To φαινόμενο του λεγόμενου «παροδικού πληθωρισμού» που καταγράφεται σήμερα στην Ευρωζώνη, μοιάζει να διαχέεται ταχύτατα σαν την πανδημία, αλλά χωρίς εμβόλιο. Αυτό ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3.
Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται πάνω από τις προβλέψεις, ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι φαίνεται να μπαίνουμε σε έναν κύκλο δευτερογενούς επίδρασης ο οποίος έχει ξεκινήσει μετά τον πρώτο κύκλο πληθωρισμού κόστους που καταγράφηκε με αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα εμπορεύματα.
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε ότι συνήθως ο πληθωρισμός σκοτώνει τον εαυτό του, καθώς σταδιακά έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει τη ζήτηση και τη δαπάνη και επανέρχεται έτσι κάποια νέα ισορροπία.
Ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι η ελπίδα είναι πως το φαινόμενο του πληθωρισμού θα είναι παροδικό και δεν θα ξεπεράσει σε διάρκεια το 2022 .
Για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι προς το παρόν η επίπτωση φαίνεται πως θα είναι μάλλον περιορισμένη, αλλά πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και το επίπεδο των τιμών.
Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είπε ότι υπάρχουν τμήματα στα οποία πραγματοποιείται μια πραγματική έκρηξη, ένα «μπουμ», όπως ο τουρισμός που φαίνεται ότι θα φτάσει τα έσοδα των 12 δισ. ευρώ, η μεταποίηση αλλά και η κτηματαγορά, η οποία εμφανίζει άνοδο τιμών τα τελευταία 2,5 χρόνια της τάξης του 15%.
Η οικονομική ανάπτυξη στους τομείς αυτούς, όπως εξήγησε, τροφοδοτείται από τις οικονομικές ενισχύσεις που διοχέτευσε η κυβέρνηση, τα χαμηλά επιτόκια και τις αυξημένες αποταμιεύσεις, αλλά και από τη ζήτηση που προέρχεται από το εξωτερικό.