σε βιομηχανία και τουρισμό, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Χαρδούβελης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σημασία της βιομηχανίας στην οικονομία: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Στην ημερίδα ΜΙΕΤ, ΙΟΒΕ και «Ελληνική Παραγωγή» αναδείχθηκε ο ρόλος της μεταποίησης για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με παρεμβάσεις Στουρνάρα, Χαρδούβελη και Χατζηδάκη.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητες σε φόρους, επιχειρήσεις, κεφάλαιο και ΑΙ

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το 2026: δίκαιη φορολογία, στήριξη επιχειρήσεων, ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, βιομηχανία, εξωστρέφεια και αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης.