ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει ο δρόμος για μικρά έργα ΑΠΕ, φθηνό ρεύμα για τους ευάλωτους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Σφοδρές επικρίσεις από Τσίπρα, προειδοποίηση για αύξηση τιμών στο ρεύμα. Αντιδράσεις από την αγορά για τις διατάξεις για την αποθήκευση ενέργειας.

Ενεργειακό δίχτυ ασφαλείας για τα ευάλωτα νοικοκυριά και στήριξη στους μικρούς παραγωγούς φωτοβολταϊκών φέρνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων που ψηφίστηκε χτες, εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων για τις προωθούμενες αλλαγές στον τομέα της αποθήκευσης «πράσινης» ενέργειας.

«Η ΝΔ είναι η μοναδική κυβέρνηση η οποία ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει την την ηλιακή ενέργεια, για να τροφοδοτήσει 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το βήμα της Βουλής, εξηγώντας ότι θα αξιοποιηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την κατασκευή 120 MW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών, τα οποία θα συμψηφιστούν με τους μετρητές 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε να τροφοδοτηθούν με πολύ χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό, είπε ο κ. Σκρέκας, «είναι ένα πράσινο δίχτυ ασφαλείας το οποίο θα αξιοποιηθεί για να προστατευθούν οι ευάλωτοι πολίτες και να αντέξουν τις επιπτώσεις της "πράσινης" ενεργειακής μετάβασης, την οποία έχει αποφασίσει η Ευρώπη».

Παράλληλα, μέσω τον ενεργειακών ρυθμίσεων που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο το ΥΠΕΝ δίνει ευελιξία στον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση των δικτύων προκειμένου να διασφαλιστεί η σύνδεση περισσότερων σταθμών ΑΠΕ.

«Και αυτό γιατί, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είναι κορεσμένο το ηλεκτρικό δίκτυο με αποτέλεσμα οι αγρότες, πολίτες που κατοικούν στην περιφέρεια, να μην μπορούν να κατασκευάσουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό και να στηρίξουν είτε την επαγγελματική τους δραστηριότητα, είτε να έχουν ένα επιπλέον έσοδο, δεν μπορούν να συνδεθούν επειδή είναι κορεσμένο το δίκτυο», τόνισε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο προωθεί την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών έως 400 κιλοβάτ σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα. «Δώσαμε 140 μεγαβάτ, 100 για ανεξάρτητους παραγωγούς, 40 για αυτοπαραγωγούς, για net metering, για συμψηφισμό. Δίνουμε 86 στην Πελοπόννησο, 45 στις Κυκλάδες και 40 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος στην Εύβοια», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Αναφερόμενος στις ΑΠΕ, κ. Σκρέκας τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση που απαιτούσε πολλά να γίνουν για τον εξορθολογισμό της, για να διευκολυνθεί η αδειοδοτική διαδικασία και για να δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές, να κατασκευάσουν έργα. «Βεβαίως υπήρξαν κάποιες συνέπειες, όσον αφορά στην υπερβολική προσφορά και άρα την υπερθέρμανση. Είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να βελτιωθεί. Φέρνουμε διάταξη που έχει να κάνει με την απόδειξη της οικονομικής ισχύος των πιθανών υποψήφιων επενδυτών, για την κατασκευή τέτοιων μονάδων παραγωγής, ΑΠΕ» σημείωσε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας ότι εισάγεται η υποχρέωση προσκόμισης εισηγητικής επιστολής 35.000 ευρώ, για να φανεί τελικά ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα από όσους έχουν καταλάβει ενεργειακό χώρο.

Απαντώντας σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε: «Η ΔΕΗ δεν έχει αυξήσει τις τιμές του ρεύματος στα νοικοκυριά. Αντίθετα, έχει διατηρήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σταθερές στα νοικοκυριά και μάλιστα έχει ανακοινώσει και συγκεκριμένα εμπορικά τιμολόγια με τα οποία ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει στις ισχύουσες τιμές ενέργειας, για ένα χρόνο μπροστά, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση και χωρίς το τιμολόγιο να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα ή των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου».

Α. Τσίπρας: Καθυστέρησε ο Μηχανισμός Παρακολούθησης

«Έχετε αναγάγει το ρουσφέτι σε επιστήμη και το νομοθετείτε κιόλας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «αποδεικνύεται πόσο εκτός τόπου και χρόνου είστε, πόσο ιδεοληπτικοί και κοντόφθαλμοι απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής»

«Θεσπίζετε με καθυστέρηση Μηχανισμό Παρακολούθησης και Εποπτείας Αγορών από τη ΡΑΕ. Το κάνετε, αφού πρώτα εκτοξεύσατε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά τα ρεκόρ χονδρικής και την αισχροκέρδεια όλο το 2020. Αφού αφήσατε τη χειραγώγηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανεξέλεγκτη. Σας προειδοποιούμε: Μετά το καλοκαίρι, οι καταναλωτές, τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις, θα δουν νέες τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ακολούθως καταλόγισε «μπάχαλο στο χώρο των ΑΠΕ όπου επικρατούν συνθήκες Άγριας Δύσης, χωρίς κανόνες, μετά και τον περίφημο αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη» και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις να πάρουν άδειες. «Αυτοδιαψεύδεται πλήρως το αφήγημά σας περί δήθεν απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης έργων ΑΠΕ...Τώρα προσπαθείτε να μαζέψετε τη φούσκα που θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας αφού ξεσηκώνονται οι τοπικές κοινωνίες ενάντια στις ΑΠΕ. Αποτέλεσμα; Κανείς να μην ξέρει που μπορούν να χωροθετηθούν έργα ΑΠΕ, θέτοντας τελικά σε κίνδυνο την Πράσινη Μετάβαση στη χώρα».

Έντονες αντιδράσεις για τις αλλαγές στα έργα αποθήκευσης

Σημαντικές αντιδράσεις ήρθαν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συνδέσμους, που κατηγορούν το ΥΠΕΝ ότι παγώνει όλα τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, ο WindEurope, με ανακοίνωσή του επισήμανε ότι δεν προηγήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Τζάιλς Ντίκσον, δήλωσε ότι «οι αναδρομικές αλλαγές σε ήδη εγκεκριμένα έργα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και πηγαίνουν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΑΠΕ. Η κυβέρνηση ρισκάρει να επισκιάσει την επενδυτική ασφάλεια στην Ελλάδα, απειλώντας την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο SolarPower Europe στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω της οποίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το σχέδιο νόμου που θα επηρεάσει αρνητικά τη διαφάνεια του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς και θα δημιουργήσει επενδυτική αβεβαιότητα για τα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης θα είναι καταλυτικής σημασίας αφενός για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ, αφετέρου για την υποστήριξη της σταθερότητας του συστήματος και για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

«Καταρχάς, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους σταθμούς αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ σε σύγκριση με τις αυτόνομες μπαταρίες και την αντλησιοταμίευση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, επιτρέπεται η ανάπτυξη αυτόνομων μπαταριών και συστημάτων αντλησιοταμίευσης, καθώς τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να συνεχίσουν τη διαδικασία αδειοδότησής τους, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο δίκτυο και αποκτώντας ένα ισχυρό πλεονέκτημα χρηματοδότησης από τα Ταμεία Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Δεύτερον, η αποτροπή συμμετοχής των συστημάτων αποθήκευσης με ΑΠΕ στο στην αγορά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς οι μπαταρίες με ΑΠΕ έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποδοτικά στην παροχή ευελιξίας και υπηρεσιών συστήματος», σημειώνει η Βαλμπούργκα Χέμετμπέργκερ, διευθύνουσα σύμβουλος τoυ SolarPower Europe

Και ο EASE (Eυρωπαϊκός Σύνδεσμος για την Αποθήκευση Ενέργειας), με ανοιχτή επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει την ανησυχία του για το νομοσχέδιο.

«Μελετούμε ακόμη τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, ωστόσο είναι πολύ απογοητευτικό ότι το συγκεκριμένο μέτρο παγώνει τις ήδη εγκεκριμένες επενδύσεις και κάνει διάκριση ανάμεσα στα συστήματα αποθήκευσης με ΑΠΕ και στις αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης (standalone) και την αντλησιοταμίευση. Επιπρόσθετα, τίθεται σαφέστατα ενάντια στην αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας, η οποία απορρέει από το Πακέτο Καθαρής Ενέργειας και περιλαμβάνεται στις γενικότερες αξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι στιγμής», σημείωσε ο Πάτρικ Κλέρενς, Γενικός Γραμματέας του EASE.

Tέλος, στην επιστολή του ο EASE υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο στέλνει αρνητικά μηνύματα σε όσους προγραμματίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη τους για τη διαφανή λειτουργία της εγχώριας αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την υπουργική απόφαση περιμένει η αγορά για την ανάπτυξη οικιακών φωτοβολταϊκών

Tην υπουργική απόφαση περιμένει η αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών ισχύος μέχρι 6 kWp που εκκρεμεί ήδη εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες με τον σχετικό νόμο να έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο.
energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ρυθμούς ενεργειακής κρίσης οι τιμές ρεύματος με αυξήσεις «φωτιά»

Νέες μεγάλες αυξήσεις στην χονδρική αγορά ρεύματος τον Ιούνιο. Που οφείλεται το άλμα τιμών. Εξαντλούνται οι αντοχές παρόχων να απορροφούν τις αυξήσεις. Αμηχανία στην κυβέρνηση, ελπίζει σε αποκλιμάκωση το υπουργείο Ενέργειας.
Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυθικές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση: Θα χρειαστούν 165 δισ. ευρώ

Αλλάζει πίστα στην αγορά ενέργειας η χώρα με το αναθεωρημένο σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Ο ρόλος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και οι προβληματισμοί για το δίκτυο.