Δυνητικές επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ αναμένεται να κινητοποιήσει την επόμενη δεκαετία ο Μηχανισμός Εγγυήσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος «δένει» με το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ για την περιοχή, προϋπολογισμού 9 δισ. ευρώ, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής.
Μιλώντας από το βήμα του 3ου Balkan Forum, που διοργανώνει στην πόλη το υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), ο κ.Σμυρλής υπενθύμισε ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν έχουν ως στόχο την τόνωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης των δυτικών Βαλκανίων, την περιφερειακή ολοκλήρωση και τη σύγκλιση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με επιμέρους στόχους την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
«Ως ελληνική Πολιτεία έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και θέλουμε να συνδράμουμε στους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ. Λαμβάνοντας ακόμα υπόψη ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν την οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας, έχει εκπονηθεί εθνικό σχέδιο δράσης (...), που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εμπορικής και επενδυτικής θέσης της Ελλάδας στην περιοχή. (...) Η Ελλάδα είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας (των χωρών της περιοχής), αλλά ταυτόχρονα και άγρυπνος φρουρός των ευρωπαϊκών αξιών και ιδανικών. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε συγκεκριμένη τεχνογνωσία για την έγκυρη και αποτελεσματική υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων. Η Ελλάδα χάραξε τον δρόμο της ευρωπαϊκής πορείας και προσφέρει τη βοήθειά της σε όποιον επιθυμεί την ίδια πορεία» σημείωσε ο κ. Σμυρλής.
Συμπλήρωσε ότι για τα Δυτικά Βαλκάνια προγραμματίζονται για φέτος (από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών) 54 δράσεις εξωστρέφειας, συν άλλες 19 για τις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που καλύπτουν όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενέργεια και τις μεταφορές, με έμφαση στη διασυνδεσιμότητα, τις υποδομές, το περιβάλλον και τη μεταφορά τεχνογνωσίας. «Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, η χώρα επιδιώκει την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού και υποστηρίζει τις διεργασίες υλοποίησης σημαντικών έργων ενεργειακών υποδομών, που αποτελούν κρίκους του νότιου και του κάθετου ενεργειακού διαδρόμου για τη μεταφορά αερίου προς τα Βαλκάνια, αλλά και τη μετατροπή των χωρών της περιοχής σε ουδέτερη κλιματικά περιφέρεια» τόνισε. «Στηρίζουμε στην πράξη την ενταξιακή προοπτική των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, υπογραμμίζοντας την προστιθέμενη αξία για το σύνολο» πρόσθεσε, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται παραδοσιακά κοντά στις χώρες της περιοχής, αναφέροντας ενδεικτικά πως 360.000 δόσεις εμβολίων διανεμήθηκαν σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της SEECP
Η ενίσχυση τη διασυνδεσιμότητας, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συνεργασία για επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβάνονται μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), από την 1η Ιουλίου του 2021 ως το τέλος Ιουνίου του 2022, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. Ο υφυπουργός επισήμανε ακόμα την πολύ θετική πορεία της χώρας σε επίπεδο εξωστρέφειας, παρά την πανδημία, υπενθυμίζοντας πως κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρξε θεαματική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, κατά 24%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ότι υπήρξε μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τη χώρα μας, αλλά και σημαντική βελτίωση της διεθνούς εικόνας της.
Ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε ακόμα πως, σε αυτό το σκηνικό, η Θεσσαλονίκη εκπροσωπεί κάτι πολύ σημαντικό, τον προσανατολισμό της Ελλάδας ως σταθερού πυλώνα πίσω από την προοπτική των Βαλκανίων να γίνουν κομμάτι της ΕΕ, γιατί «πιστεύουμε σε μια ενιαία, πολυδιάστατη και δεμένη Ευρώπη, που προφανώς περιλαμβάνει τα δυτικά Βαλκάνια» είπε και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της περιοχής».
Στις σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, όπως το hub της Pfizer και το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC αναφέρθηκε από την πλευρά του, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, τονίζοντας πως «όλοι οι λαοί των Βαλκανίων και της Ευρώπης μαζί έχουμε τη δυνατότητα, μέσα από τη συνεργασία, να καταφέρουμε πολλά περισσότερα σε όλα τα μέτωπα».
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς, υποστήριξε ότι η πανδημία βοήθησε στο να αντιληφθούμε πολύ καθαρότερα πως η τεχνολογία βοηθάει στη διασυνοριακή συνεργασία, κρατών αλλά και επιχειρήσεων, αναφέροντας μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί στο πεδίο της τεχνολογικής καινοτομίας και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλα τα Βαλκάνια».
Την εκτίμηση ότι η διασυνοριακή συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί ουσιαστικά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας, αλλά και των δράσεων των τομεακών προγραμμάτων, εξέφρασε ο ειδικός γραμματέας ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, Γιώργος Ζερβός. «Σήμερα η δημόσια συζήτηση για την ανάπτυξη μετά την πανδημία, βρίσκει τη χώρα μας μέσα σε μια διπλή πρωτιά μεταξύ των 27 κρατών-μελών: το διπλό επίτευγμα της έγκρισης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αλλά και του ΕΣΠΑ 2021-2027 τον προηγούμενο μήνα. Θέλουμε αυτή η πρωτιά να χαρακτηρίσει την ενεργοποίηση και των νέων προγραμμάτων, με γρήγορη έγκριση, που θα μας επιτρέψει τη συνεχή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της ανταγωνιστικότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας» επισήμανε και υπενθύμισε πως οι αρχές υπό την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης για το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής διαχειρίζονται σήμερα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, τις μεταφορές και την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία, με το ύψος του χαρτοφυλακίου τους να ξεπερνά τα 11,5 δισ. στα οποία έρχονται να προστεθούν περίπου 10 δισ. για την επόμενη προγραμματική περίοδο.