Νέα ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών στο Δημόσιο που γεννήθηκαν στη πανδημία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την διευκόλυνση της αποπληρωμής των οφειλών από την αγορά στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Το σενάριο προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης σε πολλές μηνιαίες δόσεις με κούρεμα των προσαυξήσεων και των προστίμων αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους μήνες σε συνάρτηση με την κατάσταση στην οικονομία και σε συνεννόηση με τους θεσμούς.
Παράλληλα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ο σχεδιασμός προβλέπει μεταξύ άλλων:
- «Πάγωμα» του κατώτατου μισθού για φέτος και επανεξέταση του από το 2022 και μετά και σε κάθε περίπτωση όταν το ΑΕΠ επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.
- Το καλοκαίρι θα ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων οι οποίες όμως θα ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους μεταβίβασης του 2022.
- Το βασικό σενάριο για τον τουρισμό προβλέπει ότι οι εισπράξεις θα κινηθούν στο 40% - 45% των εσόδων του 2019 αν και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τη πορεία του κλάδου. Για το 2022 ο πήχης μπαίνει στο 80% των ειπράξεων του 2019. Στο τραπέζι ειδικές ενισχύσεις για τους εποχικά εργαζόμενους στο τουρισμό με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι τα κλειδιά για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η πορεία του τουρισμού, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πέρασμα στη κατανάλωση του αυξημένου κατά 22 δις. ευρώ αποθέματος των καταθέσεων.
Ωστόσο, εκτιμούν ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί από το Μάιο και μετά ενώ θα ενεργοποιηθούν τα στοχευμένα μέτρα στήριξης για εστίαση, τουρισμό και επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που επιβεβαίωνουν διόγκωση των ελλειμμάτων πολύ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού εξαιτίας της παράτασης του lockdown. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρωτογενές έλλειμμα εκτινάχθηκε σχεδόν 20% πάνω από τον στόχο, με επιβάρυνση των κρατικών ταμείων της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Ειδικότερα,
- Το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στα 6,2 δισ. ευρώ και ήταν 18% μεγαλύτερο από τον στόχο των 5,248 δισ. ευρώ, αλλά και 3,5 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο περυσινό, όταν δεν υπήρχαν ακόμη οι επιβαρύνσεις της πανδημίας.
- Τα καθαρά έσοδα υστέρησαν περίπου κατά 3,1% έναντι του στόχου, ενώ σχεδόν 800 εκατ. ευρώ εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία τον Απρίλιο από τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδος (633 εκατ. ευρώ) και την επιστροφή κερδών από ομόλογα του Ευρωσυστήματος (162,7 εκατ. ευρώ).
- Εκτός από τις επιβαρύνσεις από τα μέτρα στήριξης, ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε σημαντικά και από την αύξηση των δαπανών για την άμυνα. Οι εκτός προγράμματος δαπάνες αυτής της κατηγορίας ήταν της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.