Ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα έχουν σε διεθνές και κατ' επέκταση σε εγχώριο επίπεδο, τα κέντρα δεδομένων (data centers), με τις επενδύσεις που γίνονται στην χώρα μας να την έχουν καταστήσει σε υπολογίσιμη δύναμη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό θεμελιώθηκε πριν μερικές ημέρες παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το κέντρο δεδομένων «Athens-3», της Lamda Hellix, του ομίλου κολοσσού της Digital Realty που αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων (data center) που θα έχει ποτέ κατασκευαστεί στην Ελλάδα.
Τι είναι όμως με απλά λόγια τα κέντρα δεδομένων (data centers), με ποιο τρόπο πώς συμβάλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας προς όφελος του απλού καταναλωτή.
«Οι περισσότερες ενέργειες που κάνουμε όλοι μας καθημερινά μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου ή του υπολογιστή μας, όπως οι ηλεκτρονικές αγορές, η σύνδεση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (social media), οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, η επικοινωνία μέσω σταθερών και κινητών συσκευών, ακόμα και η τηλεϊατρική, περνάνε μέσα από ένα κέντρο δεδομένων (data center). Κατά την περίοδο του lockdown, για τους περισσότερους, η διασκέδαση ήταν μέσα από πλατφόρμες περιεχομένου και streaming όπως το Netflix, Amazon Prime, κλπ. Όλα αυτά τα δεδομένα που συναλλάσσονται γίνονται εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια ακριβώς επειδή υπάρχουν τα data centers. Ένας έμπορος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη έχει πλέον πρόσβαση σε ένα αγοραστικό κοινό που καλύπτει όλη τη χώρα μέσα από διάφορες πλατφόρμες. Πίσω από όλες αυτές τις πλατφόρμες, τα data centers στηρίζουν και διασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία όλων των προαναφερθέντων υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό τα καθιστά πυλώνες όχι μονό της ψηφιακής αλλά όλης της οικονομίας και του εμπορίου εν γένει», επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix Απόστολος Κάκκος.
Ανταλλαγή τεράστιου όγκου πληροφοριών για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες
«Τα κέντρα δεδομένων σήμερα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της θεμελίωσης, επισημαίνει ο κ. Κάκκος είναι οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, τα αεροδρόμια, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού της ψηφιακής οικονομίας. Επιτρέπουν την αποθήκευση και την ανταλλαγή του τεράστιου όγκου πληροφοριών, δεδομένων και εφαρμογών που χρησιμοποιούν καθημερινά επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, αλλά και το κράτος, ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα και αξιοπιστία»
Ποια είναι τα οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Τα οφέλη που προκύπτουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολλαπλά. Ο Απόστολος Κάκκος αναφέρεται σε πέντε συγκεκριμένα:
- Πρώτον, οι επιχειρήσεις αποκτούν πλέον πρόσβαση πλέον σε υποδομές data center & cloud παγκοσμίου κλάσεως όπως αυτή του Athens 3 που προσφέρει στις επιχειρήσεις ανυπέρβλητες δυνατότητες επέκτασης και ανάπτυξης μέσω του παγκοσμίου δικτύου της Digital Realty, διευκολύνοντας την παρακολούθηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων απαιτήσεων ελέγχου και διασύνδεσης των δεδομένων.
-Δεύτερον, μέσω των κέντρων δεδομένων διευρύνονται οι δυνατότητες και οι επιλογές των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την κάλυψη, τη συνδεσιμότητα, την χωρητικότητα, αλλά και -πολύ σημαντικό- των έλεγχο των δεδομένων. 'Αρα οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτονομία σε οικονομίες κλίμακας.
-Τρίτο, σημαντικό επίσης, όφελος έγκειται στη μείωση του λειτουργικού κόστους η οποία προκύπτει από την δημιουργία των νέων υποδομών. Αξιοποιώντας αυτές τις υποδομές, οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να επενδύουν σε in-house υποδομές, έτσι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες.
-Τέταρτον, τα κέντρα δεδομένων διευκολύνουν κι επιταχύνουν τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η αύξηση των ταχυτήτων και της ευκολίας με την οποία οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές και οι πολίτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου είναι κομβικής σημασίας όφελος που αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο.
-Πέμπτο όφελος που απορρέει από την αξιοποίηση των κέντρων δεδομένων είναι ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, επιτυγχάνεται ενίσχυση των μικρομεσαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων και ενδυνάμωσή τους στο δρόμο προς την ανάπτυξη, μέσα από την βελτίωση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής με τεχνολογίες του Industry 4.0.
-Εκτο όφελος είναι η παραμονή σημαντικού μέρους των δεδομένων στη χώρα μας, σε υποδομές εφάμιλλες των καλύτερων κέντρων δεδομένων (data centers) του εξωτερικού, γεγονός που ενεργοποιεί τα απαραίτητα οικοσυστήματα ανθρώπων, ώριμων εταιρειών, public clouds και start-ups, για τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών της νέας οικονομίας. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα και σε εθνικά ευαίσθητα δεδομένα να παραμείνουν εντός της επικράτειας, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη του hybrid cloud.
Οι επενδύσεις σε data centers αφορούν τον τελικό καταναλωτή
«Οι καταναλωτές είναι οι τελικοί αποδέκτες των υπηρεσιών και προϊόντων των επιχειρήσεων στους τομείς που υποστηρίζουν τα data centers. Είναι εύλογο λοιπόν πως ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση αυτών των επιχειρήσεων θα δημιουργήσει ένα κύμα θετικών αλλαγών και εξελίξεων που αφήνουν το αποτύπωμά τους στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Αν για παράδειγμα μια εταιρεία λιανικής πώλησης καταφέρει να βελτιώσει τη διαχείριση της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου της, μειώνοντας για παράδειγμα το latency, αυξάνοντας την ασφάλεια και έχοντας εγγυημένα διαθεσιμοτητα, μέσα από την χρήση υπηρεσιών των κέντρων δεδομένων και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος από πριν, αυτό σημαίνει νομοτελειακά ότι θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες μια συνολικά αναβαθμισμένη εμπειρία εξυπηρέτησης στους καταναλωτές - πελάτες της και πιθανότατα με χαμηλότερες τιμες. Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης και οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρει ο κ.Κάκκος.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας
Η ανάδειξη της Ελλάδας σε κέντρο (hub) της ψηφιακής οικονομίας στην ευρύτερη αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Πρόκειται για μια προοπτική που δεν αποτελεί ευσεβή πόθο, αλλά απόλυτα ρεαλιστική επιδίωξη με βάση τα δεδομένα της αγοράς και τα πλεονεκτήματα όπως ο μοναδικός η στρατηγική γεωγραφική της θέσης που αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και κατ' επέκταση την Ασία. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 90% της διαδικτυακής κίνησης παγκοσμίως γίνεται μέσα από υποβρύχιες καλωδιακές συνδέσεις και την Ελλάδα να γίνεται πλέον ένας φιλικός προορισμός για τέτοιες επενδύσεις, η προοπτική αυτή ενισχύεται περισσότερο. Η χώρα αποκτά «ψηφιακή βαρύτητα» η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις εξαιτίας της πανδημίας, ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την στρατηγική τοποθέτηση της χώρας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη με ευνοϊκούς όρους. Επιπρόσθετα, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει μετά από μια δεκαετία οικονομικής δυσπραγίας και τη σκληρή διετία που έπληξε σε παγκόσμιο επίπεδο της οικονομία λόγω της πανδημίας. Όπως τόνισε και ο William Stein στο μήνυμά του κατά τη διάρκεια της εκδήλωση θεμελίωσης του Athens-3, η Ελλάδα είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές κέντρων δεδομένων στην περιοχή όπου ήδη υλοποιούνται μερικά από τα πιο καινοτόμα έργα υποδομών Data Center σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την θετική αυτή συγκυρία η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να το αξιοποιήσει με επενδύσεις σαν το Athens-3 της Lamda Hellix, A Digital Realty Company», αναφέρει ο κ. Κάκκος.
Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση θεμελίωσης η επένδυση για την κατασκευή του Athens 3 καθιστά το Athens Campus της Lamda Hellix το μεγαλύτερο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μεγάλο κτιριακό χώρο στον οποίο φιλοξενούνται συστήματα τεχνολογίας της πληροφορικής -υπολογιστές, servers κλπ- στα οποία αποθηκεύεται μεγάλος όγκος δεδομένων για λογαριασμό πελατών. Όταν ολοκληρωθεί πλήρως η νέα εγκατάσταση αναμένεται να προσφέρει 6,8 MW IT Power και 20 MVA συνολική ισχύ, με τέσσερις διαθέσιμες αίθουσες δεδομένων, ικανές να εξυπηρετήσουν δεκάδες χιλιάδες διακομιστών και περιφερειακών συστημάτων υψηλής πυκνότητας και περίπου 3.100 τ.μ. συνολικού εξοπλισμένου χώρου, σε συνολικές κτιριακές εγκαταστάσεις άνω των 8.600τ.μ.
Στη φάση ανάπτυξης του Athens - 3 θα προκύψουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας που θα διαπλασιαστούν με την αποπεράτωση του έργου, ενώ θα είναι -κυρίως- καλά αμειβόμενες θέσεις όπως ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι μηχανικοί, developers, τεχνικοί με εξειδίκευση σε τεχνολογίες της πληροφορίας και των τηλεπικοινωνιών και του cloud. Στην φάση της κατασκευής θα απασχοληθεί και ανθρώπινο δυναμικό με εξειδίκευση στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ στη συνέχεια θα προκύψουν θέσεις τεχνικών συντήρησης, ασφάλειας κλπ. Για την εξεύρεση των ανθρώπων που θα συμβάλλον στην κατασκευή και διαχείριση του Athens-3, θα αξιοποιηθούν οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι επιλογής ανθρώπινου δυναμικού, με αυστηρά κριτήρια και υψηλά στάνταρντ.