Μείωση του ποσοστού των δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans) των ελληνικών τραπεζών κάτω από το 30% στο τέλος του 2021 από 36% στο τέλος Σεπτεμβρίου, εφόσον αυτές υλοποιήσουν τις σημαντικές τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.
Επιπλέον μέτρα από τις τράπεζες για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και μία πιθανή παράταση του «Ηρακλής» «θα επιταχύνουν περαιτέρω τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τα επόμενα δύο χρόνια», σημειώνει ο Fitch.
«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση κάτω από το 10% στο τέλος του 2022. Παρά τον ως ένα βαθμό εμπροσθοβαρή σχηματισμό προβλέψεων στο πρώτο εξάμηνο του 2020, αναμένουμε ότι οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα παραμείνουν υψηλές το 2021 ( από 1,5% έως 1,7% των συνολικών δανείων) λόγω των προσπαθειών των τραπεζών για επιτάχυνση της εξυγίανσης της ποιότητας του ενεργητικού τους», αναφέρει ο οίκος.
Σύμφωνα με τον Fitch, οι χώρες με υψηλά ποσοστά δανείων σε καθυστέρηση - όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία - που έκαναν μεγαλύτερη χρήση των πλαισίων για την αναστολή αποπληρωμής των δανείων (moratoria), θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες εισροές νέων δανείων σε καθυστέρηση μετά τη λήξη των moratoria.
Το επίπεδο των «παγωμένων» δανείων στην Ευρώπη