ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Trapeza, trapeza peiraios
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος, Κεντρική είσοδος επί της οδού Πανεπιστημίου

Εκτινάχθηκε πάνω από τα 20 δισ. το έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού

Εκτροχιασμό των εσόδων κατά 7 δισ. και διόγκωση των δαπανών κατά 9,9 δισ. ευρώ προκαλεί η πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρ. Ελλάδος. Στουρνάρας: Πρώτο μέλημα η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Την ακραία δημοσιονομική επιδείνωση που έχει προκαλέσει η πανδημία αντανακλούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ταμειακή βάση, για την εξέλιξη των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών του 11μήνου, όπου για πρώτη φορά καταγράφεται εκτίναξη του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού πάνω από τα 20 δισ. ευρώ.

Η ΤτΕ αναφέρει ότι «την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 19.464 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 637 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 38.041 εκατ. ευρώ, από 45.052 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 54.923 εκατ. ευρώ, από 45.014 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019. 7011 9.909».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στον τακτικό προϋπολογισμό, όπου δεν καταγράφονται οι δαπάνες επενδύσεων και τόκων, σημειώνεται μείωση των εσόδων κατά 7,011 δισ. ευρώ, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, ενώ οι δαπάνες, λόγω των πρωτοφανών μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, έχουν «φουσκώσει» κατά 9,9 δισ. ευρώ. Με την προσθήκη και του ελλείμματος στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων, που εκτινάχθηκε από 1,238 δισ. στα 3,558 δισ., καθώς πολλά προγράμματα στήριξης πέρασαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εκτινάχθηκε πάνω από τα 20 δισ., στα 20,059 δισ.

Έτσι, κορυφώνεται η αγωνία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον τελευταίο και ιδιαίτερα κρίσιμο μήνα του έτους, καθώς τον Δεκέμβριο είναι συγκεντρωμένες μεγάλες αναμενόμενες εισπράξεις φόρων, ενώ ο προϋπολογισμός σηκώνει το βάρος του δεύτερου lockdown, με τον Θ. Σκυλακάκη να τονίζει χθες ότι οι επιδράσεις θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από τον Δεκέμβριο και μετά.

Τα στοιχεία της ΤτΕ για τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου (Νοέμβριος 2020)

tte_elleimma

 

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζει στην τελευταία έκθεση για τη νομισματική πολιτική, ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι μόνιμου χαρακτήρα, ενώ είναι ανάγκη να επανέλθει η δημοσιονομική ισορροπία το συντομότερο μετά την κρίση της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι:

  • «Το 2020 υιοθετήθηκε σειρά έκτακτων και στοχευμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων με σκοπό το μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα. Η έντονα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική έχει ως αποτέλεσμα τη μεταστροφή του δημοσιονομικού αποτελέσματος της γενικής κυβέρνησης σε έλλειμμα το 2020 και, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ύφεση και τον αποπληθωρισμό, τη σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.
  • Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις, εφόσον παραμείνουν στοχευμένες και δεν λάβουν μόνιμο χαρακτήρα, δεν αναμένεται να υπονομεύσουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, χάρη στα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του όπως η σύνθεση και το προφίλ αποπληρωμών του.
  • Την επαύριο της πανδημίας, καθώς η οικονομία θα επανέρχεται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας».

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΤτΕ για το πρωτογενές έλλειμμα του 2020 έχουν αναθεωρηθεί προς το χειρότερο. Όπως σημειώνεται στην έκθεση,

  • «Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης το 2020, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας, αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο έναντι της πρόβλεψης του Ιουνίου και να διαμορφωθεί σε έλλειμμα της τάξεως του 7,3% του ΑΕΠ, εξαιτίας της μεγαλύτερης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως προβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, και των επιπλέον δημοσιονομικών παρεμβάσεων».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,66 δισ. το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού στο α΄εξάμηνο

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 27.838 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο όπου είχαν ανέλθει στα 24.187 εκατ. ευρώ.