ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: ΔΕΣΦΑ

Ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της Νέας Προβλήτας Small Scale LNG στη Ρεβυθούσα

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Υπογράφηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ  στις 15-04-2022,  η ένταξη της πράξης «Νέα Προβλήτα Small Scale LNG στον Τερματικό Σταθμό Ρεβυθούσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη. 

Το συγκεκριμένο έργο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας προβλήτας, παράλληλης προς την βορειοανατολική ακτή της Ρεβυθούσας, που θα έχει συνολικό μήκος περίπου 20m και βάθος θαλάσσης περίπου 12,00m στο μήκος αυτό. Το ελάχιστο πλάτος της προβλήτας θα είναι 30m.

Η προβλήτα αυτή θα εξυπηρετήσει τον ελλιμενισμό πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ μικρής χωρητικότητας (μεταξύ 1.000 και 30.000 m³ ΥΦΑ). Το λειτουργικό βάθος κατά μήκος της προβλήτας θα βρίσκεται στα -12,60 μέτρα από τη μέση στάθμη θαλάσσης, παρέχοντας έτσι επαρκές βάθος για την υποδοχή των πλοίων ΥΦΑ.

Η εγκατάσταση αποτελείται από μία (1) πλατφόρμα φόρτωσης, δύο (2) διπλά breasting dolphins (ναύδετα πλαγιοδέτησης) και έξι (6) ανεξάρτητες δέστρες ταχείας απελευθέρωσης στην ακτή (QRMHs). Επίσης προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση δυο βραχιόνων φόρτωσης LNG 12'' (2X12'') και ενός βραχίονα επιστροφής απαερίων 12'' (1X12'') και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού.

Το συνολικό κόστος της Πράξης ανέρχεται σε 18.070.120,00 με την ιδιωτική συμμετοχή να ανέρχεται σε 9.185.060,00 και τη συνολική δημόσια δαπάνη που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ανέρχεται σε 8.885.060,00 ευρώ.

Η ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 10/06/2021 και λήξης η 31/12/2023, ενώ δικαιούχους είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ΑΕ. Το ΕΣΠΑ αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και για κρίσιμα έργα υποδομής που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Σήμερα εντάξαμε τη νέα προβλήτα Small Scale LNG στον τερματικό σταθμό Ρεβυθούσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Σκοπός μας είναι με την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων να συμβάλουμε το ταχύτερο δυνατό στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης τιμών του φυσικού αερίου. Προχωράμε μπροστά με όσα διαθέσιμα εργαλεία έχουμε».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικές οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια δεν χρειάστηκε το ρωσικό αέριο για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η αύξηση των εισαγωγών LNG.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγωγέας ενέργειας η Ελλάδα και ενεργειακός δίαυλος για τα Βαλκάνια

Η χώρα μας από εισαγωγέας έγινε εξαγωγέας ενέργειας και ενεργειακός δίαυλος για τις χώρες της Βαλκανικής, στηρίζοντας τον ενεργειακό τους εφοδιασμό με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το LNG ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη

Όπως αναφέρθηκε στο Athens Energy Dialogues, οι υποδομές στην Ρεβυθούσα ανοίγουν την πόρτα και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια σε περισσότερους καταναλωτές LNG ενώ προχωρά παράλληλα η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

LNG: Η εναλλακτική της Ε.Ε για να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει ορισμένες ιδιότητες που ευνοούν τους σχεδιασμούς των 27 της Ε.Ε για να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών τους από τη Μόσχα. Τι σημαίνει αυτή η προοπτική για το κλίμα και το περιβάλλον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτυχε το market test για τον πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Όπως ανακοίνωσε η Gastrade υπεβλήθησαν δεσμευτικές προσφορές για διακίνηση 2,6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος, με το market test να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών εταιρειών εμπορίας φυσικού αερίου.