Υπό το φάσμα της βαθιάς κρίσης στην αγορά, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν κατεβάσει ρολά, το click away να αποτελεί σταγόνα στην «έρημο» των πωλήσεων και τον χριστουγεννιάτικο τζίρο να έχει χαθεί οριστικά, το οικονομικό επιτελείο αναζητά νέες ενέσεις ρευστότητας για τα άδεια ταμεία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν την αναδρομική διαγραφή του 50% των φθηνών δανείων που έλαβαν πάνω από 145.000 επιχειρήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι θα επιστραφεί στο κράτος το 50% του δανείου, ενώ το άλλο 50% θα θεωρηθεί επιδότηση και θα δοθεί ως δώρο όπως έγινε άλλωστε με την τέταρτη φάση και θα ισχύσει τουλάχιστον για τον πέμπτο κύκλο που αναμένεται να ανοίξει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι «είναι λογικό αίτημα να μην επιστραφεί ένα μεγάλο ποσοστό» για τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ επικαλούμενος σχετικές αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στη Βουλή επισημαίνει ότι εξετάζεται ποιο ποσοστό του ποσού που έλαβαν οι επιχειρήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα επιστραφεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης σχετικής απόφασης το επόμενο διάστημα.
Το αναδρομικό «κούρεμα» κατά 50% των κρατικών δανείων που δόθηκαν στις επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών είναι ένα από τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας που ζητάει ο εμπορικός κόσμος.
Όπως λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς, το λιανεμπόριο χάνει και τις τελευταίες ελπίδες αξιοποίησης της εορταστικής περιόδου, καθώς η μέθοδος "click away" δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει τον χριστουγεννιάτικο τζίρο. «Είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη η λήψη πραγματικών μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», δηλώνει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ζητώντας μάλιστα να επεκταθεί το Πρόγραμμα με Επιστρεπτέες 5 και 6 όπου θα προβλέπεται μεγαλύτερο διαθέσιμο κεφάλαιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και με το ποσό για επιστροφή να μην ξεπερνά το 30%. Επίσης, οι έμποροι θεωρούν αναγκαίο στις επιστρεπτέες 1,2 και 3 όπου θα πρέπει να επιστραφεί όλο το ποσό στο κράτος, να ισχύσει μείωση κατά 50% των χρημάτων που θα κληθούν να επιστρέψουν οι δικαιούχοι.
Σημειώνεται ότι στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής καταβλήθηκαν 3,369 δισ. ευρώ σε περίπου 145.000 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το για να διαγραφεί από το κράτος το 50% αυτή της υποχρέωσης των επιχειρήσεων ανέρχεται σχεδόν σε 1,7 δισ. ευρώ. Στον τέταρτο κύκλο μοιράστηκαν 2,16 δισ. ευρώ σε 444.170 ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους. Έτσι, η ανάσα ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις από τους τέσσερις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής φθάνει τα 5,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, για το επιστρεπτέο τμήμα των φθηνών κρατικών δανείων, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις.
Τον Ιανουάριο θα ενεργοποιηθεί η πέμπτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ στον κύκλο αυτό θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που άρχισαν να λειτουργούν μέσα στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Το 50% της κρατικής ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο της διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021.
Για τον προσδιορισμό του ύψους της ενίσχυσης θα εφαρμόζεται ο μαθηματικός τύπος και θα συνυπολογίζεται η πορεία του τζίρου για ολόκληρη τη περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου ενώ το τελικό ποσό θα προσαρμόζεται ανάλογα και με τα χρήματα που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Τον Μάρτιο αναμένεται να έρθει ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη στήριξη των επιχειρήσεων με βάση τη μείωση του τζίρου τους τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.