Στους θεσμούς θα παρουσιάσει, με τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, το σχέδιο για την δημιουργία bad bank επιτελείο της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέχεια των παρουσιάσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις διοικήσεις των βασικών εμπορικών τραπεζών: Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Attica Bank.
Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη διοίκηση της κάθε τράπεζας, επιτελείο της ΤτΕ παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο, χωρίς ωστόσο να εμβαθύνει σε όλες τις τεχνικές παραμέτρους οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν και αποφασιστούν από την κυβέρνηση. Η ανταπόκριση των τραπεζών στο σχέδιο ήταν ιδιαίτερα θετική, ενώ στις συναντήσεις αποσαφηνίστηκαν αρκετές πλευρές του σχεδίου.
Αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα για τις τράπεζες, η όσο το ταχύτερο δραστικότερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η δημιουργία της bad bank, η οποία μπορεί να διευρύνει τις επιλογές για την ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία που η πανδημία θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σημειώνεται ότι η αξιοποίηση της bad bank θα είναι εθελοντική και παράλληλα με την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής».
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δημιουργία bad bank μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την οριστική αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο σημειώνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε την αναλυτική πρόταση για την δημιουργία bad bank στο γραφείο του πρωθυπουργού και στο υπουργείο Οικονομικών στις 30 Σεπτεμβρίου και μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αποφύγει το παραμικρό σχόλιο.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο θα πρέπει να το προωθήσει στις ευρωπαϊκές αρχές η κυβέρνηση και να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με διάφορες πλευρές και κυρίως με την DG Comp. Οι διαβουλεύσεις αυτές θα κρίνουν αν το σχέδιο θα κερδίσει ευρύτερη αποδοχή και θα υλοποιηθεί.
Σημειώνεται ότι η δημιουργία κεντρικών bad banks οι οποίες θα αναλάβουν το βάρος των κόκκινων δανείων που θα δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού έχουν κερδίσει την υποστήριξη ευρωπαϊκών θεσμών όπως της ΕΚΤ και του ESM αλλά και του ΔΝΤ.
Πανέτα: Να εξεταστούν πρόσθετα εργαλεία
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, μιλώντας στην Καθημερινή, εμφανίστηκε θετικός στη διεύρυνση των επιλογών και των εργαλείων με στόχο την ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Επανέλαβε το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών ακόμα και μετά την υλοποίηση των συναλλαγών στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για τη μείωση των ΜΕΔ. Πρώτα από όλα, οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα θα πρέπει να διευκολύνουν τη διαδικασία μείωσης των ΜΕΔ. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να γίνει ενδελεχής ανάλυση περαιτέρω εργαλείων τα οποία θα μπορούσαν να προστεθούν στο πλαίσιο των μέσων που χρησιμοποιούνται για την επίλυση των ΜΕΔ. Για αυτά τα ζητήματα η ΕΚΤ συνεργάζεται στενά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος».
Στουρνάρας: Ευκαιρία για την εξυγίανση των τραπεζών η bad bank
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας το Σάββατο στην εφημερίδα «Τα Νέα», για τη bad bank σημείωσε: «Ακόμα όμως και μετά τις εν λόγω συναλλαγές, και χωρίς να λάβουμε υπόψη τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προέλθουν από την πανδημία, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) ο οποίος θα είναι πολλαπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για σύσταση Asset Management Company (AMC) προσφέρει τη δυνατότητα για ανάταξη του τραπεζικού συστήματος με πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού των ελληνικών τραπεζών, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα των ΜΕΔ και της Αναβαλλόμενης Φορολογίας. Είναι μια άρτια πρόταση που επεξεργαστήκαμε εντατικά με τους συμβούλους (Rothschild, BCG, Deloitte) τους προηγούμενους μήνες και διαβουλευόμαστε με τους αρμόδιους φορείς. Αναφορικά με το θέμα της πανευρωπαϊκής bad bank, παρακολουθούμε τις συζητήσεις που γίνονται, οι οποίες όμως θεωρώ ότι είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο».