ΓΔ: 1418.36 0.81% Τζίρος: 52.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εξετάζουν το ενδεχόμενο απολύσεων ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες

Η Ελλάδα καταγράφει την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη ως προς τη μείωση των ωρών εργασίας, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Σε «Αχίλλειο πτέρνα» αναμένεται να εξελιχθεί το πρόβλημα της ανεργίας της χώρας, την ώρα που αναβαθμίζεται η οικονομία και οι προοπτικές για την μετα-Covid πορεία της.

Η απρόσμενη αναβάθμιση της οικονομίας από την Standard & Poor’s  την περασμένη Παρασκευή, τα βήματα των τραπεζών στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και οι προοπτικές που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης συνθέτουν ένα πιο ελκυστικό τοπίο για τους ξένους επενδυτές που βλέπουν με καλύτερο «μάτι» πλέον την ελληνική οικονομία.

Όμως η ανθεκτικότητα και η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και των εισοδημάτων, καθώς η ανεργία της χώρας παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης, σχεδόν 16%.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης βρίσκει τις επιχειρήσεις σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, 4 στους 10 επιχειρηματίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απολύσεις τους επόμενους έξι μήνες.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει πως ποσοστό 15% των επιχειρηματιών που απασχολούν εργαζομένους απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι θεωρεί «σίγουρα» υπαρκτό το ενδεχόμενο απολύσεων, ενώ ποσοστό 25% απάντησε πως είναι «μάλλον» υπαρκτό.

Η έρευνα διεξήχθη στην Περιφέρεια Αττικής το χρονικό διάστημα 16-19 Απριλίου 2021, με δείγμα 1.023 ενηλίκους από τον γενικό πληθυσμό.

«Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανησυχεί για το μέλλον της επιχείρησης τους, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ζητά την συνέχιση της στήριξης από την Πολιτεία, ενώ καταγράφεται σοβαρότατο πρόβλημα με οφειλές που βρίσκονται σε καθυστέρηση», υπογραμμίζει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στον εμπορικό κόσμο και να ελαχιστοποιηθούν οι απολύσεις εργαζομένων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πέντε νέα μέτρα με δημοσιονομικό κόστος που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Αν και είναι αβέβαιο κατά πόσο θα υποστηρίξουν τα μέτρα την πραγματική οικονομία, τα καλωσόρισαν παράγοντες της αγοράς, εκτιμώντας ότι πρόκειται για σημαντικές μειώσεις που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Σε δήλωση του, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος τονίζει ότι «πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου άλλωστε ήταν και η μείωση της προκαταβολής φόρου και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, που και αυτά ικανοποιούνται με τις αποφάσεις αυτές του πρωθυπουργού».

«Όλα τα μέτρα έχουν θετικό πρόσημο και σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσουν να βάλουν σε μια νέα πορεία την ελληνική οικονομία μετά από αυτή την εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία,» καταλήγει ο ίδιος.

Εύθραυστη αγορά εργασίας

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μελέτη των επιστημονικών συνεργατών της ΓΣΕΕ για την επομένη της υγειονομικής κρίσης κάνει λόγω για εύθραυστη αγορά εργασίας, με υψηλό κίνδυνο ανεργίας, φτώχειας και όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η Ελλάδα, καταγράφει την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη ως προς τη μείωση των ωρών εργασίας, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ η μείωση των ωρών εργασίας στην χώρα μας το 2020, ανήλθε στο 12,6%.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι το κόστος των μειωμένων ωρών, ισούται με περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Δηλαδή, αντιστοιχεί περίπου στο 11% του εργατικού δυναμικού.

Επίσης, προσθέτει ότι το β’ τρίμηνο του 2020 τα περισσότερα κράτη-μέλη προτίμησαν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, ενώ μόνο η Ισπανία και η Ιρλανδία επέτρεψαν έναν συγκριτικά μεγάλο αριθμό απολύσεων.

Η Ελλάδα ήταν το κράτος μέλος με το μεγαλύτερο ποσοστό μισθωτών σε καθεστώς αναστολής της εργασίας τους (περίπου 27% των μισθωτών).

Η πλήρης ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μπορεί να καθυστερήσει πολύ, τονίζει η μελέτη. «Αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιδείνωση του κινδύνου εργασιακής φτώχειας, αλλά και την επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας. Αν πράγματι θέλουμε να πετύχουμε μια πιο ανθεκτική και αποτελεσματική ανάκαμψη της οικονομίας, καθίστανται απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις που εγγυώνται την ασφάλεια του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων με επιλογές αύξησης του κατώτατου μισθού και του μέσου εισοδήματος και διασφάλισης και δημιουργίας θέσεων εργασίας,» συνεχίζει.

«Πολύ σημαντική είναι επίσης η αύξηση της κοινωνικής προστασίας για όσους βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατανομής του εισοδήματος. Αυτό θα ενίσχυε την κατανάλωση και τη δυναμική της ανάκαμψης», καταλήγει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μείωση της ανεργίας και το αγκάθι των «αόρατων» μακροχρόνια ανέργων

Τουρισμός και κρατικά προγράμματα στήριξης που απαγορεύουν προσωρινά τις απολύσεις οδήγησαν σε μείωση ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Ανησυχητικά υψηλό το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς φορτιστές: Ανεπαρκής η υποδομή στην Ελλάδα

Μόνο 53 φόρτισης ανά εκατ. κατοίκων υπάρχουν στην Ελλάδα, έναντι 287 στην Ευρώπη. Στόχος της κυβέρνησης να αυξηθούν κατά 100.000 μέχρι το 2030. Πολλά τεχνικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χρήστες.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καύσωνας» στο ρεύμα: Η ΔΕΗ απορροφά μέρος της αύξησης τιμών τον Ιούλιο

Παρά την αύξηση 22% στην τιμή χονδρικής, το ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα έχει αύξηση κατά 14%, καθώς παρέχεται έκπτωση 31% επί της βασικής χρέωσης. Τον Ιούνιο καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή χονδρικής του 2024.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρουν» τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το πετρέλαιο παίρνει ρεβάνς

Πλήθος προβλημάτων οδηγούν σε καθυστέρηση της αντικατάστασης των αυτοκινήτων με ηλεκτρικά. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου θα έλθει αργότερα από το αρχικά προβλεπόμενο.
energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ρυθμούς ενεργειακής κρίσης οι τιμές ρεύματος με αυξήσεις «φωτιά»

Νέες μεγάλες αυξήσεις στην χονδρική αγορά ρεύματος τον Ιούνιο. Που οφείλεται το άλμα τιμών. Εξαντλούνται οι αντοχές παρόχων να απορροφούν τις αυξήσεις. Αμηχανία στην κυβέρνηση, ελπίζει σε αποκλιμάκωση το υπουργείο Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφειοκρατία – δικαστήρια οι μεγάλοι «κόφτες» των πράσινων επενδύσεων

Την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων σε δίκτυα, ΑΠΕ και αποθήκευση υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για την Ελλάδα. Μεγάλο εμπόδιο οι μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες.