Σημαντική αύξηση του μερίδιου της στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος έχει πετύχει η ΔΕΗ το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, με «όπλο» το πολύ φθηνό σταθερό τιμολόγιο που πρόσφερε και παρά το γεγονός ότι, ως πρώην μονοπώλιο της αγοράς, έχει αναλάβει τη δέσμευση έναντι της Κομισιόν να μειώσει το μερίδιό της χαμηλότερα από το 50%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, για τον μήνα Νοέμβριο η ΔΕΗ βρέθηκε να διατηρεί ποσοστό 63,5%, οριακά υψηλότερο από τον Οκτώβριο που κατέγραφε 63,4% και σαφώς υψηλότερο από εκείνο του Σεπτεμβρίου που είχε πέσει ελαφρώς στο 62%.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα 9μήνου της εταιρείας, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 63,7% το εννεάμηνο του 2021, από 69,3% το εννεάμηνο του 2020. Ειδικότερα, το μέσο μερίδιο αγοράς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα περιορίσθηκε σε 62,6% τον Σεπτέμβριο του 2021 από 64,3% τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ το μέσο μερίδιο ανά τάση, ήταν 81,9% (από 89,9%) στην Υψηλή Τάση, 38,3% (από 29,6%) στη Μέση Τάση και 66,9% (από 69,8%) στη Χαμηλή Τάση.
Ενδεικτικό της εικόνας είναι το γεγονός ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου φέτος, στη ΔΕΗ υπήρχαν 5,06 εκατ. μετρητές χαμηλής τάσης που αντιστοιχούσαν σε μερίδιο 74,2% στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι είχαν συνολικά 23,6% ή 1,61 εκατ. ρολόγια.
Την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2021 είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ, με «όπλο» το σταθερό τιμολόγιό της είχε καταφέρει να αναστρέψει τη ροή της εξόδου συνδρομητών προς τους ιδιώτες προμηθευτές, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες νέους συνδρομητές, που εγκατέλειψαν ιδιωτικές εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι το προϊόν σταθερής χρέωσης της ΔΕΗ είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής από την αγορά, δημιουργώντας προβληματισμό και στη ΡΑΕ, καθώς έδινε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να «κλειδώσουν» για δύο έτη τιμή 0,105 ευρώ/kWh στις ημερήσιες χρεώσεις, που είναι έξω από κάθε όριο... αντοχής των υπολοίπων προμηθευτών, καθετοποιημένων και μη, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλότερο κόστος από τη ΔΕΗ και προσφέρουν, αντίστοιχα, πολύ υψηλότερες χρεώσεις για τις συμβάσεις σταθερής χρέωσης.
Οι πάροχοι αποδίδουν την ισχυρή θέση της επιχείρησης σε πλεονεκτήματα που μόνο η ΔΕΗ έχει εκ του ιστορικού της ρόλου ως κρατικού μονοπωλίου στην ενέργεια. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι η ΔΕΗ έχει αποκλειστική πρόσβαση στην υδροηλεκτρική παραγωγή, κάτι που της δίνει μια μοναδική ευελιξία, ιδιαίτερα σε συγκυρίες όπως η παρούσα, όπου η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Έτσι, η ΔΕΗ μπορεί να κοστολογεί με ευελιξία τα τιμολόγια σταθερής σύνδεσης, έχοντας μικρότερο κίνδυνο να εγγράψει ζημιές από τις υψηλές τιμές του αερίου, αφού μπορεί να επιστρατεύει τα υδροηλεκτρικά της για να έχει παραγωγή με ελάχιστο κόστος.
Παράλληλα, οι πάροχοι αφήνουν υπαινιγμούς και για την πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ σε ό,τι αφορά την εξόφληση των οφειλών της στους διαχειριστές του συστήματος, σημειώνοντας ότι όσοι πληρώνουν με συνέπεια αυτές τις οφειλές βρίσκονται σε δυσμενή θέση έναντι της ΔΕΗ.
Στάσσης: Ο ανταγωνισμός πέφτει θύμα των προσδοκιών που καλλιέργησε
Σε πρόσφατες δηλώσεις του (στο Πρώτο Θέμα) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης απάντησε στις αιτιάσεις αυτές του ανταγωνισμού για τις χρεώσεις των σταθερών τιμολογίων αλλά και στις επικρίσεις για τα μερίδια αγοράς. Όπως τόνισε, αν η ΔΕΗ πούλαγε κάτω του κόστους δε θα είχε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη 626,5 εκατ. για το πρώτο 9μηνο του 2021. Επίσης, έκανε την εκτίμηση ότι θα μειωθεί κοντά στο 50% το μερίδιο της ΔΕΗ σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
«Σε ό,τι αφορά τις τιμές, που είναι το μείζον θέμα της περιόδου που διανύουμε, χάρη στην πολιτική που ακολουθούμε από τις αρχές Αυγούστου οι δικοί μας πελάτες θα δουν πολύ μικρές αυξήσεις. Το πρόβλημα των ανταγωνιστών μας είναι ότι είναι θύματα των προσδοκιών που καλλιέργησαν στον κόσμο, δίνοντας υποσχέσεις για μειώσεις 50% σε σχέση με τη ΔΕΗ. Υποσχέσεις που διαφημίζουν ακόμη και σήμερα εν μέσω κρίσης τιμών που οι λογαριασμοί των πελατών τους φτάνουν διπλάσιοι και οι οποίες δόθηκαν με δεδομένο ότι κάποιες πολιτικές που ζημίωναν επί χρόνια τη ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών της, όπως για παράδειγμα οι ΝΟΜΕ, θα συνεχίζονταν –το οποίο δεν συνέβη. Όταν λοιπόν καλλιεργείς προσδοκίες που δεν μπορείς να εκπληρώσεις, είναι λογικό να έχεις αντιδράσεις. Η ΔΕΗ τις υποσχέσεις της τις τηρεί και ό,τι μπορεί να κάνει για τους πελάτες της, το κάνει. Και αυτό το αποδείξαμε και τώρα με την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε», δήλωσει ο κ. Στάσσης.
Υπενθυμίζεται ότι, η ΔΕΗ εφαρμόζει από τις 3 Δεκεμβρίου διαφορετική τιμολογιακή πολιτική για το πρόγραμμα myHome Enter, μέσω του οποίου προσφέρει σταθερή τιμολόγηση για ένα 12μηνο. Οι βασικές διαφορές είναι δύο: το «κλείδωμα» σταθερής τιμής μειώνεται από δύο σε ένα χρόνο, ενώ η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας είναι θεαματικά αυξημένη σε σχέση με την ισχύουσα ως τώρα, η οποία είχε αποτελέσει μεγάλο δέλεαρ για πολλούς καταναλωτές, οδηγώντας αρκετούς να εγκαταλείψουν συνδέσεις με ρήτρα αναπροσαρμογής σε άλλες εταιρείες για να στραφούν προς τη ΔΕΗ. Ειδικότερα, η τιμή που θα ισχύει για όσους ενεργοποιήσουν το myHome Enter τώρα, διαμορφώνεται σε 0,18 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις χρεώσεις ημέρας, αυξημένη κατά περισσότερο από 70%. Με τη νέα τιμολόγηση, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι από τον Δεκέμβριο δημιουργείται νέα ισορροπία μεταξύ ΔΕΗ και ανταγωνισμού, αν και είναι νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί αν μειώνεται το μερίδιο της ΔΕΗ.