Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία, στον σκοπό λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ) συμπεριλαμβάνεται και η ωρίμανση των Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας».
Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 1/6/2021 και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη, 2/6/2021.
Όπως έχει γράψει το BusinessDaily, μέχρι το τέλος του Μαρτίου αναμενόταν αρχικά ότι θα είχε κατατεθεί η ρύθμιση με την οποία αλλάζει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικά η λειτουργία της μονάδας προετοιμασίας έργων και επενδύσεων που δημιουργείται σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης στελεχών από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε δεύτερο στάδιο και κατά περίπτωση θα προσληφθούν και εξειδικευμένοι εξωτερικοί σύμβουλοι.
Η λειτουργία του μηχανισμού θεωρήθηκε απαραίτητη προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για την ωρίμανση (από πλευράς μελετών, κ.α.), έργων ή επενδύσεων που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Οι κοινοτικές υπηρεσίες γνωρίζουν πως σήμερα απαιτούνται περίπου 60 μήνες από την έναρξη προετοιμασίας ενός έργου μέχρι την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Συχνά χρειάζονται ακόμα περισσότερα χρόνια μέχρι την ανάθεση της σύμβασης, ενώ διάφορες ελλείψεις στην προετοιμασία οδηγούν σε καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών.
Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πως στον νέο μηχανισμό προετοιμασίας έργων του ΤΑΙΠΕΔ θα ενταχθούν στρατηγικά έργα, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ, στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και της τεχνολογίας. Εκτιμάται πως συνολικά θα ενταχθούν 40 – 45 έργα με μέσο προϋπολογισμό που θα φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να επιταχύνει συνολικές επενδύσεις κοντά στα 5 δισ. ευρώ, τουλάχιστον με βάση όσα υποσχέθηκε η ελληνική πλευρά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης έργων και επενδύσεων λειτουργούν, κατά την κυβέρνηση, και οι πρόσφατες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, αρκεί να υπογραφούν γρήγορα οι δεκάδες υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται πως μετά την ψήφιση του προηγούμενου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016, χάθηκε σχεδόν ένας χρόνος, ενώ για να εφαρμοστεί απαιτήθηκαν περίπου 400 αλλαγές στην αρχική νομοθεσία.