ΓΔ: 2571.48 0.13% Τζίρος: 35.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:07:39
Ελληνική οικονομία νόμισμα

Κορκίδης: Η ενεργειακή διπλωματία ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας

Ο Β. Κορκίδης τονίζει ότι η ενεργειακή και οικονομική διπλωματία πρέπει να ωφελήσει ουσιαστικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, με μέτρα για μείωση του κόστους ενέργειας, ενίσχυση συνεργασιών και στήριξη μέσω χρηματοδότησης και επενδύσεων.

Την ανάγκη η ενεργειακή και οικονομική διπλωματία να μετατραπούν σε απτά οφέλη για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αναδεικνύει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, στην εβδομαδιαία έκδοση του επιμελητηρίου. Όπως σημειώνει, η ακριβή ενέργεια, ο πληθωρισμός και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης εντείνουν τις πιέσεις στην αγορά.

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει πως η ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και η αξιοποίηση του αναβαθμισμένου ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον υπάρξει ουσιαστικό όφελος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Στην ανάλυσή του με τίτλο «Η ελληνική οικονομία ανάμεσα στην ακρίβεια και την ενεργειακή διπλωματία», ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ εστιάζει σε επτά αλληλένδετα ζητήματα: το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2027, την αύξηση του ενεργειακού κόστους, τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας, τον πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια, τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και την ενεργειακή διάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αυξημένο κόστος ενέργειας επιβαρύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τις μεταφορές και την παραγωγή, περιορίζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας. Παράλληλα, ο πληθωρισμός συμπιέζει την αγοραστική δύναμη και την κατανάλωση, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια δυσχεραίνουν την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κεφάλαια και επενδύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει την ανάγκη για στοχευμένα μέτρα προσωρινής ανακούφισης από το ενεργειακό κόστος, διευρυμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2027, τονίζει ότι η επιδίωξη για ανάπτυξη, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους θα πρέπει να συνοδευτεί από ουσιαστική ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η αύξηση της κατανάλωσης και οι φορολογικές ελαφρύνσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν εγγυώνται υψηλότερη κερδοφορία, εφόσον οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη προμηθειών, μισθοδοσίας, ενέργειας και δανεισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ενεργειακή διπλωματία, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του έκτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι η ενέργεια και η άμυνα αποτελούν τομείς όπου η ενίσχυση της συνεργασίας μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές για τη χώρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, της ανάπτυξης ενεργειακών υποδομών, της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η αξιοποίηση της θέσης της Ελλάδας στους ενεργειακούς διαδρόμους, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και τη διεύρυνση των επιχειρηματικών ευκαιριών.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, η συνεργασία στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) δεν συνεπάγεται αυτόματα χαμηλότερες τιμές, καθώς το τελικό κόστος εξαρτάται από τους όρους προμήθειας, τη μεταφορά και τις διαθέσιμες υποδομές.

Το βασικό ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, είναι η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας να αποκτήσει μετρήσιμο οικονομικό αντίκρισμα. Αυτό σημαίνει ανταγωνιστικότερο ενεργειακό κόστος, μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία, συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέα έργα και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όπως καταλήγει, αυτή είναι η ουσιαστική δοκιμασία για το κατά πόσο η ενεργειακή διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός στήριξης της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις πιέσεις της ακρίβειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Ο πληθωρισμός δοκιμάζει αντοχές στην αγορά και τα νοικοκυριά

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης τόνισε πως αν και η οικονομία δείχνει αντοχές, χρειάζεται ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος, μείωση φόρων και κόστους εργασίας. Πρωταρχικό ρόλο θα παίξουν η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και η χρηματοδότηση.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερά τα επιτόκια της ΕΚΤ το '26: Πώς επηρεάζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το 2026 αναμένεται να υπάρξει σταθερότητα στα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στο 2%, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Αυτό ευνοεί δανειολήπτες, περιορίζοντας το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
λογαριασμός ρεύματος ενέργεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Θετική η ενίσχυση 95 εκατ., αλλά ζητούμενο η μείωση του ενεργειακού κόστους

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως η ενίσχυση 95 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία έρχεται καθυστερημένα, τονίζοντας το διαρκές πρόβλημα του ενεργειακού κόστους για την ανταγωνιστικότητα. Ζητά διαρκείς λύσεις και σταθερή ενεργειακή πολιτική.
Πτώση χρηματιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ακρίβεια δανεισμού για νοικοκυριά και κράτος αυξάνεται

Ο συνδυασμός γεωπολιτικών εντάσεων και υψηλού πληθωρισμού ανεβάζει τα επιτόκια, προκαλώντας πιέσεις σε κυβερνήσεις και νοικοκυριά, ενώ τα δεκαετή ιαπωνικά ομόλογα ξεπέρασαν το 3% για πρώτη φορά από το 1996.
Πρόσοψη τράπεζας κολώνες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΑΤ με «προίκα» 2 δισ. στηρίζει δάνεια έως 5 δισ. για μικρομεσαίες

Η αναβάθμιση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας από την ΕΕ φέρνει φθηνότερα δάνεια και εγγυήσεις για ΜμΕ, αγρότες και νοικοκυριά, ενώ καθιστά την τράπεζα βασικό εταίρο ευρωπαϊκών προγραμμάτων με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.