Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την Ενέργεια και Κλίμα, που περιλαμβάνει την πλήρη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρισμού, αλλά και στη λύση που προσανατολίζεται να δώσει η κυβέρνηση για την ΛΑΡΚΟ αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Καθώς η Ευρώπη προχωράει για την επίτευξη του στόχου για ουδέτερο αποτύπωμα μέχρι το 2050 («Green Deal»), η Ελλάδα με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θέλει να βρεθεί στη πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης. Όπως σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, 30th Greek Economic Summit, η απολιγνιτοποίηση της χώρας θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το 2028, ενώ το business plan της ΔΕΗ είναι αρκετά φιλόδοξο.
Επιπλέον τόνισε πως η ΔΕΗ, που πλέον «βγάζει την μύτη της έξω από το νερό και αναπνέει κανονικά», αναμένεται να προχωρήσει σε συνεργασίες μελλοντικά με ιδιώτες για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τους στόχους για την ενέργεια, όπως, μεταξύ άλλων, την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028, την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 35% ως το 2030, έναντι του 17% που είναι σήμερα, την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, τουλάχιστον στο 60% μέχρι το 2030.
Με τους στόχους της κυβέρνησης στο νέο ΕΣΕΚ να είναι αρκετά φιλόδοξοι, ο υπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, όπου μέσα από αυτή την διαδικασία θα αυξηθεί και η αξία των ακινήτων. Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως ενώ την τελευταία επταετία έχει δοθεί 1 δισ ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, πλέον 500 εκατ ευρώ θα δίνονται κάθε χρόνο για την χρηματοδότηση παρόμοιων πρωτοβουλιών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για την εξοικονόμηση ενέργειας: «Να καταναλώνουμε το 2030 λιγότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώναμε το 2017. Για να το πετύχουμε αυτό, ενώ μέχρι σήμερα παρέχεται 1 δισ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης στην 7ετία, σχεδιάζουμε να δίνουμε στο εξής 500 εκατ. ευρώ το χρόνο: σε άμεσες ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ, σε φορολογικές εκπτώσεις και σε δάνεια από τράπεζες. Αυτό σημαίνει τρεισήμισι φορές παραπάνω κονδύλια για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Είναι ένα καλό νέο για το περιβάλλον. Ένα καλό νέο για την οικοδομή. Και κυρίως ένα καλό νέο για τα νοικοκυριά, καθώς θα αναβαθμίζουμε ενεργειακά 50.000 κατοικίες ετησίως και θα αυξηθεί με αυτό τον τρόπο και η αξία των ιδιοκτησιών», ανέφερε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας τονίζοντας πως το φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να τρέξει και ο διαγωνισμός που είχε «βαλτώσει» για την κατασκευή υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Καβάλα που θα δημιουργήσει ακόμα ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για τον ρόλο της χώρας στην ενεργειακή σκακιέρα. Επισήμανε επίσης την επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών μας, καθώς και στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης.
Παράλληλα για το θέμα της ΛΑΡΚΟ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως η εταιρεία αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη της ΔΕΗ, με 340 εκατ ευρώ χρέη, και μολύνει τον Ευβοϊκό ενώ δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, με συνέπεια να έχουν καταγραφεί δυο εργατικά ατυχήματα τους τελευταίους μήνες. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει απαθής και είναι αποφασισμένη να βρει μια λύση η οποία θα είναι στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά, με βάση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014», σημείωσε και τόνισε πως «πλέον έχουμε μάθει από τα λάθη μας στο παρελθόν αλλά και από τα λάθη των άλλων».