ΓΔ: 1401.28 0.26% Τζίρος: 9.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:06:00 DATA
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
Φωτο: Shutterstock

«Φέσι» 87,8 δισ. ευρώ έχουν αφήσει στην εφορία το 0,2% των οφειλετών

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο του 2021 πηγάζει από φορολογούμενους με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Μόλις 8.622 φορολογούμενοι έχουν «ρίξει φέσι» στην εφορία ύψους 87,802 δισ. ευρώ και, αν και αποτελούν το 0,2% του συνόλου των οφειλετών, χρωστούν το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου που φθάνει τα 109,825 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη ομάδα που οφείλει πάνω από 10 εκατ. ευρώ ο καθένας «αβγάτισε» τα χρέη της κατά 2,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και στην πλειονότητά τους είναι επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα καταγράφεται μείωση κατά 74.242 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) στο συνολικό αριθμό των οφειλετών που διαμορφώθηκαν στους 4.292.632 λόγω της συρρίκνωσης του πλήθους των φορολογούμενων με οφειλή μέχρι 50 ευρώ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την πορεία και την “ακτινογραφία” των “κόκκινων” χρεών που περιλαμβάνει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Αναλυτικότερα οι βασικότερες διαπιστώσεις είναι:

  • Οι πηγές διόγκωσης των χρεών. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο του 2021 πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,2 δισ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 312 πρόσωπα. Στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021 τα 63,8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.245, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 182 νομικά πρόσωπα.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα νομικά πρόσωπα πηγάζει το 65% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 71,6 δισ. ευρώ. Αναλύοντας περαιτέρω την κατανομή του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου των νομικών προσώπων ανά νομική μορφή διαπιστώνεται ότι το 67% των οφειλών, που αντιστοιχεί σε 47,6 δισ. ευρώ, προέρχεται από τις ΑΕ, ενώ ακολουθούν οι ΕΠΕ με οφειλές ύψους 12,5 δισ. ευρώ, οι ΟΕ και οι ΕΕ (με οφειλές 3,6 και 3,5 δις ευρώ αντίστοιχα). Εξετάζοντας τη μεταβολή του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου των νομικών προσώπων κατά την τελευταία διετία διαπιστώνεται αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ. Η εν λόγω αύξηση προέρχεται κατά 59% από τις ΑΕ (αύξηση οφειλών κατά 1,8 δις ευρώ), ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή των ΙΚΕ και των ΕΠΕ, καθώς οι οφειλές τους αυξήθηκαν τα τελευταία δύο έτη κατά 473,7 και 413,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
  • Οι αυξομειώσεις στον αριθμό των οφειλετών. Στη κατηγορία οφειλής μέχρι 50 ευρώ ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 189.835 πρόσωπα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 κυρίως λόγω της περιοδικής διαγραφής βεβαιωμένων ανείσπρακτων οφειλών νομικών προσώπων ή τρίτων με εισπρακτέο υπόλοιπο ανά βασική οφειλή μικρότερο του 1 ευρώ. Η συγκεκριμένη διαγραφή οδήγησε σε μείωση του πλήθους των οφειλετών στην κατηγορία οφειλής μικρότερης του 1 ευρώ κατά 163.827 πρόσωπα σε ετήσια βάση, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 93.833. Στις υπόλοιπες κατηγορίες οφειλής διαπιστώνεται αύξηση τόσο στο πλήθος των οφειλετών, όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Ειδικότερα στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 37% των οφειλετών, εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (κατά 88.346 οφειλέτες), η οποία ωστόσο συνοδεύεται από περιορισμένη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (κατά 16,4 εκατ. ευρώ), καθώς στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.
  • Η πορεία του χρέους. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021, διαμορφώθηκε στα 109,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,1 δις ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Η αύξηση αυτή υπολογίζεται από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 7 δισ. ευρώ μείον τις εισπράξεις και διαγραφές 5,2 δισ. ευρώ, συν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 1/11/2020 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2021 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξήθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ, καθώς οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή οι εισπράξεις και οι διαγραφές (4,1 δισ. ευρώ) ήταν λιγότερες από τις εισροές, οι οποίες περιλαμβάνουν τα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 4,9 δισ. ευρώ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του 2020 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα (878 εκατ. ευρώ). Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ύψους 109,8 δισ. ευρώ ποσοστό 22,8% που αντιστοιχεί σε 25 δισ. ευρώ αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Κατά συνέπεια το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου ανέρχεται στα 84,8 δισ. ευρώ την 1/11/2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άφεση» χρεών στην εφορία μόνο μετά από.... βασανιστική διαδικασία

Πώς θα περνούν οφειλές στα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη για να διαγράφονται ύστερα από δέκα χρόνια: πρώτα θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και να έχει ζητηθεί ποινική δίωξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιωμένο σχέδιο για ρυθμίσεις χρεών θα εξεταστεί μετά τις εκλογές

Αλλαγές σε προϋποθέσεις και «κόφτες» που έχουν δυσκολέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κρατούν χαμηλά τη συμμετοχή στις νέες ρυθμίσεις έχει εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγουν οι πλατφόρμες για τρεις κατηγορίες ρυθμίσεων χρέους στην εφορία

Μέσα στις επόμενες ημέρες δίνεται η ευκαιρία ρύθμισης χρεών με το νέο πλάνο 36 - 72 δόσεων και με αναβίωση παλαιών διακανονισμών. Στα 114,5 δισ. αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι περισσότερες από μεγάλους οφειλέτες.