Την ψηφιοποίηση των συστημάτων αδειοδότησης και ελέγχων ετοιμάζει η γενική γραμματεία Βιομηχανίας, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, στη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο με θέμα «Η Εποπτεία ως εργαλείο ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας υπό το πρίσμα του δημοσίου συμφέροντος».
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας, 'Ακης Σκέρτσος, επεσήμανε: «Στην ουσία, η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και τον εκ των υστέρων έλεγχο, με βάση την εκτίμηση κινδύνου και την εισαγωγή και αξιοποίηση νέων διοικητικών εργαλείων -κυρίως αυτού της γνωστοποίησης - και των τεχνολογιών πληροφορικής με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
Η επιτυχία της εφαρμογής του νόμου αναφορικά με την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και προϊόντων, έγκειται στο γεγονός ότι στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω αποτελεσματικότερων ελέγχων, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και διευκολύνοντας την επιχειρηματικότητα μέσα από διαφανείς, λογικούς και προσβάσιμους κανόνες. Με την ανάπτυξη ενός προβλέψιμου συστήματος εφαρμογής θεσμικών ρυθμίσεων επιδιώκεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότερη υλοποίηση των ελέγχων των οικονομικών δραστηριοτήτων και προϊόντων με βάση τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την τυποποίηση και τη διαφάνεια των διαδικασιών ελέγχου.
Αδιαμφισβήτητα, η επιτυχία αυτής της εμβληματικής για την πραγματική οικονομία πολιτικής, προϋποθέτει τη συνέργεια και ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων. Εξάλλου, αποτελεί πολυφασματική πρωτοβουλία που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος οικονομικών δραστηριοτήτων».
Ο κ. Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση της εποπτείας του ν. 4512/2018, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους για τη συνεπή και προσηλωμένη υλοποίηση της, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, και επιβεβαίωσε εμφατικά την πολιτική δέσμευση συνέχισης και περαιτέρω εμβάθυνσής της και σε άλλα πεδία εποπτείας. Παράλληλα, προανήγγειλε την ψηφιοποίηση των συστημάτων αδειοδότησης και ελέγχων που ετοιμάζει η γενική γραμματεία Βιομηχανίας, καθιστώντας τη χώρα μας τόπο επιχειρηματικής εξέλιξης, επενδυτικής ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας.
Σε μήνυμά του, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM), Μάριο Νάβα, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη συμβολή της υπηρεσίας στην εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της απλοποίησης του πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και της οργάνωσης του ελέγχου και της εποπτείας της αγοράς είναι καταλυτική για την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν η γενική γραμματέας Βιομηχανίας Θέμις Ευτυχίδου, ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας G. Vincelette, A. Marusic και A. Molfetas, και της Nathalie Berger, εκπροσώπου της γενικής διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χρηματοδότησε την τεχνική βοήθεια υλοποίησης της μεταρρύθμισης.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι μεταρρυθμιστικές δράσεις της εποπτείας από προϊσταμένους της γενικής γραμματείας Βιομηχανιας/ΥΠΑΝΕΠ, Δ. Τσαγκρή, Γ. Δρόσο και Ρ. Πάνου, από τη συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σταθά, από την προϊσταμένη της διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγεία, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Παπαδάκη και από την προϊσταμένη της αρμόδιας διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΦΕΤ, Δ. Παντελεάκη.