ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Spilios Livanos, Ypoyrgeio Agrotikis Anaptixis
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Λιβανός: Στόχος μας η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη

Η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη και η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21ο αιώνα αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ.

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα- 200 χρόνια ιστορίας- Προκλήσεις και προοπτικές» παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός. Το έργο συνέγραψαν οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος, Τσιμπούκας, Νέλλας και Χαρουτουνιάν και εκδόθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο υπουργός απηύθυνε ομιλία, κατά την οποία, αφού συνεχάρη την Τράπεζα Πειραιώς, τον πρόεδρό της κ. Χαντζηνικολάου και τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Μεγάλου, καθώς και τους συγγραφείς, αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου.

«Είναι γεγονός ότι η ένταξη της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη, άσκησε στην αγροτική παραγωγή μεγαλύτερη επίδραση από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα. Και από εθνικές καταστροφές και από πολέμους και από οικονομικές κρίσεις. Η εφαρμογή της ΚΑΠ και των κανόνων ή περιορισμών που επιβάλλει η ΕΕ, καθορίζουν σε τεράστιο βαθμό την κατεύθυνση της αγροτικής μας παραγωγής. Εύστοχα σημειώνεται στο βιβλίο ότι «τα τελευταία σαράντα χρόνια, που συμπίπτουν με την εφαρμογή της ΚΑΠ, στην ελληνική γεωργία παρατηρήθηκαν μεγάλες αλλαγές». Από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και μετά, η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει λάβει άλλο χαρακτήρα.

Ωστόσο, η χωρίς αναπτυξιακή προοπτική απορρόφηση κονδυλίων και επιδοτήσεων, η διόγκωση του δημοσίου τομέα και οι στρεβλές νοοτροπίες της περιόδου εκείνης, οδήγησαν στο να χαθούν πολλές - και σημαντικές ευκαιρίες, που άλλες χώρες αξιοποίησαν για να ισχυροποιήσουν την αγροτική τους οικονομία» τόνισε ο Σπ. Λιβανός στη ομιλία του. Σε αυτήν, έκανε και εκτενή αναφορά στις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ, όπως καταγράφονται στην Εθνική Στρατηγική για τον Αγροδιατροφικό Τομέα και στην ΚΑΠ και σημείωσε ότι όραμα του υπουργείου είναι:

  • η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη και η ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας στον 21ο αιώνα, 
  • η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία και
  • η σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, την εμπορία, το Branding και τις εξαγωγές.

Κλείνοντας, ο υπουργός σημείωσε: «Κανείς δεν θα πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε δημόσια θέση συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα και ιδίως τη θέση στην οποία βρίσκομαι σήμερα, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - άλλωστε μονιμότητα στην πολιτική δεν υπάρχει! - αν δεν διαβάσει πρώτα αυτή τη μελέτη, αυτό το βιβλίο. Αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό, κώδικα γνώσης, γνώμης και ηγεσίας, για την άσκηση αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας».  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tsiaras, ypourgeio dikaiosinis, vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Τσιάρας: Τον Οκτώβριο η λύση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

Η ρύθμιση αγορά περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες και δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ για απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων.
Tsiaras, ypourgeio dikaiosinis, vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Τσίαρας: Σύντομα θα υπάρξει λύση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα υπάρχει η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από την τράπεζα, προκειμένου να δοθεί ανάσα σε περισσότερους από 760 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση για την εξόφληση ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2023

Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία για την εξόφληση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί στον ΕΛ.Γ.Α. η ειδική ασφαλιστική εισφορά έτους 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα δοθεί χρηματοδότηση 31 εκατ. για ίδρυση νέων Ομάδων Παραγωγών

Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη. Η ετήσια στήριξη κάθε δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Τί θα ισχύσει για όσες έχουν ιδρυθεί Αύγουστο -Σεπτέμβριο του 2023.