ΓΔ: 2011.67 -0.63% Τζίρος: 107.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:34:41
Φώτο: Shutterstock

Rheinische Post: Βαρύ πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό από την πανδημία 

Η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη ειδικούς του τουριστικού κλάδου, υποστηρίζει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα κυμανθούν μεταξύ τριών και τεσσάρων δισ. ευρώ για το 2020.

Στην όχι και τόσο καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού αλλά και στην αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Rheinische Post, μέρος του οποίου αναπαράγει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. 

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, σε αναπόκρισή της από την Αθήνα, «η Ελλάδα πίστευε μέχρι τώρα ότι έχει το πάνω χέρι στη πανδημία. Άξαφνα όμως οι αριθμοί των κρουσμάτων εκτινάχθηκαν. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τα κρούσματα σε σχέση με τον Ιούνιο τριπλασιάστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει και πάλι αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα».

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «τα μέτρα πλήττουν και την οικονομία. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι δυσοίωνες. Η Κομισιόν αναμένει για φέτος συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας 9%. Η διαμόρφωση της ύφεσης εξαρτάται κυρίως από τις εξελίξεις στο μέτωπο του τουρισμού, ο οποίος συνέβαλλε με περισσότερο από 21% στο ΑΕΠ και διασφάλισε το 20% των θέσεων εργασίας. Οι ελπίδες για ένα δυναμικό ξεκίνημα μετά το τετράμηνο αναγκαστικό διάλειμμα δεν ευοδώθηκαν. Σχεδόν 18 δισεκατομμύρια ευρώ έφεραν πέρυσι οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα. Ειδικοί του τουριστικού κλάδους τοποθετούν τα φετινά έσοδα του τουρισμού στα 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή μειώνονται και τα φορολογικά έσοδα. Το πρώτο επτάμηνο του έτους τα έσοδα βρίσκονταν σχεδόν 18% κάτω από τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών. Στον προϋπολογισμό για το 2020 ο υπουργός προέβλεπε πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ και σήμερα αναμένεται ένα έλλειμμα 7%. Η πανδημία ρίχνει την Ελλάδα πίσω και στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης και της αύξησης του νέου δανεισμού το δημοσιονομικό έλλειμμα ενδέχεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ.

Σε αντίθεση ωστόσο με την δημοσιονομική κρίση 2010-2018 προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα ορθοποδήσει σχετικά γρήγορα. Η Κομισιόν προβλέπει για το 2021 ανάπτυξη 6%. Το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και πόσο έξυπνα η Αθήνα θα διαθέσει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Καραμανλή: Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε διεθνή τουριστικό προορισμό

Η Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει ως διεθνής τουριστικός προορισμός, με ιδιαίτερες εμπειρίες, φοιτητική ζωή και πλούσια γαστρονομία, τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή στο 20ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννη: Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό

Η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει ασφαλής και αξιόπιστη εν μέσω αβεβαιότητας. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν έχουν επηρεάσει τον τουρισμό, εκτός από ορισμένες ακυρώσεις από Ισραήλ λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
businessdaily-Kyriakou-Thodoris-KGroup
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Σερί από deals για Θ. Κυριακού, η Σούβλα του Άρχοντα και η Ο. Κεφαλογιάννη

Ο χρησμός του Χρ. Μεγάλου για τις νέες κινήσεις της Πειραιώς, σερί deals από Θ. Κυριακού, το «φάντασμα» της «Σούβλας του Άρχοντα» τα έσοδα της Ιntrum και τα νέα επεισόδια στη δικαστική διαμάχη Ο. Κεφαλογιάννης - Μ. Μάτσα.
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΣΟΚΕΕ-ALCO: Η συμβολή του εκθεσιακού κλάδου στην οικονομία

Νέα έρευνα του ΣΟΚΕΕ και της ALCO αναδεικνύει τη συνεισφορά των εκθέσεων στην οικονομία και στον τουρισμό, με 895.000 επισκέπτες ετησίως στην Ελλάδα και σημαντική διεθνή συμμετοχή εκθετών και επισκεπτών.
Παραλία Αγία Τριάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πτώση κρατήσεων στο μαζικό τουρισμό λόγω Μέσης Ανατολής

Μείωση 8%-10% παρατηρείται στις νέες κρατήσεις για παραθεριστικό τουρισμό φέτος στην Ελλάδα, λόγω της αστάθειας στη Μέση Ανατολή. Πιο έντονη η κάμψη στη Βόρεια Ελλάδα και στη Χαλκιδική, ενώ θετική τάση δείχνουν οι αφίξεις αεροπορικώς.