ΓΔ: 1396.57 -0.08% Τζίρος: 53.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:03:00 DATA
super market, trofima, emporio, prosfores
Φώτο: Shutterstock

Λιτότητα στα ψώνια έχουν υιοθετήσει οκτώ στους δέκα καταναλωτές

Επτά στους δέκα ερωτηθέντες αναφέρουν σε έρευνα της Nielsen ότι γνωρίζουν καλά τις τιμές των προϊόντων που αγοράζουν τακτικά, με το 73% να αναφέρει ότι αγοράζει με βάση συγκεκριμένη λίστα.

Ενημερωμένος, ευέλικτος και με ταχύτερα αντανακλαστικά εμφανίζεται ο Έλληνας καταναλωτής, εν μέσω πανδημίας αλλά και γεωπολιτικών εντάσεων, συγκριτικά με τους πολίτες άλλων χωρών, εμφανίζοντας χαρακτηριστικά που φαίνεται να σχετίζονται με τις πολύ πρόσφατες δημοσιονομικές περιπέτειες της χώρας μας.

Αυτό, μεταξύ άλλων, προκύπτει από την διεθνή έρευνα Shopper Trends 2022 της εταιρείας Nielsen που παρουσιάστηκε χθες διαδικτυακά, καταγράφοντας την επίδραση των δύο ετών πανδημίας αλλά και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που διαπιστώνονται ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του περσινού έτους, επηρεάζοντας τους καταναλωτές αλλά και τους λιανεμπόρους παγκοσμίως, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ταχέως κινούμενα καταναλωτικά αγαθά (Fast Moving Consumer Goods - FMCGs). 

Αναλύοντας τις τάσεις που αναδύονται ειδικότερα στην χώρα μας, η κα Ντορίνα Φυντάνη, υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ή ποσοστό περί το 82%, δίνει πλέον ιδιαίτερη σημασία στη συνετή διαχείριση των δαπανών για αγορές στο σούπερ μάρκετ, με το 38% μάλιστα να το κάνει παρά το γεγονός ότι δεν έχει υποστεί κάποια άμεση αρνητική οικονομική συνέπεια από την πανδημία.

Η αναζήτηση προσφορών και προωθητικών ενεργειών μαζί με την χαλάρωση της πιστότητας σε συγκεκριμένες μάρκες προϊόντων συνιστούν βασικά εργαλεία του Έλληνα καταναλωτή στην προσπάθεια του να μετριάσει τις δαπάνες, με τα προϊόντα οικιακής χρήσης να βρίσκονται στην κορυφή των αναπροσαρμογών. Συνολικά το 72% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες τους, με το σύνθημα «επιστροφή στα βασικά» να κυριαρχεί και για το επόμενο 12μηνο. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Φυντάνη τόνισε ότι η τάση «μένουμε σπίτι» αποτελεί διαχρονική επιλογή για τον Έλληνα, προσφέροντας ευκαιρίες για τις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών. 

Αναφορικά με την πανδημία, το 44% των Ελλήνων εκτιμά ότι ο ιός θα εξακολουθήσει να απασχολεί τον πλανήτη και πέρα από το 2023, με το αντίστοιχο ποσοστό σε διεθνές επίπεδο να διαμορφώνεται σε 53%. Ωστόσο, το 59% των συμπολιτών μας δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ζει μαζί με τον ιό λαμβάνοντας κάποιες λίγες προφυλάξεις, ποσοστό που ανέρχεται σε 47% διεθνώς, ενώ μόλις το 15% των Ελλήνων αναφέρει ότι θα αυτοπεριοριστεί πιο αυστηρά εξαιτίας της πανδημίας το επόμενο 12μηνο, με το αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς να είναι σχεδόν διπλάσιο (33%). Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι Έλληνες έχουν περίπου προσπεράσει την υπόθεση «πανδημία», με τους ανεμβολίαστους πολίτες μάλιστα να εκφράζουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, έναντι των εμβολιασμένων. 

Αντιθέτως, η οικονομική πραγματικότητα είναι αυτή που απασχολεί κυρίως τους συμπολίτες μας καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, το 32% των Ελλήνων δηλώνει ότι παραμένει σε εργασιακή αβεβαιότητα, μετά μάλιστα και από μία 10ετή κρίση, έναντι 23% που είναι το ποσοστό διεθνώς, με μόλις το 17% να δηλώνει ότι η πανδημία διατάραξε την εργασιακή του θέση όμως έχει πλέον ανακάμψει (ποσοστό 21% διεθνώς).

Στο περιβάλλον αυτό, το 99% των Ελλήνων ερωτηθέντων διαπιστώνει σημαντικές ανατιμήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία ανελαστικών δαπανών, με το 82% να αναφέρει ακριβότερο καλάθι νοικοκυράς σήμερα συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς αγγίζει το 56%. Όπως είναι αναμενόμενο, ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα βρίσκονται στην κορυφή των ανατιμήσεων, σύμφωνα με τους καταναλωτές, με τις ίδιες κατηγορίες να αναμένεται να ανατιμηθούν περαιτέρω το επόμενο 12μηνο εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής διένεξης. 

Ως εκ τούτου, πολλές συνήθειες δείχνουν να μεταβάλλονται και στην χώρα μας, αποδεικνύοντας την προσαρμοστικότητα των Ελλήνων. Ειδικότερα, ποσοστό 38% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι καταναλώνει υπόλοιπα φαγητού και την επόμενη ημέρα, το 25% έχει μεταβάλει τον τρόπο μαγειρικής με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και υλικών, το 47% θέτει ως προτεραιότητα την καλύτερη διατροφή και άσκηση, το 37% δηλώνει ότι έχει υιοθετήσει την ανακύκλωση ή την κομποστοποίηση, ενώ το 25% δαπανά περισσότερο χρόνο για την αναζήτηση προϊόντων που συνδυάζουν ποιότητα και τιμή και το 24% δείχνει προτίμηση σε τοπικά καταστήματα και αγορές. 

Επιπλέον, εμφανίζοντας ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά και αντίληψη για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, το 79% των Ελλήνων δηλώνει ότι υποστηρίζει τις εταιρείες που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των Ουκρανών, μέσα από δωρεές, δράσεις εθελοντισμού κλπ, με το 69% μάλιστα να εμφανίζεται διατεθειμένο να πληρώσει παραπάνω προκειμένου να τις υποστηρίξει. Περαιτέρω, το 48% δηλώνει ότι υποστηρίζει επιχειρήσεις που έχουν αποσυρθεί από την Ρωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο, ενώ το 51% των Ελλήνων δηλώνει ότι γνωρίζει ποιες εταιρείες έχουν ταχθεί σαφώς κατά του πολέμου λαμβάνοντας τουλάχιστον μία τέτοια πρωτοβουλία. 

Αναλύοντας πιο συγκεκριμένα τις μεταβολές στις συνήθειες των Ελλήνων στο σούπερ μάρκετ, η κα Βιβή Παπαδοπούλου, επεσήμανε ότι η μέση μηνιαία δαπάνη για τρόφιμα ανέρχεται σε 292 ευρώ για τον Έλληνα, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανέρχεται στα 320 ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ίσως, όμως, αφορά στο γεγονός ότι 7 στους 10 ερωτηθέντες αναφέρουν ότι γνωρίζουν καλά τις τιμές των προϊόντων που αγοράζουν τακτικά, με το 73% να αναφέρει ότι αγοράζει με βάση συγκεκριμένη λίστα, και το 57% να προσθέτει και αυθόρμητες αγορές σε αυτήν. 1 στους 4 καταναλωτές αλλάζει κατάστημα ανάλογα με τις προωθητικές ενέργειες και 2 στους 3 συγκρίνουν τα επώνυμα προϊόντα με τα είδη ιδιωτικής ετικέτας, με το 75% των ερωτηθέντων μάλιστα να αναφέρει ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία είναι εξίσου καλά ποιοτικά. 

Επιπλέον, η καινοτομία αναφέρεται ως σημαντική παράμετρος για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα νεο-εισαχθέντα είδη φυτικής προέλευσης. Ειδικά σε ό,τι αφορά το κρέας φυτικής προέλευσης, εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος άγγιξε το 2021 τα 2,5 εκατ ευρώ, ενισχυμένος όμως κατά 160% έναντι του 2020, ενώ τα αντίστοιχα γαλακτοκομικά είδη υπολογίζεται ότι έκαναν πέρσι πωλήσεις ύψους 38 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 24% σε ετήσια βάση σε ό,τι αφορά τα ροφήματα και κατά 34% για τα γιαούρτια. Τέλος, οι παράγοντες βιωσιμότητας αναφέρονται ως σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές για το 50% των Ελλήνων καταναλωτών, με την στροφή σε επαναχρησιμοποιούμενες σακκούλες και τα τοπικά προϊόντα να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εορταστικό κλίμα η αγορά - Ανοιχτά σήμερα, Κυριακή, τα καταστήματα

Με ανοικτά τα καταστήματα σήμερα, προαιρετικά, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ κάνει πρεμιέρα το εορταστικό ωράριο και «...αγορά και καταναλωτές μπαίνουν στην εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τιμή θα καθορίσει την κατανάλωση κατά το επερχόμενο τετραήμερο προσφορών

Όπως εξηγεί ο Γεώργιος Μπάλτας, καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση επιφέρουν αναγκαστικές αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανυπομονούν για αγορές τα Χριστούγεννα τρεις στους τέσσερις Έλληνες

Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, 8 στους 10 Ευρωπαίους καταναλωτές θα αναπροσαρμόσουν τις αγοραστικές τους συνήθειες αυτές τις γιορτές, αναζητώντας προσφορές, με τα είδη μόδας αλλά και τις δωροκάρτες να κερδίζουν τις προτιμήσεις.
Agores, Pliromi, Sales, Ekptoseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρουν» τις τιμές οι έμποροι για να δώσουν ώθηση στη ζήτηση

Στην πλειονότητά τους οι καταναλωτές αναζητούν προσφορές και εκπτώσεις ή αναβάλλουν τις αγορές τους. Οι έμποροι των μη βασικών αγαθών συγκρατούν τις τιμές και «ποντάρουν» στον τουρισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη φορά πάνω από το 1 δισ. ευρώ οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ρούχων

Από τα 350 εκατ. ευρώ το 2018, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ειδών μόδας εκτοξεύθηκαν το 2021 στα 1,09 δισ. ευρώ. Παραμένουν καχύποπτοι στις συναλλαγές τους οι Έλληνες καταναλωτές, λίγοι προτιμούν τις online πληρωμές.