ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Χρηματοδότηση 480 εκατ. στους αγρότες για ανάπτυξη της παραγωγής

Σε τέσσερις άξονες κινείται ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης.

Με τη ρευστότητα να είναι ένα από τα «εμπόδια» της μετεξέλιξης του πρωτογενή τομέα η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτιμά ότι ένα πρόγραμμα ελκυστικών δανείων θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλυσε το σχέδιο του υπουργείου στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σημαντικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια θα αποτελέσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας στο οποίο συμμετέχουν επτά ελληνικές τράπεζες» όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο ΑΠΕ καθώς «μέσω αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου αναμένεται να χορηγηθούν δάνεια σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 480 εκατ. ευρώ.

Καθοριστική βοήθεια στην μετεξέλιξη του πρωτογενή τομέα θα αποτελέσει και το Ταμείο Μικροπιστώσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «προτείνεται να ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο των πρόσθετων πόρων που θα διατεθούν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την παροχή δανείων, ύψους έως 25.000 ευρώ προς τους παραγωγούς» και προσθέτουν πως «οι πόροι του κάθε δανείου θα προέρχονται από το ΠΑΑ και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με τη συμμετοχή τους να εκτιμάται μεταξύ 40% – 60% του χαρτοφυλακίου που θα προκύψει (διπλάσια μόχλευση των πόρων του ΠΑΑ), ενώ η διαχείρισή του δύναται να ανατεθεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων».

Το σχέδιο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο πρώτος άξονας αφορά αρχικά την ενίσχυση της κατάρτισης των νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ενώ ο δεύτερος, να γίνει παγκοσμίως γνωστή η «ελληνική διατροφή».

Η δυνατότητα παροχής δανεισμού σε όσους αγρότες θέλουν να μετεξελιχθούν από εργάτες γης σε αγρότες επιχειρηματίες ορίζεται ως ο τρίτος άξονας του στρατηγικού σχεδιασμού από τον κ. Λιβανό ενώ ο τέταρτος και από τους πιο σημαντικούς, είναι η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής μέσα από τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΑΠΕ «ο πρωτογενής τομέας τον οποίο ο κ. Λιβανός θέλει να εξελίξει σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, στηρίζεται, κυρίως, σε παραδοσιακές καλλιέργειες και παραγωγή και για να γίνει πράξη η μετεξέλιξη του σε έναν τομέα σύγχρονης παραγωγής με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, απαιτείται η ταυτόχρονη υλοποίηση και των τεσσάρων αξόνων που αναπτύξει το ΥΠΑΑΤ» και πρόσθεσαν «επίσης, οι νέοι αγρότες πρέπει να είναι καταρτισμένοι στις παραδοσιακές και νέες μορφές παραγωγής με χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ απαιτείται και δανεισμός για την ανάπτυξή τους αλλά και συναίνεση πολιτική για την εφαρμογή τους. Όλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΑΑΤ, θα ενισχύσουν το μοναδικό brand της “Ελληνικής Διατροφής” και τα προϊόντα μας θα μπορέσουν να προωθηθούν διεθνώς».

Κατάρτιση

Σήμερα σε όλη την επικράτεια λειτουργούν 6 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ), σε Ιωάννινα, Καλαμπάκα, Κρήτη (Μεσσαρά Ν. Ηρακλείου), Λάρισα, Μαρούσι Αττικής (Κτήμα Συγγρού) και στη Νεμέα, με τις εξής ειδικότητες:

  1. Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων, με ειδικότητα: Γαλακτοκομία – Τυροκομία
  2. ΕΠΑ.Σ. Καλαμπάκας, με ειδικότητα: Ξυλογλυπτική – Διακοσμητική Επίπλου
  3. ΕΠΑ.Σ. Κρήτης, με ειδικότητα: Θερμοκηπιακές Κατασκευές και Καλλιέργειες
  4. Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ. Λάρισας, με δύο ειδικότητες: α. Ζωοτεχνία & β. Αγροτικά Μηχανήματα
  5. ΕΠΑ.Σ. Αμαρουσίου, με ειδικότητα: Φυτοτεχνικές Επιχειρήσεις – Αρχιτεκτονική Τοπίου
  6. ΕΠΑ.Σ. Νεμέας, με ειδικότητα: Αμπελουργία – Οινοτεχνία

«Μία από τις βασικές στρατηγικές για την υλοποίηση του φιλόδοξου, αλλά και ρεαλιστικού αυτού σχεδίου μας, είναι η ενδυνάμωση της γεωργικής επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» είπε ο κ. Λιβανός προς τον κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του και συμπλήρωσε ότι «βούλησή μας είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων έξι Επαγγελματικών Σχολών, αλλά και η παροχή κινήτρων για αύξηση της συμμετοχής των ενδιαφερομένων, μετά από την αναγκαία χαρτογράφηση των εξειδικευμένων αναγκών των αγροτών. Και, βεβαίως, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου πλαισίου, με έμφαση στην τεχνολογία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».

«Ελληνική Διατροφή»

Το ενδεχόμενο διαφημιστικής προβολής της «Ελληνικής διατροφής» διεθνώς εξετάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί «σε προϊόντα όπως το λάδι, το οποίο αν και το καλύτερο παγκοσμίως, δεν έχει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται το κρασί, η φέτα και άλλα ελληνικά προϊόντα εγνωσμένης ποιότητας και διατροφικής αξίας».

«Τα προϊόντα της ελληνικής γης, της ελληνικής κτηνοτροφίας και αλιείας, είναι προϊόντα μοναδικής διατροφικής αξίας. Στοχεύουμε και σκοπεύουμε να προωθήσουμε την υγιεινή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως brand μοναδικής αξίας» είπε ο κ. Λιβανός προς τον πρωθυπουργό σημειώνοντας «η Ελληνική Διατροφή ως σήμα κατατεθέν μπορεί όχι μόνο να προσελκύσει νέους επισκέπτες στη χώρα μας και να διαφημίσει την Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και να συνδέσει τα διάφορα είδη τουρισμού μεταξύ τους».

Μεγάλη βαρύτητα στη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων δίνει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς όπως τόνισαν πηγές από του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «από τις πρώτες ενέργειες του Σπήλιου Λιβανού από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ήταν να επικοινωνήσει με τους Τομεάρχες Αγροτικών Θεμάτων όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να τους καλέσει να συζητήσουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αποπληρωμή «ακριβών» δανείων και το 2025

Το βασικό σκέλος του σχεδίου, προβλέπει τη συνέχιση της πρόωρης αποπληρωμής του διμερούς δανείου της Ελλάδας με χώρες της ευρωζώνης, ώστε έως το 2030 να έχει εξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος του.