ΓΔ: 2608.44 -0.59% Τζίρος: 320.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
Φωτο: Shutterstock

Μετ' εμποδίων η πρόοδος στα έργα για το μισό Ταμείο Ανάκαμψης

Ο προγραμματισμός για έργα 6,5 δισ. ευρώ για το περιβάλλον και την ψηφιακή μετάβαση προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το 51% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή περίπου 6,5 δισ. ευρώ, συνδέεται με έργα ή άλλα προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και έργα της λεγόμενης ψηφιακής μετάβασης. Τα τελευταία έχουν ως πυρήνα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά στην πραγματικότητα είναι διασκορπισμένα σε πλήθος υπουργείων και φορέων. Όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη του Ταμείου Ανάκαμψης υποστηρίζουν πως ακριβώς γι’ αυτούς τους δύο τομείς υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ανησυχίες.

Στην περίπτωση του ΥΠΕΝ η πολύμηνη ενεργειακή κρίση έχει στρέψει τον περιορισμένης δυναμικότητας μηχανισμό του υπουργείου προς την ακρίβεια. Έτσι καθυστερεί σημαντική προετοιμασία κρίσιμων προγραμμάτων που ξεκινούν από την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και φτάνουν μέχρι την ηλεκτροκίνηση. Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, «πρόκειται για δράσεις που εξαγγέλλονται ξανά και ξανά χωρίς να υλοποιούνται» αφού για να προχωρήσουν απαιτείται η ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων (π.χ. για να υποδέχονται τις αιτήσεις ενδιαφερομένων), οδηγών προγραμμάτων, κ.λπ. Καθυστερήσεις καταγράφονται και σε έργα που έχουν ξεκινήσει όπως τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, το πρόγραμμα "Πράσινα Ταξί" για αντικατάσταση χιλιάδων παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων, κ.λπ».

Το ΥΠΕΝ έχει βέβαια και μερικές επιτυχίες όπως το σχέδιο προστασίας των δασών (καθαρισμός, ζώνες πυροπροστασίας, κ.λπ.) που έχει ανατεθεί στον μηχανισμό προώθησης έργων του ΤΑΙΠΕΔ και προχωρά γρήγορα. Σε γενικές γραμμές, όμως, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το αν το υπουργείο μπορεί να ανταποκριθεί στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης όταν σχεδόν σύσσωμος ο επιτελικός μηχανισμός ασχολείται με την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια. Το ΥΠΕΝ καλείται να προχωρήσει και σε σειρά νομοθετημάτων, που επίσης αποτελούν δεσμεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, από το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που είναι σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τη νέα ρυθμιστική αρχή υδάτων και απορριμμάτων.

Στα έργα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του Δημοσίου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίνει συνεχείς αγώνες με πλήθος κρατικών φορέων προκειμένου να προετοιμάσουν τεχνικά δελτία (πρέπει να κατατεθούν στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να ενταχθούν και τυπικά τα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης) και να προετοιμάσουν διαγωνισμούς. Τα περιθώρια σε κρίσιμα τεχνολογικά έργα, όπως η ψηφιοποίηση εκατοντάδων εκατομμυρίων χάρτινων σελίδων (κτηματολόγιο, οικοδομικές άδειες, νοσοκομεία, κ.α.), είναι ασφυκτικά. Και ήδη κάποιοι διαγωνισμοί (όπως αυτός για τις οικοδομικές άδειες, ύψους 235 εκατ. ευρώ) έχουν εμπλακεί σε δικαστικές προσφυγές.

Στο υπουργείο έχουν επιστρατεύσει την κρατική Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) η οποία σχεδιάζει προγράμματα και προωθεί διαγωνισμούς για λογαριασμό υπουργείων. Όμως, πρέπει να πεισθούν οι υπουργοί πως αξίζει να αφιερώσουν χρόνο για έργα που έχουν διάρκεια πέραν της τετραετίας, εκτείνονται δηλαδή σε χρονικό διάστημα που ξεπερνά τη θητεία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παππάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Απέσυραν εναέρια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μάχη με νοικιασμένα

Ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευθύνες στη διαχείριση της αντιπυρικής προστασίας, σημειώνοντας ότι δεν αξιοποιήθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι για πυροσβεστικά μέσα και κατατέθηκαν σχετικές ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κάστρο Μογλενών παραδόθηκε ξανά σε πολίτες και επισκέπτες Πέλλας

Το βυζαντινό Κάστρο των Μογλενών στην Πέλλα, μετά την ολοκλήρωση έργων αποκατάστασης, παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία. Η ανάδειξή του ενισχύει την πολιτιστική κληρονομιά και αναδεικνύει τη σπουδαιότητά του στη Μακεδονία.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία για προσιτή στέγη

Ο Ακης Σκέρτσος ανέλυσε το κυβερνητικό πλάνο έως το 2030, τις δράσεις για στέγαση και τις μεταρρυθμίσεις, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ΝΔ για συνεργασίες και θέτοντας τις τρεις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος «Ατζέντα 2030».
Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Αβάσιμες οι αιτιάσεις ΠΑΣΟΚ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Νίκος Παπαθανάσης χαρακτήρισε αβάσιμες τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει ευρωπαϊκά κονδύλια και καλώντας το ΠΑΣΟΚ να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις αντί μικροπολιτικής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη αναβάθμιση στο ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Λέρο, τόνισε την πρόοδο των έργων και τη σημασία της ασφάλειας για την ανάπτυξη των νησιών, εστιάζοντας σε υποδομές, υγεία και πολιτισμό. Διαπιστώθηκε μείωση των μεταναστευτικών ροών.