Αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται η κυβέρνηση, πριν καν αρχίσουν οι σύνθετες διαγωνιστικές διαδικασίες για πλήθος έργων που έχουν ενταχθεί στο φιλόδοξο σχέδιο με εξίσου φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα. Ήδη κάποια υπουργεία τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να ικανοποιηθούν τα μόλις δεκατρία ορόσημα για τη δεύτερη δόση, που αφορούν κυρίως την ψήφιση νομοσχεδίων. Και είμαστε ακόμα στην αρχή αφού για την τρίτη δόση (περίπου δύο δισ. ευρώ), μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει περίπου εβδομήντα ορόσημα!
Για να λάβουμε τη δεύτερη δόση, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για παράδειγμα, πρέπει όχι μόνο να έχουν καταθέσει εντός εβδομάδων, αλλά και να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, το νέο σχέδιο νόμου για τις υπεραστικές συγκοινωνίες, ενώ παράλληλα πρέπει να βρεθεί κοινή συνισταμένη με το σημερινό μονοπώλιο των ΚΤΕΛ. Η «έναρξη ισχύος του αναθεωρημένου νομικού πλαισίου» για τις υπεραστικές συγκοινωνίες είναι ένα από τα ορόσημα. Ένα άλλο ορόσημο που πρέπει να καλύψει το ίδιο υπουργείο είναι η αναμόρφωση του μοντέλου υλοποίησης των έργων, λειτουργίας και συντήρησης των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας.
Στο υπουργείο έχουν ήδη πρόταση της εταιρείας συμβούλων ελεγκτών EY, αλλά οριστικό σχέδιο για το πώς θα δομηθεί η σχέση ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, κ.λπ. δεν έχει παρουσιαστεί. Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΟΣΕ δεν προσφέρει και πολλά περιθώρια ευελιξίας στο υπουργείο που έχει κληθεί να καταθέσει εντός εβδομάδων ένα «χάρτη πορείας με τα βήματα για την πλήρη αναδιοργάνωση των εταιρειών OΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ».
Σε κάποια άλλα ορόσημα η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα:
- Το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε το σχέδιο νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις και τις άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που συνδέονται με τα ορόσημα για το Ταμείο Ανάπτυξης.
- Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καλείται, μετά την ψήφιση του νόμου για τα απόβλητα, να εφαρμόσει από το πρώτο τρίμηνο του 2022 το περίφημο τέλος υγειονομικής ταφής. Το συγκεκριμένο τέλος, που έχει ψηφιστεί από το 2014, χωρίς να εφαρμόζεται εξαιτίας απανωτών παρατάσεων με υπουργικές αποφάσεις, επιβάλλει χρεώσεις στους δήμους που δεν ανακυκλώνουν τα απορρίμματα και τα στέλνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ). Με βάση το νόμο που ψήφισε το ΥΠΕΝ, το τέλος για κάθε τόνο απορριμμάτων που πάει στη χωματερή θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2024.
- Το υπουργείο Εργασίας καλείται επίσης να καταθέσει και να θέσει σε εφαρμογή, αφού ψηφιστεί από τη Βουλή, το σχέδιο νόμου για «την οργανωτική μεταρρύθμιση του Οργανισμού Απασχόλησης του Ελληνικού Ανθρώπινου Δυναμικού (ΟΑΕΔ), αναδιάρθρωση, ανακαίνιση και μετονομασία των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας, της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών».
Οι καθυστερήσεις, αφού πολλά ορόσημα θα καλυφθούν την τελευταία στιγμή, εντοπίζονται όταν ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί για έργα ή άλλα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 τα υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να προκηρύξουν έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός στον κυβερνητικό μηχανισμό που ασχολείται με το Ταμείο.