ΓΔ: 2607.48 0.34% Τζίρος: 118.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:24:38
Βιομηχανική κοπή μετάλλου
Φώτο: Shutterstock

ΙΟΒΕ: Εξασθένησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο και το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξασθενεί τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Ενισχύθηκε κατά 5% η απασχόληση.

Ισχυρή εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία καταδεικνύει το μηνιαίο δελτίο εξελίξεων του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στις 108,8 (από 117,1 μονάδες τον Μάρτιο), αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (99,8 μονάδες), παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Παράλληλα, ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή 5% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. 'Ανοδος 8,2% (y-o-y) σημειώθηκε στην Ελλάδα, έναντι οριακής αύξησης 0,6% στην ΕΕ27, ενώ συνεχίστηκε η άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 26,7% τον Φεβρουάριο (y-o-y), με αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 3,7 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον Μάρτιο, σημειώθηκε άνοδος του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 27,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ σημειώνεται ότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο του 2021 η απασχόληση στη Βιομηχανία ενισχύθηκε 5% ή κατά 18,9 χιλ. άτομα (από τα 382,2 χιλ. στα 401,2 χιλ.) σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Την ίδια περίοδο η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε 1,4% ή κατά 52,5 χιλ. άτομα (στα 3.928 χιλ. από τα 3.875,5 χιλ.). Το δ' τρίμηνο του 2021 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε 13,2% (στα 420,7 χιλ. άτομα) σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι ανόδου 4,5% στο σύνολο της οικονομίας.

Ο δείκτης κόστους εργασίας στη μεταποίηση σημείωσε οριακή ενίσχυση, 0,2% στο σύνολο του 2021 (στις 109,2 μονάδες). Το δ' τρίμηνο του 2021 υποχώρησε 3,5% (στις 106,1 μονάδες από τις 109,9 μονάδες το δ' τρίμηνο 2020) σε συνέχεια ανόδου 1,1% το δ' τρίμηνο 2020 σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2019

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Παπαστράτος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Η συμβολή της Παπαστράτος στο ΑΕΠ και τις εξαγωγές της χώρας

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η Παπαστράτος συμβάλλει στο 0,42% του ΑΕΠ και στο 1% των εξαγωγών, με διαχρονική συνεισφορά 2,7% στα φορολογικά έσοδα, ενώ οι επενδύσεις της τετραπλασιάστηκαν την τελευταία εικοσαετία.
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΑ: Θετική η στήριξη βιομηχανίας, ανησυχία για τη μικρή παραγωγή

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα και τις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος, τονίζοντας ότι η ενίσχυση μόνο της βιομηχανίας δεν αρκεί για την ανταγωνιστικότητα.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσαβδαρίδης: Μέτρα στήριξης στη βιομηχανία με αδειοδοτήσεις και επενδύσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τόνισε την πρόθεση του υπουργείου για ενίσχυση της βιομηχανίας με απλοποίηση αδειών, μείωση γραφειοκρατίας, γρήγορες επενδύσεις και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του ΣΒΑΠ.
λογαριασμός ρεύματος επιδοτήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Ζητά ενεργοποίηση του CISAF για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Το ΕΒΕΠ μαζί με 16 φορείς επιχειρηματικότητας ζητούν άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων, όπως το CISAF, για στήριξη των ενεργοβόρων εταιρειών έναντι του υψηλού ενεργειακού κόστους και ενίσχυση των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση.
Κόστος ενέργειας βιομηχανίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιομηχανικοί σύνδεσμοι ζητούν λύσεις για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Έξι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ζητούν άμεσα μέτρα για την προστασία των επιχειρήσεων από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και των αυξήσεων στις τιμές φυσικού αερίου που απειλούν την ανταγωνιστικότητα.