ΓΔ: 2056.39 1.02% Τζίρος: 208.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σπίτι και δάνειο
Φωτογραφία Shutterstock

ΑΑΔΕ: Έχουν συμψηφιστεί αποζημιώσεις ενοικίων στο 98% των ιδιοκτητών

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ για 7.080 δικαιούχους δεν κατέστη εφικτός ο συμψηφισμός διότι δεν είχαν οφειλές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ οπότε οι αποζημιώσεις ενοικίων θα συμψηφιστούν μόλις προκύψει οφειλή.

Μετά από 15 κύκλους που έχουν τρέξει οι συμψηφισμοί με φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πως έχει συμψηφίσει αποζημιώσεις ενοικίων για 383.505 ιδιοκτήτες, που αποτελούν δηλαδή το 98,2% του συνόλου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ, για το 1,8%, που απομένει, δηλαδή 7.080 δικαιούχους, ο συμψηφισμός δεν κατέστη εφικτός, διότι όταν αναζητούνταν οφειλές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ για να συμψηφιστούν, δεν υπήρχαν. Συνεπώς, οι αποζημιώσεις ενοικίων των συγκεκριμένων δικαιούχων θα συμψηφιστούν μόλις προκύψει η σχετική οφειλή.

Πριν δυο εβδομάδες η ΠΟΜΙΔΑ με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ και τα σχετικά ερωτήματα ιδιοκτητών και φοροτεχνικών είχε ζητήσει με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ την άμεση διενέργεια αυτόματων συμψηφισμών των ποσών περσινών αποζημιώσεων μειώσεων ενοικίων από τις εφετινές οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, ζήτησε να δημοσιευτούν ΚΑΔ μειώσεων ενοικίων για Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ή να διευκρινιστεί ότι δεν υφίστανται μειώσεις για τους μήνες αυτούς, να εκκαθαριστούν και να καταβληθούν όλα τα εκκρεμή ποσά αποζημιώσεων των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα όσων σχετίζονται με υπεκμισθώσεις ακινήτων, να ξανανοίξει για διορθώσεις και νέες δηλώσεις COVID η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το διάστημα Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020 και να δοθεί παράταση για τη χωρίς πρόστιμο δήλωση λύσεων μισθώσεων, έως ότου η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εμφανίζει ως επιλογή όλες τις "Ενεργές Μισθώσεις".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήματα και αριθμομηχανή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίστωση 7,5 εκατ. σε ιδιοκτήτες ακινήτων και δικαιούχους Κρατικής Αρωγής

Μέσα σε 19 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας, arogi.gov.gr, έχουν διατεθεί συνολικά 22.987.042,66 ευρώ στους πρώτους 4.629 πολίτες (μοναδιαίοι Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Eπιστρέφει ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2019 - 24 το Δημόσιο σε ακρίτες και στο... Δημόσιο

Μόνο φορείς του Δημοσίου, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΕΟΤ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ξένα κράτη, ιδιοκτήτες ακινήτων υπό απαλλοτρίωση καθώς και κάτοικοι μικρών ακριτικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων, μπορούν να προσδοκούν σε επιστροφή του ΕΝΦΙΑ.
Φόρος και Εφορία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις τραπεζικές συναλλαγές

Τις συναλλαγές οι οποίες βαρύνονται με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, εκείνες που εξαιρούνται, πότε επιβάλλεται μειωμένο και πότε επιστρέφεται εάν καταβληθεί αχρεωστήτως, διευκρινίζει νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ανακαινίσεις: Κόπηκαν από την έκπτωση φόρου οι δαπάνες για πετρέλαιο και αέριο

Απεντάσσονται από τις «επιλέξιμες» οι δαπάνες που εξασφαλίζουν μείωσση του φόρου εισοδήματος, εκείνες που γίνονται από την 1/1/2025 και μετά και αφορούν συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Στεγαστικά Δάνεια, Ακίνητα, Τράπεζες
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Έλεγχος της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Η εφορία θα ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του αγοραστή για να διαπιστώσει εάν το πραγματικό τίμημα είναι υψηλότερο του αναγραφόμενου στα συμβόλαια. Εαν αυτό συμβαίνει ο φόρος θα υπολογίζεται επί του καταβληθέντος ποσού.