Την ανησυχία του για παράταση της κρίσης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των πρόσθετων μέτρων στήριξης.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη η κατάσταση στην οικονομία παραμένει αβέβαιη αλλά «πρέπει να τα βγάλουμε πέρα όπως ακριβώς και στη διάρκεια ενός πολέμου», όπως σημείωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.
Αν και δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση εάν τα δημόσια οικονομικά «αντέχουν» επιδείνωση της κρίσης και διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο, για μία ακόμη χρονιά, των εσόδων του τουρισμού, παραδέχθηκε ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές στον προϋπολογισμό εξαιτίας των μέτρων περιορισμού.
Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει εκτιμήσει ότι το κόστος των μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα φθάσει στα 7,5 δισ. ευρώ, ποσό. Όμως τα νέα υγειονομικά δεδομένα αλλάζουν τον αρχικό σχεδιασμό και βάζουν στο τραπέζι δυσμενή σενάρια για τη διάρκεια και την έκταση των ζημιών από την κρίση, με βάση τα οποία η πρόσθετη επιβάρυνση του δημοσίου έως τον Απρίλιο μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
Ο λογαριασμός των έκτακτων υποχρεώσεων ύψους 3,1 δισ. ευρώ ως τον Απρίλιο διαμορφώνεται ως εξής:
- 500 εκ. ευρώ κοστίζει τον Φεβρουάριο η καραντίνα και παράταση της για ακόμα δύο μήνες θα ανεβάσει το συνολικό ποσό στο 1,5 δις. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει η σημερινή μορφή της και δεν θα πάμε σε σκληρό lockdown
- 500 εκ. ευρώ θα δαπανήσει το Δημόσιο για την επιδότηση των πάγιων δαπανών των εταιρειών σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων και άλλα 300 εκ. ευρώ για την επιδότηση των δόσεων στα επιχειρηματικά δάνεια.
- 230 εκ. ευρώ θα είναι η διαρροή στα έσοδα σε περίπτωση που, λόγω της στενότητας στην αγορά, παγώσει η πληρωμή του ΦΠΑ και άλλα 280 εκ ευρώ από αναστολές για δόσεις ρυθμίσεων στο Δημόσιο φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
- 300 εκ. ευρώ θα απαιτηθούν για παράταση των επιδομάτων ανεργίας τον Μάρτιο και Απρίλιο.
Άλλωστε και πέρυσι τον Απρίλιο είχε κατατεθεί, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας, συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους πέντε δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες δαπάνες.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι δεν έχουν όλες δεχθεί πλήγμα από την πανδημία και γι’ αυτό δεν εντάχθηκαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή όλοι όσοι κατέθεσαν αίτηση. «Αίτηση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή κατέθεσαν 700.000 επιχειρήσεις, ενώ εξ αυτών οι 260.000 είχαν αυξημένο τζίρο και για αυτό και έμειναν χωρίς το ποσό αυτό», επισήμανε.
Για το τέλος της κρίσης, ο αναπληρωτής υπουργός, εκτίμησε ότι δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού και επιπλέον η εποχικότητα του ιού. Δεν το ξέραμε στην προηγούμενη φάση, όπως είπε, αλλά πλέον φαίνεται ότι έχει μια εποχικότητα και ο συνδυασμός αυτός μπορεί να βοηθήσει ώστε να αλλάξει η δυναμική του.