Το ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων αναδείχθηκε ως βασικό θέμα στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Μεσσηνίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαμηνιαίων ερευνών του ΙΜΕ ΕΒΕΕ, μόλις το 3%-5% των μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει λάβει χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού, με τα ίδια κεφάλαια να παραμένουν η κύρια πηγή χρηματοδότησης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σε ομιλία του.
Όπως επισημάνθηκε, λιγότερες από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις επενδύουν σε τεχνολογικό εξοπλισμό ή ψηφιακές τεχνολογίες, με το ποσοστό να είναι ακόμη χαμηλότερο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε την ανάγκη τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές επιχειρήσεις να είναι απλά, τυποποιημένα και προσαρμοσμένα σε επενδύσεις μικρού ύψους, ώστε να αποφεύγονται τα υψηλά διοικητικά κόστη και οι σύνθετες διαδικασίες.
Οι προκλήσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση, την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο 5ο Φοιτητικό Συνέδριο με τίτλο «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Οι προκλήσεις της βιωσιμότητας και των νέων τεχνολογιών». Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας και της ΕΒΕΕ.
Οι επετειακές εκδηλώσεις διεξήχθησαν από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2026, τιμώντας τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, που σήμερα αριθμεί 19 σωματεία και αποτελεί την έκτη παλαιότερη ομοσπονδία στη χώρα.
Ιστορική αναδρομή και βραβεύσεις
Στην κεντρική επετειακή εκδήλωση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, παρουσιάστηκαν η ιστορική διαδρομή της ΟΕΒΕΣ, φωτογραφίες, τεκμήρια και κειμήλια από την επαγγελματική ιστορία της Μεσσηνίας, καθώς και η νέα ταυτότητα της ομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης, αναφέρθηκε στην πορεία των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων διαχρονικά. Παράλληλα, ο κ. Καββαθάς σημείωσε πως τα προβλήματα του εμπορίου το 2026 παραμένουν όμοια με εκείνα του 1926.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες και διακρίσεις σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Μεσσηνίας για τη συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.
Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος για την Costa Navarino, η Alpha Bank, η ποτοποιία «Καλλικούνη» και η εφημερίδα «Θάρρος», καθώς και σειρά μεσσηνιακών επιχειρήσεων με μακρόχρονη παρουσία.
Κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΕΕ στο Παλαιό Δημαρχείο Καλαμάτας, ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος απένειμε στον πρόεδρο της ΕΒΕΕ το επετειακό συλλεκτικό μετάλλιο «Εθνεγερσία», αφιερωμένο στα 205 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της Καλαμάτας.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των δήμων του νομού.