Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τη δημιουργία της πρώτης ενεργειακής κοινότητας γυναικών στην χώρα. Μετά από σχετική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.), αυτό το διάστημα «τρέχει» ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε γυναίκες επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα και μέχρι στιγμής βρίσκει θετική ανταπόκριση.
Ο πρόσφατος νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες επιτρέπει σε πολίτες, επιχειρήσεις και δήμους να συνεργαστούν για να παράγουν και να εξοικονομούν ενέργεια σε τοπικό επίπεδο, καθώς και να αναπτύσσουν και άλλες σχετικές υπηρεσίες και προϊόντα. H πρόσβαση σε τοπική, καθαρή και οικονομική ενέργεια και σχετικές υπηρεσίες, είναι πλέον εφικτή. «Η ενεργειακή κοινότητα είναι ουσιαστικά ένας ενεργειακός συνεταιρισμός που είναι ευρείας λαϊκής βάσης και στην περίπτωση μας τα μερίδια είναι πάρα πολύ μικρά, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες και να απολαύσουν τα οφέλη», σημειώνει μιλώντας στο Business Daily, η Αποστολίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρος του ΣΕΓΕ.
Με στόχο να πάρουν μέρος όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες στην κοινότητα αυτή, το ελάχιστο όριο συμμετοχής έχει οριστεί στα 500 ευρώ, που είναι από τα μικρότερα μερίδια συμμετοχής που έχουν οριστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Για τη δημιουργία της κοινότητας, ο στόχος ήταν οι 50 συμμετοχές για μία κοινότητα με 500 κιλοβάτ, αλλά η πορεία των συμμετοχών δείχνει πως τελικά θα μιλάμε για ένα πολύ μεγαλύτερο έργο με τουλάχιστον 200 συμμετοχές και 1 μεγαβάτ ενέργεια. Οι συμμετέχουσες επωφελούνται μέσω του net metering ή από μερίδιο κερδών ώστε να ισοψηφίζουν το κόστος του ρεύματος.
«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για να βοηθήσουμε τα μέλη μας σε επίπεδο οικονομικό και σε επίπεδο υποστήριξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Τα πάγια κόστη μίας επιχείρησης είναι ένα πάγιο ζήτημα που πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ιδίως σε περίοδο κρίσης. Ένα από αυτά είναι και το ρεύμα που είναι ένα σημαντικό κόστος. Έτσι μας ήρθε και αυτή η ιδέα για να βοηθήσουμε τα μέλη μας να έχουν φθηνή ρευματοδότηση στις επιχειρήσεις τους και στα σπίτια τους», σημειώνει η κ. Τσαλταμπάση.
Όταν άρχισαν να μελετούν περισσότερο το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων και της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα μας, τότε βρέθηκαν μπροστά σε στοιχεία της μεγάλης ανισότητας στο χώρο της ενέργειας που «είναι ασθενικά τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών και είναι τεράστια τα ποσοστά των γυναικών που βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια. Ένα έργο που ξεκίνησε για να βοηθηθούν οικονομικά τα μέλη μας κατέληξε πια να έχει και μία πολύ έντονη κοινωνική χροιά και έγινε ακόμα πιο έντονη η δέσμευσή μας στο να προχωρήσουμε στη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας», τονίζει η πρόεδρος του ΣΕΓΕ.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Electra Energy Cooperative, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα SmartRue του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκ μέρους του ελληνικού γραφείου της Greenpeace με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα, βρέθηκε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει ίση εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των Ενεργειακών Κοινοτήτων, καθώς το 93% αυτών έχουν λιγότερες από 2 γυναίκες στο Διοικητικό Συμβούλιό τους, το 34% έχει μία γυναίκα μέλος στο ΔΣ, ενώ μόλις το 17% έχει δύο. Μόλις το 1% έχει 4 ή 5 γυναίκες στο ΔΣ, ενώ το 42% των Ενεργειακών Κοινοτήτων δεν έχει γυναίκα μέλος.
Για την υλοποίηση της κοινότητας ο ΣΕΓΕ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Κοιν. Σ.Επ ΗΛΕΚΤΡΑ Energy, επίσημο μέλος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών (RESCOOP). Η ΗΛΕΚΤΡΑ Energy είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, που εργάζεται για ένα βιώσιμο και συμμετοχικό ενεργειακό σύστημα στην Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη και παρέχει στον ΣΕΓΕ ως δωρεά τις μελέτες.
Μέχρι στιγμής ο ΣΕΓΕ έχει εντοπίσει τρεις διαφορετικούς χώρους σε τρεις διαφορετικές περιφέρειες, αλλά για την τελική επιλογή της περιοχής πρέπει να υπάρχει γεωγραφική πλειοψηφία των μελών. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ανοιχτή πρόσκληση γυναικών επιχειρηματιών από όλη την Ελλάδα για να δηλώσουν συμμετοχές. Απ’ ό,τι φαίνεται οι περισσότερες δηλώσεις είναι στην Κεντρική Μακεδονία και στην Κρήτη. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί σε ποιες από τις δύο περιφέρειες θα γίνει η κοινότητα» σημειώνει η κ. Τσαλταμπάση.
Οι δηλώσεις συμμετοχής αρχικά ήταν ανοιχτές έως τις 5 Μαρτίου αλλά επειδή το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, οι δηλώσεις παρατείνονται έως και τις 15 Μαρτίου και μπορεί να χρειαστεί και νέα παράταση. Χθες, 12 Μαρτίου, ο ΣΕΓΕ οργάνωσε ένα forum ανοιχτής επικοινωνίας με μέλη και υποψήφια μέλη για να δοθεί περισσότερη ενημέρωση πάνω στο project ενώ στις 29 Μαρτίου θα υπάρξει ένα ενημερωτικό σεμινάριο για τις ενεργειακές κοινότητες και έως τέλος Ιουνίου θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας.
Οι ενδιαφερόμενοι για την Ενεργειακή Κοινότητα του ΣΕΓΕ μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το σύνδεσμο μέσω τηλεφώνου στο 2310224440 και μέσω email στο [email protected]