ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Μ. Βορίδης: Πλήρης υποστήριξη του αγροτικού πληθυσμού

Η νέα ΚΑΠ πρέπει να διασφαλίζει το αγροτικό εσόδημα, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Η πρόοδος της εξέτασης της δέσμης μεταρρύθμισης της Κοινής Aγροτικής Πολιτικής μετά το 2020, στη βάση Έκθεσης Προόδου που κατήρτισε η Φινλανδική Προεδρία, απασχολήσε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, επισήμανε την ανάγκη η ΚΑΠ να παραμείνει μια ολοκληρωμένη κοινή πολιτική που θα εγγυάται τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, την κοινωνική συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των καταναλωτών. Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι, με αίσθημα πολιτικής ευθύνης, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της χρηματοδότησης της νέας ΚΑΠ, τιμώντας πλήρως τις προσδοκίες του αγροτικού πληθυσμού. Υπό αυτό το πρίσμα, υποστήριξε την πλήρη γεφύρωση του χάσματος ύψους -15% μεταξύ τρεχουσών δαπανών και της πρότασης της Επιτροπής, σε πραγματικούς όρους.

Όσον αφορά τη συνέχιση των συζητήσεων, ο υπουργός υποστήριξε ότι κρίσιμο στοιχείο της είναι η απλούστευση των απαιτήσεων της πράσινης αρχιτεκτονικής και ότι τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν την απαραίτητη ευελιξία να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τα ιδιαίτερα γεωφυσικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, σημείωσε ότι οι αυξημένες περιβαλλοντικές φιλοδοξίες δεν πρέπει να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των μικρών εκμεταλλεύσεων. Η επιβίωσή τους είναι ζωτικής σημασίας, όπως υποστήριξε, αφού συνεισφέρουν τα μέγιστα στη διατήρηση του τοπίου, της βιοποικιλότητας και της ζωτικότητας της ελληνικής υπαίθρου. Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό μικροκαλλιεργητών, που όμως αντιστοιχούν μόνο στο 5% της συνολικής επιλέξιμης έκτασης της χώρας, η εξαίρεσή τους από τους ελέγχους και τις κυρώσεις της αιρεσιμότητας, αποτελεί πραγματική απλούστευση, είπε ο υπουργός και, κλείνοντας, τόνισε ότι προσβλέπει στη συνέχιση των συζητήσεων προς εύρεση συμβιβαστικών λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις υψηλές μας φιλοδοξίες με τρόπο ευέλικτο και αποτελεσματικό.

Το Συμβούλιο αντάλλαξε, επίσης, απόψεις σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής για την προστασία και αποκατάστασης των δασών του πλανήτη και τη Δασική Στρατηγική της Ένωσης μετά το 2020. Ο κ. Βορίδης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τις προοπτικές που απορρέουν από τις προτεινόμενες δράσεις και εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της. Επιπλέον, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το Συμβούλιο για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση 2018-2028, μέσω της οποίας υιοθετήθηκε το πρότυπο της Μεσογειακής δασοπονίας για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Ακολούθως, κατά την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ζήτημα της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ σε γεωργικά προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης, ο υπουργός σημείωσε ότι συμφωνεί και υποστηρίζει την πρόταση για ταχεία ενεργοποίηση των μέτρων εκείνων της κοινής οργάνωσης αγοράς που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών και θα προστατεύσει τους ευρωπαίους παραγωγούς. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της παραγωγής ροδάκινων στην Ελλάδα, ο οποίος μετά το ρωσικό εμπάργκο, δέχεται ένα ακόμα πλήγμα από τα αμερικανικά αντίμετρα. Τέλος, κ. Βορίδης εξέφρασε τη στήριξή του στις ενέργειες της Επιτροπής προς επίλυση με την αμερικανική πλευρά μέσω διαπραγματεύσεων.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε, επίσης, για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τη νόσο της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Ο υπουργός αναγνώρισε το σημαντικό έργο της Επιτροπής και τη συνεχή βελτίωση της στρατηγικής της προσέγγισης, σημειώνοντας την ανάγκη για επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού τους κόστους μονάδας για τα κτηνιατρικά προγράμματα. Επισήμανε ότι έχει δοθεί πολύ υψηλή προτεραιότητα στον κίνδυνο εμφάνισης του νοσήματος στην Ελλάδα και ως εκ τούτου έχουν εντατικοποιηθεί δράσεις για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος στη χώρα, όπως η ενημέρωση και κατάρτιση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οργανώσεων, η εμπλοκή συναρμόδιων εθνικών αρχών και επικουρικών δυνάμεων και εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού. Πρόσθεσε, δε, ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε δαπάνη ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση του κτηνιατρικού δυναμικού της χώρας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ασφάλεια τροφίμων, ο υπουργός σημείωσε ότι αναγνωρίζεται η σημασία του αιτήματος των ευρωπαίων καταναλωτών για ακριβέστερη πληροφόρηση σχετικά με την ένδειξη προέλευσης των τροφίμων, που συχνά συνδέεται με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, και αναφέρθηκε στα εθνικά μέτρα για το γάλα που εφαρμόζονται με εξαιρετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία εναρμόνισης της ενωσιακής νομοθεσίας στην κατεύθυνση της υποχρεωτικής σήμανσης του πρωταρχικού συστατικού τροφίμων, με τρόπο που να μη διαταράσσει σοβαρά την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Όσον αφορά στα θέματα αλιείας, το Συμβούλιο συζήτησε και έφθασε σε πολιτική συμφωνία, με ειδική πλειοψηφία, για τις αλιευτικές δυνατότητες ορισμένων αποθεμάτων ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα για το έτος 2020, ενώ επίσημη έγκριση θα γίνει μέσω γραπτής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για το θέμα, ο υπουργός εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με πρόβλεψη εφαρμογής της χρήσης κάμερας CCTV ως μέτρο ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη ότι τέτοια μέτρα μπορούν να επιφέρουν δυσανάλογο κόστος στον τομέα. Επίσης, το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση Θυννοειδών Ατλαντικού ICCAT, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας, στις 18-25 Νοεμβρίου.

Ο κ. Βορίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την ανάκαμψη του αποθέματος τόνου, ως αποτέλεσμα επιτυχημένης ορθολογικής διαχείρισης, χάρη στη συνεργασία των αλιέων που για μεγάλο χρονικό διάστημα υποβλήθηκαν σε σημαντικούς περιορισμούς, με μεγάλες απώλειες του εισοδήματός τους. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι πρέπει πλέον να βελτιωθούν οι δυνατότητες για τους αλιείς του τόνου και ειδικότερα για τους επαγγελματίες της μικρής παράκτιας αλιείας, της μη βιομηχανικής αλιείας.

Κλείνοντας, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να δοθούν έμπρακτες και σαφείς δυνατότητες ενίσχυσης της αλιευτικής τους δραστηριότητας, προκειμένου να στηριχθούν οι νησιωτικές περιοχές.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» για την Ελλάδα καθώς έχει χαθεί το 31% των αγροκτημάτων

Σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace, από το 2007 έχουν χαθεί 2 εκατ. εμπορικά αγροκτήματα στην ΕΕ. Σημαντική η μείωση κερδών στα μικρά αγροκτήματα της Ελλάδας που το 2021 κέρδιζαν 29% λιγότερα σε σχέση με το 2007.
Rodakina-rodakinoparagogoi-Imathia-kinitopoiseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα κινδύνου για την ελληνική παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών

Σε 6.500 φτάνουν ήδη τα στρέμματα με παραμορφωμένα ροδάκινα και νεκταρίνια με το πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων να σημειώνει πως είναι κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη ΚΥΑ για παράταση στην υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας

Νέα τροποποίηση για την προθεσμία υποβολής στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ των στοιχείων συμβάσεων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, για την απαλλαγή τους από τον φόρο εισοδήματος κατά 30-50%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η υποχρεωτικότητα του μέτρου της αγρανάπαυσης και το 2024

Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ οι καλλιέργειες πρέπει να καλλιεργούνται χωρίς χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τη διατήρηση της περιβαλλοντικής φιλοδοξίας της ΚΑΠ. Τις επόμενες μέρες ψηφίζεται το μέτρο με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2024.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό μεγάλη πίεση η αγορά ελληνικών λιπασμάτων μετά τις πλημμύρες

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, μειωμένες θα είναι ποσότητες λιπασμάτων που θα χρησιμοποιηθούν λόγω των οικονομικών προβλημάτων των αγροτών της Θεσσαλίας.