Υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ τα πλεονάσματα του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) για το 2022, από τα οποία χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το δελτίο για την εξέλιξη του ΕΛΑΠΕ που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), το 2021 έκλεισε με πλεόνασμα ύψους 322 εκατ. ευρώ (252 εκατ. αν αφαιρεθεί το περιθώριο ασφαλείας που προβλέπει η νομοθεσία) ενώ για το 2022 προβλέπεται πλεόνασμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Από το προβλεπόμενο πλεόνασμα του 2022 έχουν ήδη αφαιρεθεί 780 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, (άρα το ποσό διαμορφώνεται στο 1,7 δισ.), επιδοτήσεις οι οποίες εφόσον συνεχιστεί η κρίση θα διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες.
Οι προβλέψεις για το 2022 δείχνουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του ΕΛΑΠΕ, κάτι που αποτελεί εγγύηση για την επενδυτική ασφάλεια που χρειάζονται οι ΑΠΕ, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης και προσθέτει:
«Τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ δίνουν το δικαίωμα σε σημαντικές ενισχύσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μετά από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας που βιώνουν οι καταναλωτές. Στο δελτίο εμφανίζονται για πρώτη φορά και τα ποσά που εκταμιεύονται από τον ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ έτσι όπως έχουν καθορισθεί από τις υπουργικές αποφάσεις. Το σωρευτικό αποτέλεσμα εξακολουθεί να παραμένει πλεονασματικό, κάτι που επιβεβαιώνει την σταθερή πορεία του Λογαριασμού. Πιο συγκεκριμένα ακόμη και μετά την εκταμίευση των 780 εκατομμυρίων προς το ΤΕΜ μέχρι τέλος Μαΐου, παραμένει ένα ικανό σωρευτικό πλεόνασμα ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων. Η συνεχιζόμενη θετική πορεία του ΕΛΑΠΕ προέρχεται βασικά από τα σημαντικά έσοδα που προκύπτουν από την συμμετοχή των ΑΠΕ στις αγορές και που σε άλλους ενεργειακούς παραγωγούς εμφανίζονται σαν κερδοφορία. Η διάθεση των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ, δηλαδή προς στους καταναλωτές, επιβεβαιώνει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστους. Πέρα και πάνω από την μείωση της μοναδιαίας τιμής της κιλοβατώρας, οι ΑΠΕ στηρίζουν τον καταναλωτή και μέσω του ΤΕΜ».