ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Το νέο χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ και οι... εξεγέρσεις κατά των έργων

Ως το τέλος του έτους το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ, ενώ το υπουργείο ζήτησε κατεπείγουσα ενημέρωση από τις περιφέρειες για όλα τα έργα. Διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν υπόσχεται ο Κ. Σκρέκας.

Ανεβάζει ταχύτητες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καταφέρει να βάλει «σε μια σειρά» τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να κάμψει παράλληλα τις αντιδράσεις εναντίον τους.

Μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νέου χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, ώστε να δοθεί μία καθαρή εικόνα του ποιες επενδύσεις θα προχωρήσουν και σε ποιες περιοχές, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών.  Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αιτήσεις 10πλάσιες από αυτές που μπορούν να πραγματοποιηθούν, γεγονός που δημιούργησε “bottleneck” («μποτιλιάρισμα») στη ΡΑΕ αλλά και αύξηση στην πίεση στην αγορά.

Για το λόγο αυτό, όπως έχει γράψει το Business Daily, η ηγεσία του ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε εισαγωγή εγγυητικών επιστολών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μείνουν μόνο εκείνοι που πραγματικά μπορούν να επενδύσουν. Ειδικότερα, εξετάζεται να καθιερωθεί, σαν «κόφτης» η καθιέρωση εγγυητικής επιστολής 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ για όλες τις βεβαιώσεις παραγωγού πάνω από το 1 MW, με στόχο να ξεχωρίσουν οι επενδυτές που έχουν πραγματικά την πρόθεση και τη δυνατότητα να προωθήσουν έργα από τους «αεριτζήδες».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι θα αντιμετωπιστούν και θα ξεπεραστούν με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. «Υπάρχουν δήμαρχοι που καλοδέχονται την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας που δεν ενοχλεί και εν τέλει έχει οφέλη και για την τοπική κοινωνία», σημείωσε και τόνισε ότι για να μπορέσει η χώρα να αφήσει πίσω της τον λιγνίτη και να προχωρήσει σε ένα πιο πράσινο παραγωγικό μοντέλο οι ΑΠΕ είναι παραπάνω από απαραίτητες.

Οι αντιδράσεις πολιτών και ομάδων απέναντι στις ΑΠΕ έχουν δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στο ΥΠΕΝ που θέλει να προχωρήσουν οι επενδύσεις ώστε να μπορέσει να στηρίξει τον στόχο του για διείσδυση των ΑΠΕ έως 67% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030, όπως θα αναφέρεται στο ανανεωμένο ΕΣΕΚ. Ήδη την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στη Σύσταση Επιτελικής Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της μελέτης για την αξιολόγηση και αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός απέστειλε επιστολή προς όλες τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, ζητώντας αναλυτική εικόνα για τα έργα ΑΠΕ που λειτουργούν, κατασκευάζονται ή βρίσκονται λίγο πριν την έναρξη των εργασιών.

Ενδεικτικό του επείγοντος του ζητήματος είναι ότι ο ΥΠΕΝ ζητάει η σχετική ενημέρωση να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μία εβδομάδα. Μάλιστα, ειδικά για τις επενδύσεις σε αιολικά –που έχουν δεχτεί και το μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων -το ΥΠΕΝ θέλει να συγκεντρώσει τα  στοιχεία και για το υψόμετρο της περιοχής εγκατάστασης, τον αριθμό των ανεμογεννητριών σε κάθε έργο, και το βασικότερο, αν υπάρχουν έργα που βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο κόλπο βρήκαν παραγωγοί ΑΠΕ για να παρακάμπτουν το πλαφόν

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι παραγωγοί ΑΠΕ πωλούν λιγότερο ρεύμα στην αγορά Επόμενης Ημέρας, όπου έχει τεθεί πλαφόν τιμής, και προτιμούν τις άλλες αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου οι τιμές είναι πολλαπλάσιες.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για μικρά έργα ΑΠΕ, φθηνό ρεύμα για τους ευάλωτους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Σφοδρές επικρίσεις από Τσίπρα, προειδοποίηση για αύξηση τιμών στο ρεύμα. Αντιδράσεις από την αγορά για τις διατάξεις για την αποθήκευση ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόβονται» οι ανεμογεννήτριες από το σχέδιο για την Αστυπάλαια

Μόνο με φωτοβολταϊκά θα «τρέξει», τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα για το πρώτο «πράσινο» νησί, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων στα αιολικά. Προχωρά το αντίστοιχο πρόγραμμα και για τη Χάλκη.