ΓΔ: 2612.15 0.52% Τζίρος: 99.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:26:38
Αντλία καυσίμου πρατηρίου

Νέα επιδότηση στα καύσιμα: Μειώσεις τιμών και αύξηση επιδόματος θέρμανσης

Στα 1,55 ευρώ το λίτρο θα διαμορφωθεί η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης από Πέμπτη, μετά από επιδοτήσεις και εκπτώσεις. Για δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, η τιμή πέφτει στα 1,35 ευρώ με αυξημένη ενίσχυση.

Η μέση τιμή λιανικής για το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,55 ευρώ ανά λίτρο από αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις από τα διυλιστήρια και τις εκπτώσεις της κυβέρνησης.

Η κρατική επιδότηση και η έκπτωση των διυλιστηρίων, Helleniq Energy και Motor Oil, ανέρχονται συνολικά σε 40 λεπτά ανά λίτρο (20 λεπτά από κάθε πλευρά). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τιμή στην αντλία να υποχωρεί στο 1,55 ευρώ το λίτρο, με διακύμανση από 1,50 έως 1,60 ευρώ, ανάλογα με τη διεθνή αγορά.

Για τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος αυξάνεται κατά 30%, το κόστος διαμορφώνεται περίπου στα 1,35 ευρώ το λίτρο. Όπως σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας - Οικονομικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, η συνολική ελάφρυνση καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στην τιμή.

Στο ντίζελ κίνησης, η κρατική επιδότηση είναι 15 λεπτά ανά λίτρο, ενώ τα διυλιστήρια προσθέτουν 5 λεπτά, διαμορφώνοντας συνολικά την επιδότηση στα 20 λεπτά. Για την απλή αμόλυβδη, από 17 Οκτωβρίου θα υπάρξει κρατική επιδότηση 10 λεπτών ανά λίτρο, ενώ ταυτόχρονα καταργείται η ισόποση έκπτωση των διυλιστηρίων.

Η επιδότηση εφαρμόζεται άμεσα στην τιμή πώλησης, χωρίς ανάγκη για αιτήσεις ή εισοδηματικά κριτήρια, ώστε το όφελος να φτάνει απευθείας στον καταναλωτή.

Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30% ισχύει για όλες τις επιδοτούμενες μορφές ενέργειας: πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, καυσόξυλα, πέλετ και λοιπά επιλέξιμα καύσιμα.

• Το ανώτατο επίδομα ανέρχεται πλέον σε 1.560 ευρώ, από 1.200 ευρώ προηγουμένως.

• Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα.

• Το προηγούμενο έτος, 1,17 εκατομμύρια νοικοκυριά ενισχύθηκαν για όλες τις μορφές θέρμανσης.

• Περίπου 750.000 νοικοκυριά, σχεδόν το 60% όσων χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, εκτιμάται ότι πληρούν τα κριτήρια για το σχετικό επίδομα.

Η ενίσχυση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, καθώς συνδυάζεται με τη μείωση της τιμής στην αντλία.

Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που δικαιούται επίδομα 500 ευρώ θα λάβει φέτος 650 ευρώ, ενώ νοικοκυριό με περσινό επίδομα 800 ευρώ θα λάβει 1.040 ευρώ.

Η πλατφόρμα αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου, ενώ η προκαταβολή, αυξημένη επίσης κατά 30%, προβλέπεται να καταβληθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου 2026.

Όπως τονίζουν τα δύο υπουργεία, «η φιλοσοφία των μέτρων είναι σαφής. Από τη μία οριζόντια παρέμβαση για να μειωθούν άμεσα οι τιμές και από την άλλη πρόσθετη, στοχευμένη ενίσχυση για τα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους πολίτες, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην καθημερινότητά τους. Στόχος είναι να συγκρατήσει το κόστος των καυσίμων και της θέρμανσης, να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις και να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των οικογενειών».

Το κόστος για τις άμεσες επιδοτήσεις στα καύσιμα για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ, ενώ για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης το επιπλέον κόστος για την περίοδο 2026-2027 ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους φέτος φθάνουν τα 862 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 541 εκατ. ευρώ αφορούν τη μόνιμη αύξηση της ενίσχυσης συνταξιούχων και τη διεύρυνση της επιστροφής ενοικίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται μέτρα για την ενέργεια: Πετρέλαιο κίνησης και θέρμανση στο επίκεντρο

Στόχος να συγκρατηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο. Παράταση της επιδότησης στο ντίζελ και τον Οκτώβριο. Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και επαναφορά του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους. Στο τραπέζι και προσωρινή μείωση του ΕΦΚ, εφόσον υπάρξει ευρωπαϊκή δημοσιονομική ευελιξία.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Τριπλή ενίσχυση για το πετρέλαιο θέρμανσης, κάτω από 1,75 ευρώ το λίτρο

Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι κάτω από 1,75€/λίτρο, με ενίσχυση στην επιδότηση καυσίμων και πετρελαίου θέρμανσης. Τόνισε πως οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και δεν αναμένεται η ΕΕ για κινήσεις.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μαρκόπουλος: Κανένας χωρίς θέρμανση, τροπολογία για πετρέλαιο 14/10

Η κυβέρνηση επεκτείνει την επιδότηση πετρελαίου ώστε να καλύψει και τη θέρμανση, με στόχο κανείς Έλληνας να μη μείνει χωρίς θέρμανση. Η επιδότηση θα καθορίζεται με απόφαση ως τις 15 Οκτωβρίου και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ σταμάτησαν 90 φορτία καυσίμων με προορισμό την Κούβα

Οι αμερικανικές αρχές ανέκοψαν 90 φορτία καυσίμων αξίας 3 εκατ. δολαρίων με προορισμό την Κούβα, στο πλαίσιο του πετρελαϊκού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί φέτος. Τα περισσότερα ανευρέθηκαν στη Φλόριντα και τα υπόλοιπα στο Τέξας.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Έτοιμοι να παρέμβουμε ξανά για μείωση τιμών στα καύσιμα

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανέφερε από το Σπλιτ πως η κυβέρνησή της εξετάζει χρήση κυλιόμενων φόρων για να περιοριστεί η αύξηση τιμών στα καύσιμα, αξιοποιώντας επιπλέον έσοδα ΦΠΑ, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΕ: Επίσπευση αποδέσμευσης 100 εκατ. βαρελιών στρατηγικών αποθεμάτων

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υποστηρίζει την ταχύτερη αποδέσμευση 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, με έμφαση στα αποθέματα ντίζελ. Το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα για επανεξέταση της κατάστασης.