ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Πιστωτικά θετικό για τις τράπεζες το stress test

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, η Alpha Bank εμφάνισε την μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια στο δυσμενές σενάριο, ενώ τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Θετικά βλέπει τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες και η Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's σημειώνει την κεφαλαιακή επάρκεια που επέδειξαν οι ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο. Τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν ότι ακόμα και σε μια τριετή συρρίκνωση της οικονομίας θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν χωρίς την ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων.

Όπως αναφέρει στην έκθεση της η Moody's επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια βελτιώνοντας την κερδοφορία. Επίσης, τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα για την Alpha Bank οι αναλυτές του οίκου τονίζουν την κεφαλαιακή της υπεροχή έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού. Η Alpha Bank πέτυχε στα stress test τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο βασικό και το δυσμενές σενάριο. Η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης, πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (485μ.β.), αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν το αντίκτυπο πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η Moody’s σημειώνει πως οι προσαρμοσμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο, σε συνδυασμό με την μεθοδολογία των stress test, δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που στοχεύουν στη βελτίωση της κερδοφορίας στο 10% και στη μείωση των ΜΕΑ στο 5%. Τα stress test έδειξαν επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια. 

Όπως είχε αναφέρει και νωρίτερα το Business Daily, το γενικό συμπέρασμα από το stress test που αλλάζει την εικόνα των ελληνικών τραπεζών είναι ότι δεν ανήκουν πλέον σε μια ειδική κατηγορία άκρως υψηλού κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, καθώς έχουν καταφέρει σταδιακά, με τις επίπονες προσπάθειες εξυγίανσης και αλλαγής επιχειρηματικού μοντέλου των τελευταίων, να βελτιώσουν αρκετά τη θέση τους.

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του δείκτη CET1 στα δύο σενάρια του ελέγχου, έχει ενδιαφέρον ότι όλες οι τράπεζες εμφανίζουν υγιή αύξηση στο βασικό σενάριο. Στο δυσμενές, ο δείκτης μειώνεται μεταξύ 6,40% (Εθνική) και 8,30% (Alpha Bank).

Τονίζεται, όμως, ότι με την προσθήκη και των νέων κεφαλαίων που άντλησαν πρόσφατα η Alpha και η Πειραιώς, τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψη στον έλεγχο, για τη μεν Alpha Bank ο δείκτης στο δυσμενές σενάριο ανεβαίνει στο 10,20% και για την Πειραιώς στο 10%. Σε κάθε περίπτωση και οι τέσσερις τράπεζες εμφανίζουν στο δυσμενές σενάριο άνετη υπερκάλυψη του ελάχιστου ορίου 4,50%, που θα ισχύσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2022.

Η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών στο Βασικό και το Δυσμενές Σενάριο του Stress Test για το 2023

 Δείκτης Κεφ. Επάρκειας (CET1) 31.12.2020Stress Test Base 2023Stress Test Adverse 2023Adverse μετά ΑΜΚ
Alpha Bank14,6%17,30%8,30%10,20%
Εθνική Τράπεζα12,8%15,50%6,40% 
Eurobank12,0%14,90%7,60% 
Τράπεζα Πειραιώς11,3%15%6,50%10%

Σε ποια κατηγορία εντάχθηκαν οι τράπεζες

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό τον έλεγχο, η ΕΚΤ κατέταξε τις τράπεζες που εποπτεύει σε κατηγορίες, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης των κεφαλαίων τους στο δυσμενές σενάριο, που προέβλεπε βαριά ύφεση και εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια για τρία χρόνια. Αυτή η κατηγοριοποίηση θα αποτελέσει και τον οδηγό της ΕΚΤ για να υποδεικνύει στο μέλλον σε τράπεζες να προχωρούν στην ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Σε αυτή την κατηγοριοποίηση, οι ελληνικές τράπεζες πήγαν αρκετά καλά, δεδομένου ότι:

  • Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, «η μέση μείωση κεφαλαίου για τις 51 τράπεζες μεσαίου μεγέθους που συμμετείχαν αποκλειστικά στην άσκηση της ΕΚΤ (σ.σ.: όχι και στην άσκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών) αντιστοιχούσε σε 6,8 ποσοστιαίες μονάδες, ο σχετικός δείκτης δηλαδή υποχώρησε σε 11,3% σε σχέση με το σημείο εκκίνησης (18,1%)».
  • Από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, οι τρεις βρέθηκαν στην κατηγορία μείωσης που αντιστοιχεί στον μέσο όρο της κατηγορίας τους, δηλαδή στην κατηγορία μείωσης CET1 κατά 600 - 899 μονάδες βάσης (6% - 8,99%). Μία τράπεζα, η Eurobank, βρέθηκε σε καλύτερη κατηγορία (μείωση κατά 300 - 599 μ.β.), κάτι που σημαίνει ότι ο επόπτης θα της επιτρέψει να κάνει μεγαλύτερα ανοίγματα σε νέα δάνεια με τα ίδια κεφάλαια και να αναπτύξει περισσότερο τις εργασίες της.
  • Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι όλες οι τράπεζες απέφυγαν να κατηγοριοποιηθούν στην πιο επικίνδυνη κατηγορία της ΕΚΤ, δηλαδή στις τράπεζες με μείωση δείκτη CET1 μεγαλύτερη του 9%, στην οποία εντάχθηκαν αρκετές τράπεζες, ανάμεσά τους και η Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου. Οι τράπεζες αυτής της κατηγορίας θα αντιμετωπίσουν εποπτική πίεση για ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Η κατάταξη των ελληνικών τραπεζών στο stress test

Πιστωτικό ΊδρυμαΚατηγορία με βάση τη μέγιστη μείωση CET1 στο δυσμενές σενάριο
Alpha Services and Holdings600 - 899 μονάδες βάσης
Eurobank Ergasias Services and Holdings300 - 599 μονάδες βάσης
National Bank of Greece600 - 899 μονάδες βάσης
Piraeus Financial Holdings600 - 899 μονάδες βάσης
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Τι σημαίνει η αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών

Το αξιόχρεο των ομολόγων (senior unsecured debt) που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίστηκε στην ίδια κατηγορία με αυτή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για την Eurobank, την Alpha και την Εθνική και μία βαθμίδα χαμηλότερα για την Πειραιώς.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί είναι αισιόδοξοι οι τραπεζίτες, τι εκτιμούν για κέρδη και κεφάλαια

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι τους, τόνισαν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία και το επιχειρείν διαθέτοντας ισχυρή κερδοφορία, κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρά «σήματα» αισιοδοξίας από Moody's για τις ελληνικές τράπεζες

Θα βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού και θα ενισχύσουν την κερδοφορία με νέες χορηγήσεις δανείων, παρά την κάμψη της ανάπτυξης το 2022. Βελτιώνεται η απόδοση κεφαλαίου, προοπτικές για διανομή μερισμάτων.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Αναβάθμισε το αξιόχρεο των συστημικών ελληνικών τραπεζών

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του Moody's ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά προφίλ τους και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση κόκκινων δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Στήριξη για τις τράπεζες η στροφή των Ελλήνων στις καταθέσεις ταμιευτηρίου

Μεγάλο μερίδιο των καταθετών «γυρίζει την πλάτη» στις προθεσμιακές καταθέσεις και προτιμά αυτές όψεως ή ταμιευτηρίου, οι οποίες, όμως, είναι λιγότερο «δαπανηρές» για τις τράπεζες.