Περαιτέρω βελτίωση των πιστωτικών προφίλ των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) καθώς επιταχύνονται τα προγράμματα εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους αναμένει ο οίκος Fitch σε report του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όπως υπογραμμίζει χείρα βοηθείας στις τράπεζες θα προσφέρει και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία ο οίκος θεωρεί ότι, επίσης, θα επιταχυνθεί. Προσθέτει ακόμη ότι αναβαθμίζει τις προοπτικές (outlook) για τις επιδόσεις στο υφιστάμενο επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς η εξυγίανση των ισολογισμών θα δώσει περισσότερη οικονομική ευελιξία ως προς τις χορηγήσεις.
Ο οίκος σημειώνει ότι οι χαμηλές αξιολογήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και την υψηλή επιβάρυνση κεφαλαίου από τα μη δεσμευμένα απομειωμένα δάνεια.
Η ανακοίνωση, όμως, των σχεδίων των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» αποδεικνύει ότι θα υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας εντός της επόμενης 2ετίας, στόχο τον οποίο θα βοηθήσει και η επέκταση του «Σχεδίου Ηρακλής», αλλά και από την πρόσφατη επιτυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Τα νέα προγράμματα εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων μπορούν να οδηγήσουν τον δείκτη των NPEs στο 15% εντός των επόμενων 12μηνών από περίπου 35% που ήταν στα τέλη του 2020, ενώ προηγουμένως υπήρχε η εκτίμηση ότι ο συγκεκριμένος δείκτης θα υποχωρούσε στο 30% στα τέλη του 2021, καθώς δεν ήταν ακόμη γνωστό ότι το «Σχέδιο Ηρακλής» θα παρατείνονταν.
Ο οίκος προσθέτει ότι στις εκτιμήσεις του έχει λάβει υπόψιν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων «κόκκινων δανείων» λόγω της πανδημίας, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν σε moratorium δάνεια 26 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 (το 16% των συνολικών δανείων).
Στα πιθανά εμπόδια η Fitch συγκαταλέγει «δυσκολίες εκτέλεσης» των προγραμμάτων εξυγίανσης, εξαιτίας του μεγέθους των τιτλοποιήσεων και πιθανού αρνητικού αντίκτυπου στα επονομαζόμενα «πιστωτικά μαξιλάρια» των τραπεζών. Και σε αυτήν την περίπτωση στήριξη μπορεί να προσφέρει το «Σχέδιο Ηρακλής».
Αναφορικά με την κερδοφορία ο οίκος υποστηρίζει ότι το 2020 ήταν «αδύναμη» λόγω των υψηλών προβλέψεων έναντι επισφαλειών, οι οποίες εκτιμά ότι θα μειωθούν στη διετία 2021 – 2022 ιδιαίτερα για Εθνική Τράπεζα και Eurobank.
Ένα ακόμη θετικό στοιχείο για τις ελληνικές τράπεζες η βελτίωση του επιπέδου των καταθέσεων (στο 9% το 2020), στα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ και στις πιο ευνοϊκές συνθήκες πρόσβασης στις αγορές ομολόγων. Ο δείκτης κάλυψης μόχλευσης για τον κλάδο έφθασε στο 175% στα τέλη του 2020 από 131% που ήταν στα τέλη του 2019.